Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

І НА НАШІЙ ВУЛИЦІ - СВЯТО...

Одна з найдавніших, одна з найвпливовіших, одна із найнебезпечніших, одна із найсуперечливіших — усе це про журналістську професію...

Одна з найдавніших, одна з найвпливовіших, одна із найнебезпечніших, одна із найсуперечливіших — усе це про журналістську професію. Бо саме журналістика постійно вторгається у всі сфери людського життя, від політики до спорту, від економіки до сфери розваг, від космосу, до мікрокосму. У ці дні молодого літа люди, які назвали журналістику своєю долею, відзначають професійне свято. З цієї нагоди у приміщенні обласного театру ляльок відбулися врочистості, на які з’їхалися представники ЗМІ з усього краю.
Теплим, щирим словом їх привітав голова обласної ради Василь Дмитрук, який говорив про значимість цієї професії у суспільстві, котре постійно потребує правдивої й оперативної інформації. Він вручив нагороди переможцям щорічного конкурсу на краще висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування, узагальнення досвіду роботи місцевих рад, забезпечення змістовного й об’єктивного інформування населення. Зокрема, Почесною грамотою обласної ради та першою грошовою премією були нагороджені газета “Волинь”, а також обласна державна телерадіокомпанія.
Заступник голови обласної державної адміністрації Степан Родич передав вітання з нагоди професійного свята від голови облдержадміністрації Анатолія Француза, який у ці дні перебуває з офіційним візитом в Аргентині, а також поділився своїм баченням професії, якій віддав не один рік життя. Він вручив Почесну грамоту облдержадміністрації заступнику головного редактора газети “Віче” Володимиру Данилюку, а ряд колег отримали подяки.
Працівниками інформаційної індустрії назвав присутніх у залі перший заступник міського голови Святослав Кравчук. І хоч зауважив, що не завжди журналістське бачення подій збігається з точкою зору влади, проте це допомагає знайти оптимальне рішення проблем, над якими доводиться працювати. Святослав Кравчук нагородив велику групу журналістів вітальними адресами й грошовими преміями. Серед відзначених і наш колега, редактор відділу рад і права газети “Волинь” Любомир Пахолок.
Щороку зростає кількість учасників престижного обласного конкурсу “Професіонал”, у першому етапі якого взяли участь 24 редакції, було представлено 1428 назв робіт. Про це говорив голова журі конкурсу, начальник управління у справах преси та інформації Володимир Денисюк. Він наголосив також, що в незалежній Україні разюче змінився кількісний і якісний зміст інформаційного поля нашого краю. Окрім центральних видань, читач може отримувати пресу зарубіжних країн. А щодо місцевих, то нині в області зареєстровано 136 періодичних видань. Пропонують свій інформаційний продукт п’ять місцевих телеорганізацій, ряд радіоструктур.
Нині в цій сфері в області працює понад 800 осіб, з яких більше половини мають статус журналіста. Обласна організація Національної Спілки журналістів об’єднує в своїх рядах понад 200 членів.
Володимир Денисюк вручив дипломи й грошові премії переможцям конкурсу “Професіонал”, серед яких у номінації “Публіцист” перше місце присуджено заступнику головного редактора газети “Волинь” Галині Світліковській. Переможцями також стали у номінації “Редактор” — Петро Трофимчук, редактор камінь-каширської райгазети “Полісся”, у номінації “Відповідальний секретар, дизайнер” — Юрій Миселюк (газета “Віче”), у номінації “Оглядач, коментатор” — Ніна Долінчук, завідувачка редакції ТВО радіомовлення облдержтелерадіокомпанії. У номінації “Репортер” дві перші премії вибороли редактор ТВО телебачення облтелерадіокомпанії Інна Ревенко та редактор художніх програм телестудії “Полісся-ТV” Тетяна Ревенок, а кращим фотокореспондентом було визнано Богдана Гончарука (газета “Віче”).
Ось уже сьомий раз заслужений журналіст України, головний редактор газети “Волинь” Степан Сачук назвав ім’я лауреата однієї з найпрестижніших, найпочесніших журналістських відзнак краю — премії імені Полікарпа Шафети, яку запровадив колектив газети у пам’ять про її багаторічного редактора і талановитого публіциста. Ним став власний кореспондент газети “Голос України” у Волинській області Микола Якименко, який сердечно подякував за нагороду.
Голова обласної організації Національної Спілки журналістів Анатолій Якубюк вручив почесні відзнаки секретаріату НСЖУ. Почесним знаком НСЖУ “Журналіст України” і дипломом було нагороджено і нашого колегу, редактора відділу сатири і гумору газети “Волинь” Олександра Нагорного. А редактор відділу державного будівництва Володимир Лис отримав диплом і грошову винагороду обласного конкурсу в номінації “Журналістська зрілість”.
У номінації “Творче довголіття” був відзначений генеральний директор Волинської обласної держтелерадіокомпанії Святослав Пирожко, а “Творча надія” — у Світлани Ляшук (“Вісті Ковельщини”).
Уже традиційним став щорічний конкурс “Волинський ліс: досвід і проблеми”, оголошений державним лісогосподарським об’єднанням “Волиньліс”. У номінації “Обласні й регіональні ЗМІ” перше місце й грошову премію присуджено газеті “Волинь”, а редактору відділу інформації й екології Катерині Зубчук та власкорові Ярославу Гаврилюку присуджено друге місце у номінації “Окремі автори”.
На жаль, газетна площа не дає можливості перелічити всі нагороди, які журналісти отримують у день свого професійного свята. Проте, не покривлю душею, коли скажу, що не менш дорогі нам і журналістські будні із їх творчим неспокоєм, несподіваними відрядженнями, а головне — незабутніми зустрічами з цікавими людьми, нашими постійними читачами. Їх прискіплива, доброзичлива увага до кожного газетного номера, публікації, сказаного й написаного слова, їх готовність допомогти, співпрацювати — то наше найвище журналістське визнання, те, заради чого, як співається у відомому журналістському гімні, ми готові “три доби не лягати, три доби крокувати, щоб з’явився рядок у газеті”.
Насамкінець хочеться сердечно подякувати волинським митцям і юним аматорам сцени, які під час урочистостей своїм талантом і виконавською майстерністю подарували незабутні хвилини спілкування з високим мистецтвом.
Валентина ШТИНЬКО.
На фото: Володимир Лис – переможець у номінації ’Журналістська зрілість’.
Telegram Channel