Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Юрій ФЕЛОНЮК: «Волинську республіку створено. У... Росії»

Волинь-нова

Юрій ФЕЛОНЮК: «Волинську республіку створено. У... Росії»

Коли йшов на інтерв’ю з начальником управління Служби безпеки України у Волинській області, то про себе відзначив дві зміни, які можна побачити неозброєним оком... По-перше, біля приміщення СБУ трохи поменшало автомобілів. Адже раніше здавалось, що боротьба співробітників відомства між собою за паркувальне місце на тротуарі була невід’ємною частиною їхньої діяльності. Зараз такого нагромадження автівок не помітив. По-друге, у самому приміщенні не стало портрета Олександра Якименка — екс-начальника СБУ, який утік у Росію разом із Януковичем і підозрюється у державній зраді та злочинах проти людства під час подій Майдану. Раніше його знімок був серед портретів інших голів СБУ... Отож, — розмова із 36-річним начальником Управління СБУ полковником Юрієм Фелонюком (на фото)

   
     Василь УЛІЦЬКИЙ
     
     «НАЗВЕМО ВСІХ, ХТО В ЯГОДИНІ «ПРОМОРГАВ» РЕКОРДНИЙ БУРШТИН»
     — Юрію Васильовичу, хочеться розпочати із задавненої проблеми — незаконного добування сонячного каменю. Що заважає вашій службі замість того, щоб ловити селян у лісах за допомогою міліцейських підрозділів, взятись за тих, хто кришує цей «бізнес», перепродує бурштин, вивозить за кордон. Чому ніхто не завадив контрабанді рекордної партії янтаря у півтори тонни на 6 мільйонів доларів, яку виявили вже польські митники?

     — За цим фактом відкрите кримінальне провадження щодо зловживання службовим становищем представниками тих контролюючих органів, які пропустили цей бурштин через Ягодин. Гадаю, що найближчим часом ми проінформуємо про результати розслідування і ваша газета дізнається першою про тих, хто «проморгав». Єдине, що можу сказати — ця партія мала не волинське походження.
     Ми вживаємо заходи і щодо тих, хто видобуває, і щодо тих, хто продає. У 2015—2016 роках слідчим підрозділом управління розслідувалось 19 кримінальних проваджень, які стосуються бурштинової проблеми. У тому числі щодо одного з керівників районного підрозділу Міністерства внутрішніх справ та його підлеглого, які організували і прикривали незаконний видобуток. Назагал ситуацію на Волині вважаю цілком контрольованою. Цього вдалось досягти завдяки тому, що є повна взаємодія всіх правоохоронних структур і принципова позиція керівництва області, зокрема, голови облдержадміністрації Володимира Гунчика. Рано чи пізно ситуація ввійде у нормальне русло і тоді Волинь буде у виграші, бо на бурштині зможуть заробляти і громади, і держава, і природа буде збережена. 
     Але мушу сказати, що проблема існує насамперед через недосконале законодавство, зокрема, в плані відповідальності за видобуток і продаж бурштину. Ми пропонуємо її посилити, постійно вносимо такі пропозиції, але поки що законодавство так і залишається не врегульованим.
     
     «ЩУПАЛЬЦЯ КРЕМЛІВСЬКИХ СПЕЦСЛУЖБ ДОХОДЯТЬ І ДО НАС»
     — Служба безпеки має ловити шпигунів. Чи фіксуєте ви на Волині діяльність російських диверсантів? 

     — Насамперед скажу, що ми працюємо не тільки на Волині. Оперативна група нашого управління постійно перебуває в районі проведення АТО. На сьогодні нашими співробітниками затримано 21 громадянина, які працювали на так звану ДНР, коректували вогонь по українських військах у Донецькій області. Одного члена терористичної організації «ДНР» затримано і на території нашої області. Цей волинянин — прихильник комуністичних ідей, брав участь в анексії Криму, має нагороду від міністерства оборони Росії — медаль «За возвращение Крима». Під прізвиськом Комісар ніс службу на блокпостах у «ДНР», але через фінансові проблеми повернувся на Волинь, щоб підзаробити на нелегальному видобутку бурштину. Його засуджено до 12 років позбавлення волі. 
     Що ж стосується території Волині, то перш за все протидіємо інформаційній агресії Кремля. За антидержавні заклики в соціальних мережах притягнуто до кримінальної відповідальності мешканку Володимира-Волинського, яку засуджено до чотирьох років позбавлення волі з встановленням їй іспитового терміну. 
     Наразі у соціальній мережі «Вконтакте» створено багато антиукраїнських спільнот, зокрема «Волинська республіка». Ми встановили, що це — діяльність не волинян, ці сторінки адмініструються з території Росії. Мешканці області в абсолютній більшості налаштовані патріотично і я хочу їм подякувати за активну громадську позицію та надану інформацію щодо причетних до правопорушень. Ми одразу реагуємо на кожен такий факт. Тому прошу волинян повідомляти про підозрілих осіб, виявлену зброю, будь-які інші протиправні дії, що стосуються компетенції СБУ та звертатись на наші телефони довіри: 0332-24-40-25, 097-79-11-911.
     — От і в редакцію небайдужі читачі надіслали польські листівки, які вільно роздають на вулицях волинських міст і лякають їх мешканців реституцією — нібито у волинян забиратимуть майно, яке до Другої світової війни належало полякам.
     — Можу заспокоїти: є офіційна позиція польської влади і ніяких дій у цьому плані їхній уряд не проводить. Але таким чином окремі радикальні елементи серед етнічних поляків намагаються підняти свій рейтинг у певної частини поляків. Хоч і тут ми можемо простежити вплив російських спецслужб.

