Курси НБУ $ 41.23 € 48.38
Питний мед «З’їзд монархів 1429» волинянина Володимира Дмитрука – найсмачніший  у світі!

«Секрет нашого успіху – у любові до справи», – каже професіонал-медівник Володимир Дмитрук.

Фото з архіву Володимира ДМИТРУКА

Питний мед «З’їзд монархів 1429» волинянина Володимира Дмитрука – найсмачніший у світі!

Коли наш земляк вийшов на сцену отримувати заслужену нагороду в столиці Данії – місті Копенгагені, то розгорнув синьо-жовте знамено і голосно вигукнув: «Слава Україні!». Велелюдне іноземне товариство відповіло: «Героям слава!» – і привітало жителя села Полонка Луцького району оваціями та захопленням

«Я присвятив свою перемогу рідному місту!»

Цими днями в столиці Данії Копенгагені відбувся 49-й Міжнародний конгрес бджільництва – «Апімондія-2025» – подія, яка раз на два роки, вже майже століття, об’єднує бджолярів, учених, виробників обладнання, медоварів та інших фахівців для обміну досвідом, презентації інновацій та обговорення актуальних питань у галузі бджільництва.

Цьогоріч приймати знаменитостей зі світової пасіки мали честь асоціації бджолярів Данії, Швеції та Норвегії. Україну на цьому форумі представляла делегація, до складу якої увійшли професіонали з Київської, Волинської, Івано-Франківської, Тернопільської, Полтавської, Харківської та інших областей. У рамках «Апімондії» відбувся і міжнародний конкурс питних медів, де напій «Зʼїзд монархів 1429», створений волинянином – головою обласної організації пасічників Братство бджолярів Землі Волинської «Ройовий Стан», заступником голови Гільдії медоварів України, віцепрезидентом Спілки пасічників України, головою «Бджолярського Кругу України», власником закладу «Медова хата» Володимиром Дмитруком – отримав золоту медаль. 

Дізнавшись цю новину, газета «Волинь» під час церемонії нагородження першою привітала нашого земляка і, як мовиться, з перших вуст передала Волинському краю його скромні слова під прапором України в далекій Скандинавії: «Я присвятив свою перемогу рідному місту!».

«Усі ми їхали на конгрес, як одна команда» 

Загалом наші земляки Володимир Дмитрук і Антон Шотік почувалися своїми й на цьому багатотисячному конгресі – вже не першому в їхньому бурхливому бджолярському житті. 

– Ми, українці, знову презентували Україну єдиною командою, яка мала місію розказати та показати, що наша країна не просто бере участь у престижній «Апімондії», а є однією з передових держав у розвитку галузі бджільництва, – розповів головний медовар Волині. – В нашій команді були люди, які займаються, скажімо, наукою чи виробництвом бджільницького обладнання й інвентарю, вощиною, інноваціями, чи медоварінням, як ось ми з Антоном. А разом ми склали картину про українське бджільництво! У Копенгагені наша локація не вирізнялася великою площею та вартісним облаштуванням, але біля нашого стенда протягом п’яти днів конгресу було завжди людно, душевно, щиро й просто. Іноземцям було цікаво чути про наші напрацювання, смачно – дегустувати меди та незабутньо – фотографуватися з нами. Багато хто зробив донати на ЗСУ та отримав синьо-жовті браслети та красиві бджілки-сувеніри, зроблені учасницями делегації спеціально для цієї події. 

Імените журі теж зауважило вражаючу увагу учасників форуму до українців й удостоїло їхню команду срібною нагородою в номінації за найкраще представлення своєї країни. Приємно й те, що бронзову нагороду за винахід для очистки сіток від прополісу отримав пасічник із Київщини Роман Двикалюк.

«Секрет успіху – це любов до своєї справи» 

Перемога в Копенгагені – це не перше визнання луцьких бджолярів. На «Апімондії-2022» у Стамбулі Володимир Дмитрук отримав «золото» за медак (хмільний напій із вмістом трав, меду) «П’янка вишня», а Антон Шотік – «бронзу» за медівку «Медова Ягода».

