Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

ПАСПОРТ ДЛЯ КОРОВИ

У вересні минулого року уряд прийняв розпорядження про запровадження системи ідентифікації і реєстрації великої рогатої худоби...

У вересні минулого року уряд прийняв розпорядження про запровадження системи ідентифікації і реєстрації великої рогатої худоби. Згідно з відповідним наказом Міністерства аграрної політики ці заходи на всій території України є обов’язковими.

НАВІЩО НАМ ЦЕЙ КЛОПІТ?
Парне молочко, домашній сир та сметанка — традиційні, найприродніші та, здавалося б, найбезпечніші продукти. «Це ж від власної корови!» — з гордістю скаже господиня. Та чи може хтось, навіть сам газда, впевнено сказати, що його корова та теля здорові?
Лейкоз, бруцельоз, туберкульоз, сибірська язва, не кажучи вже про «коров’ячий сказ», — хвороби, які зараз викликають хвилювання як у власників худоби, так і у споживачів тваринницької продукції. Зараз вірусом лейкозу заражені цілі стада в Україні, і щораз більше людей хворіють на рак крові. Для того, щоб бути певним у безпечності домашнього молока, варто зробити один досить простий крок — проідентифікувати худобу та зареєструвати її у державному реєстрі тварин. Тим більше, що держава компенсує половину витрат власника на цю процедуру.
Зараз, купуючи худобу, селянин часто отримує кота у мішку: які спадкові хвороби має, якої вона породи, скільки даватиме молока — все це може бути відомо лише зі слів продавця. А він же так розхвалює.
Можна, звичайно, провести власне розслідування, розпитати сусідів, за зовнішніми ознаками визначити продуктивні якості тварини, спитати у ветеринара про щеплення, зроблені тварині. А можна просто подивитись у паспорт великої рогатої худоби та ветеринарну картку до паспорта, видані на цю тварину. Там вказано і вік тварини, її походження (батьків), породу, всіх господарів, які утримували цю тварину, та стан здоров’я цієї тварини. Паспорт не підробиш, адже в ідентифікованої та зареєстрованої тварини в паспорті та ветеринарній картці до паспорта стоїть індивідуальний неповторюваний пожиттєвий номер, такий самий, як на її бирках. Саме під цим номером всю інформацію про тварину занесено до державного реєстру тварин.
Продавець передає разом з худобою покупцеві і паспорт, і ветеринарну картку. Єдине, що треба зробити тепер, після купівлі, це повідомити місцевому представнику філії ДП «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» або уповноваженому агентові з ідентифікації про зміну власника. Згідно з наказом Мінагрополітики з 1 січня 2004 року продаж племінних тварин на внутрішньому ринку та експорт великої рогатої худоби здійснюються за наявності прикріплених на тварині бирок, паспорта великої рогатої худоби та ветеринарної картки до паспорта, а з 1 липня 2005 року — переміщення великої рогатої худоби з господарства в господарство, реалізація молока та м’яса будуть здійснюватися також за наявності цих документів.
Чи можемо ми тепер, купуючи ковбасу або м’ясо, напевно стверджувати, що худоба не хворіла? Адже всі знають про підробні довідки. Останнім часом все більше повідомлень про викрадення корів та телят. Вночі вивели, в посадці зарізали. Ніхто і ніяк не зможе довести, що ця корова була саме його коровою. А на ринках вільно приймають таке м’ясо, воно ж бо дешевше.
Єдиним у світі способом захистити власника худоби і споживачів продукції є ідентифікація та реєстрація тварин. Молоко та м’ясо тварини неможливо здати без наявності паспорта та ветеринарної картки на тварину. Значить, лише власник може це зробити. Завдяки введеню в дію загальнодержавної системи ідентифікації та реєстрації худоби, на ринок, на забійні пункти та на молокозаводи вже із середини 2005 року прийматиметься продукція тільки здорової ідентифікованої та зареєстрованої худоби.
ЯК ОТРИМАТИ ДОКУМЕНТИ НА ХУДОБУ?
Перш за все потрібно зв’язатися з представником філії ДП «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» чи місцевим уповноваженим агентом з ідентифікації. Саме вони допоможуть власникові оформити необхідні документи. Потім замовляються бирки державного зразка із нанесеним на них ідентифікаційним номером вашої корови, які прикріплюються на вуха тварини. А трохи згодом власник отримує паспорт на тварину та ветеринарну картку до паспорта. Усе це коштує 28,50 гривень. Але завдяки державній підтримці власник має заплатити лише 13 гривень 50 копійок. Слід зауважити, що видача ідентифікаційних документів та вушних бирок виключно у компетенції офіційного запровадника ідентифікації і реєстрації — ДП «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин».
Для отримання детальної інформації звертайтесь за адресою: м. Луцьк, пр. Президента Грушевського, 30, офіс 113 (б), тел. 8 (03322) 77-63-50.
Сергій ЯНКО, головний спеціаліст Волинської філії ДП «АІРТ».
Telegram Channel