Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

ОРНІТОЛОГІЯ: СТРИЖІ ПАРУЮТЬСЯ У НЕБІ НА ЛЬОТУ

– Усі перелітні птахи вже повернулися з вирію,— повідомив учора луцький орнітолог і постійний консультант нашої рубрики Михайло Химин...

– Усі перелітні птахи вже повернулися з вирію,— повідомив учора луцький орнітолог і постійний консультант нашої рубрики Михайло Химин.
За його словами, серед найпізніших крилатих гостей весни — сиворакша, бджолоїдка, ластівка берегова, іволга, соловейко східний. Замикають перелітний кортеж із вирію сербокриличі чорні, або стрижі. Вони й відлітають найраніше.
Дуже коротка пора любові на рідній землі цих птахів, схожих на ластівок, хоч і відносяться до іншого виду. Стрижі розмножуються, себто паруються на льоту у небі. Лапки у них коротенькі, слабкі, а крила в півтора раза довші за тулуб. Тому на землі вони не сідають, бо потім не зможуть знятися вгору. Гнізда облаштовують у нішах висотних будинків, рідше в дуплах старих дерев. Падають з них, як парашутисти з люків літаків, а потім їх підтримують крила.
Стрижі полюбляють селитися поряд з людьми. Чимало поселень цих птахів виявлено у 33-ому кварталі Луцька, в цуманських дібровах.
Хоч травень виявився прохолодним, але процес розмноження пернатих, які повернулися з вирію, йде нормально. Птахи потурбувалися про утеплення гнізд, де вже прокльовуються пташенята. Не тривожмо їх спокою!
Telegram Channel