Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

ЗА ЄВРОПЕЙСЬКИМИ СТАНДАРТАМИ

Сучасний фанерний цех відкрито на лісопереробному комплексі Ратнівського державного лісомисливського господарства

Сучасний фанерний цех відкрито на лісопереробному комплексі Ратнівського державного лісомисливського господарства
Й раніше на цьому підприємстві, продукцію якого у свій час відправляли в усі куточки колишнього Союзу, виробляли фанеру. Але робили це за застарілою технологією. Тим часом попит на фанеру невпинно зростав не тільки в Україні, а й в багатьох країнах Європи. Тому керівництво «Волиньлісу» поставило питання перед Державним комітетом лісового господарства України про реконструкцію двох старих цехів лісопереробного комплексу Ратнівського державного лісомисливського господарства — фанерного і деревообробного, створення на їх базі потужного цеху з виробництва клеєної фанери.
Питання було винесене на розгляд колегії Держкомлісгоспу. На її засідання запросили й генерального директора «Волиньлісу» Богдана Колісника та директора Ратнівського лісомисливського господарства Юрія Харитоненка. Вони привезли з собою конкретні розрахунки про доцільність відкриття нового цеху та майбутню економічну ефективність виробництва клеєної фанери. Рішення про реконструкцію було прийняте.
Відтоді минуло лише п’ять місяців. Хто давно не був на лісопереробному комплексі, той тепер його не впізнає — настільки він оновився, благоустроївся, посучаснішав.
Минулого четверга тут відбулось урочисте відкриття цеху, в якому взяли участь голова Держкомлісгоспу Микола Колісниченко, голова облдержадміністрації Анатолій Француз, заступник голови обласної ради Василь Струк, генеральний директор об’єднання «Волиньліс» Богдан Колісник, а також голови райдержадміністрацій Волині. Гості ознайомилися з техніко-економічними показниками господарської діяльності підприємств об’єднання, оглянули виставку, на якій була представлена продукція всіх держлісгоспів області. Традиційну стрічку при вході до нового цеху перерізали Микола Колісниченко та Анатолій Француз.
Новітнє обладнання — німецького, італійського, тайванського й ізраїльського виробництва. Впровадження даного проекту лісомисливському господарству обійшлось у солідну суму — 7 мільйонів 616 тисяч гривень. З них 6 мільйонів 416 тисяч — це власні кошти, решта — литовські інвестиції. Втім, як зазначив Богдан Колісник, підприємство залишиться державним. Литовці за свої капіталовкладення отримуватимуть відповідні відсотки від прибутку.
— До останнього часу, — зазначив генеральний директор, — ми відправляли сировину в основному в Івано-Франківську та Львівську області. Щоб не допускати вивезення сировини, а також лісу-кругляку за межі області, а переробляти на місці, й побудували цей потужний цех.
Наразі в новому цеху планують щорічно переробляти не менше 30 тисяч кубометрів деревини. І вже в наступному році намітили досягти проектної потужності. Тобто виготовити не менше 12 тисяч кубометрів фанери на суму 18 мільйонів гривень. Очікуваний від реалізації продукції прибуток — 2,4 мільйона гривень. Завдяки пуску цього виробництва сімдесят чоловік отримають роботу.
Гідом був директор держлісгоспу Юрій Харитоненко, який розповів, що прибутки підприємства зростають завдяки ефективному використанню лісових ресурсів. Якщо два роки тому з одного кубометра переробленої деревини отримували 150 гривень прибутку, то з відкриттям цеху — 620. Роботу нового цеху організовано у три зміни.
Іван КАПІТУЛА.
Telegram Channel