 

 

 

 

 

У минулому році нашим управлінням затримано заступника начальника Головного управління Державної фіскальної служби у Волинській області на хабарі у 400 тисяч гривень. Ще один випадок у фіскальній службі — за хабар у 100 тисяч гривень затримано заступника начальника Луцької об’єднаної податкової інспекції.

 

 

     — Зараз на рекламних щитах в обласному центрі можна побачити заклики до добровільної здачі незаконної зброї. Як багато її на руках у людей?
     — Робимо все, щоб у незаконному обігу було її менше. Насамперед відстежуємо весь ланцюг, звідки вона надходить, виявляємо всіх причетних. У зв’язку з цим розпочато 7 кримінальних проваджень, є засуджені.
     На Волині ми з усіма громадськими організаціями підтримуємо гарний контакт. Наше завдання — провести належну роз’яснювальну роботу про те, що окремі їхні вчинки можуть бути незаконними. Тому хочу ще раз звернутися до громадян, які володіють незаконною зброєю, добровільно здати її. Якраз зараз у нашому краї триває місячник добровільної здачі зброї. 
     
     «МАЄМО БОРОТИСЬ І З ТЕРОРИСТАМИ, І З КОРУПЦІОНЕРАМИ»
     — Останнім часом в Європі загострилась проблема із біженцями у зв’язку із подіями у Сирії. Чи відчули ви це на Волині?

     — У 2015 році справді збільшилась кількість осіб, які намагались незаконно перетнути кордон у напрямку Європи. Але про якесь різке зростання я б не говорив. У тому числі і через те, що ми зупинили спроби налагодити такий організований потік нелегалів. Управлінням було задокументовано діяльність групи осіб, які причетні до організації незаконного перетину кордону з числа мешканців Волині та й інших регіонів України. Більшості осіб із цієї групи повідомлено про підозру. І думаю, що у квітні справу буде направлено до суду.
     — Юрію Васильовичу, коли наш авторитетний земляк, колишній заступник Голови СБУ генерал Олександр Скіпальський говорив про очищення в органах СБУ, її реформування, то висловився за те, щоб забрати в служби функції боротьби з економічними злочинами, корупцією, — для цього є інші органи, а зосередитись на боротьбі з тероризмом. Що ви думаєте з цього приводу?
     — З часом СБУ повністю зосередиться на контррозвідувальній роботі та протидії тероризму та захисті інформаційної безпеки. Однак, на нинішньому етапі антикорупційні структури тільки стають на ноги, лише набирають кадри. Тому можу погодитись із заявою прокурора області, що наразі СБУ — чи не єдиний орган, який може повноцінно протидіяти корупції. І скажу про результати. У минулому році нашим управлінням затримано заступника начальника Головного управління Державної фіскальної служби у Волинській області на хабарі у 400 тисяч гривень. Ще один випадок у фіскальній службі — за хабар у 100 тисяч гривень затримано заступника начальника Луцької об’єднаної податкової інспекції. Також є справа про хабар начальнику реєстраційної служби Луцького міського управління юстиції. Чиновник отримав неправомірну вигоду у вигляді пального загальною вартістю у 40 тисяч гривень. На хабарі затримано двох інспекторів Волинської митниці — 2500 та 1000 доларів США відповідно, двох військових комісарів, арбітражного керуючого ТОВ «Перша Західно-Українська лізингова компанія», який неправомірно отримав 120 тисяч гривень від підприємця за сприяння у придбанні майна. І це все — результати, отримані протягом останнього часу. 
     Але хотів би додати і про кадрове очищення нашої служби. У Волинському управлінні повністю змінився керівний склад. Наш колектив — молодий та дружний. На сьогодні у нас залишаються вільні вакансії. Тому запрошую патріотично налаштовану молодь спробувати пройти відбір, зайняти своє місце у лавах Служби безпеки, і правдою та вірою послужити Україні. 

 

 

          ДОВІДКА «ВОЛИНІ-НОВОЇ»:
     ФЕЛОНЮК Юрій Васильович. Народився 9 квітня 1979 року на Хмельниччині. Волинське обласне управління СБУ очолює із квітня 2015-го. Закінчив Національну Академію СБУ у 2001 році. Починав свою діяльність з посади оперуповноваженого УСБУ в Хмельницькій області. У 2014—2015 роках виконував обов’язки начальника управління СБУ у Чернівецькій області. 
     Одружений, має 15-річну доньку. Від СБУ у Києві отримав квартиру. В Луцьку проживає у відомчому житлі, яке йому не належить і не може бути приватизоване. Планує, що влітку сім’я переїде із Хмельницького до Луцька і донька піде тут у 10 клас.
     Грає у футбол. Азартних ігор не любить, але виступає за їхню легалізацію.

 

 

 

 

 

 

 

Telegram Channel