Медовар не таїть: був упевнений, що й «Зʼїзд монархів 1429» потрапить у трійку кращих. Мовляв, «він того вартий» смаком, ароматом, текстурою, консистенцією, якістю сировини та назвою – дзеркалом важливої історичної події, що відбулася в рідному місті майже шість століть тому. 

Який секрет цього успішного рецепту? Найперше, це – любов до своєї справи. Ну і в «З'їзді монархів 1429» – 12 років витримки! 

– Який секрет цього успішного рецепту? Найперше, це – любов до своєї справи. Далі йде дотримання тих технологій, які сам розробив. І, звичайно, роки теж роблять із напоями чудеса. У «Зʼїзді монархів 1429» – 12 років «витримки», тому, коли журі присвоїло йому «золото», я не дуже здивувався! Своєрідною великою перемогою для мене зазвичай є спілкування з людьми, перейнятий досвід! Це додає сили, натхнення та бажання перемогти наступного разу», – каже пан Володимир. 

Отримати заслужену нагороду лучанин вийшов із прапором України та словами «Слава Україні!» Велелюдне товариство вітало його оваціями та захопленням (переглянути відео цього зворушливого моменту тріумфу волинянина можна за цим посиланням). 

За попередньою інформацією, наступного разу бджолярі світу зустрінуться на 50-му ювілейному Міжнародному конгресі «Апімондія-2027» у Дубаї, а після цього – в Німеччині. Володимир Антонович каже, що в складі команди бджолярів України він обов’язково знову порадує світ оригінальною медовою продукцією.

«Данці люб’язно усміхалися, зустрічаючи нас у вишиванках» 

Попри постійну зайнятість у виставкових зонах, делегація з України знайшла час подивитися визначні місця Копенгагена й розгледіти настрої його мешканців. 

На екскурсії в столиці Королівства Щастя українські бджолярі, звісно, теж одягали вишиванки. Побачивши неповторні кольори та візерунки, данці привітно усміхалися, а багато хто пробував вітатися словами «Слава Україні!». Володимиру Антоновичу сподобалося й те, що почути історію міста доступно, відшукавши в послугах для туристів й українську («не москальську») мову, – російською, до свого сорому, ще користуються європейці. 

Розпитую, чи можна насолодитися переможним смаком медового напою в «Медовій хаті» чи в інших закладах Дмитруків у Луцьку, один з яких, до речі, як на долоні, перед вікнами редакції газети «Волинь». Наразі – ні, бо його кількість уже дуже обмежена! Дванадцять років тому пан Володимир зварив лише 200 літрів тої смакоти. Її запас швидко «вивозив» для дегустацій на різних бджолярських форумах. 

У нашій розмові Володимир Антонович знову почувався вдячним за передану науку нинішньої справи свого життя – родині дружини Тетяни, за вміння виробляти оригінальні смаколики, та навчати юних лучан вмінню працювати з медовою сировиною – донькам Катерині та Ірині.

А наостанок повідав чудову новину: лучани та гості міста матимуть можливість спробувати його найсмачніший у світі медовий напій. І це станеться в 2029 році, коли Волинь та Україна відзначатимуть 600-ту річницю з’їзду європейських монархів. Задля цього цими днями медовар буде закладати напій на бродіння, а з працівниками управління культури та промоцій Луцької міської ради вже обговорюється його ексклюзивний бренд. 

Тож, сподіваємося, через чотири роки читачі «Волині» захоплено переповідатимуть одне одному: «І я там був, і крутий мед Дмитрука пив!». А як у Володимира Антоновича з’явилася любов до медової справи – читайте за цим посиланням.

Почесні пасічники України – Антон Шотік та Володимир Дмитрук – із символами бджільництва.
Почесні пасічники України – Антон Шотік та Володимир Дмитрук – із символами бджільництва. 
«Я присвятив свою перемогу рідному місту», – скромно зазначив Володимир Дмитрук, отримуючи золоту нагороду переможця.
«Я присвятив свою перемогу рідному місту», – скромно зазначив Володимир Дмитрук, отримуючи золоту нагороду переможця. 

Читайте також: «Волиняни на Святій Землі занурились у води Йордану і помолилися за Україну».

 

Реклама Google

Telegram Channel