Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Чи вдасться відновити козацьку чайку «Пресвята Покрова»?

Волинь-нова

Чи вдасться відновити козацьку чайку «Пресвята Покрова»?

Колектив однодумців збирає кошти на реставрацію човна

«Чайка “Пресвята Покрова” була збудована 1992 року на території Фанерного заводу в селищі Брюховичі під Львовом, йдеться на сайті «Велика ідея», де й проводять збір коштів. 


Конструкцію чайки розробили на основі давніх описів, а також креслень, що збереглися в архівах після побудови козацького флоту на ріці Дунай при штурмі турецької фортеці Ізмаїл.



Навесні, влітку 2016 року оновленій команді чайки з допомогою небайдужих українців, поляків та французів вдалося закумулювати частину коштів, та провести ремонт легендарного судна.



На сьогоднішній день чайка «Пресвята Покрова» являє собою історичну та культурну цінність України, та є унікальним артефактом. Вона конструктивно майже не відрізняється від знайденої на дні Дніпра біля о.Хортиця та піднятої у жовтні 1999 року автентичної новоманірної козацької чайки датованої 1738 роком.


Протягом свого існування “Пресвята Покрова” здійснила близько 15-ти морських походів, під час яких було відвідано майже всі європейські країни.


Протягом 25 років походів команда «Пресвятої Покрови» брала участь у десятках змагань, фестивалів, зйомках фільмів та святкувань, гідно несучи прапор власної держави, та відкривючи для решти європейців Україну. 


Команду чайки зажди гостинно приймали в портах, цікавились культурою та звичаями, запрошували на концерти та святкування різних урочистостей. Тисячі відвідувачів, сотні позитивних публікацій в масмедіа – це той неоціненний вклад, який зробила чайка «Пресвята Покрова» у формування іміджу нашої країни.



На жаль, останні п’ять років, спочатку через економічні чинники, а пізніше – через політичні події, команда чайки не здійснювала походи, залишивши човен на перебування у м.Понт-Авен на Заході Франції. Без належного догляду було пошкоджено дерев’яний корпус та палубу, морськими припливами було затоплено мотор. Чайка опинилася під загрозою знищення.


Навесні, влітку 2016 року оновленій команді чайки з допомогою небайдужих українців, поляків та французів вдалося закумулювати частину коштів, та провести ремонт легендарного судна.


Проведено 70% відновлювальних робіт!


А саме: піднято чайку для поточного ремонту; здійснено наладку та підготовку двигуна; виконано реставрацію підводної частини корпусу судна (замінено бортові дошки, відреставровано та замінено шпангоути, замінено 500 заклепок обшивки корпусу, проведено конопачення та герметизацію стиків); встановлено чорнову палубу (замінено бімси, встановлено водостійку фанеру, тощо), виготовлено нові палубні люки та відреставровано щоглу та рею, пошито нове вітрило.


Тим не менш, човен потребує додаткових капіталовкладень, для повного відновлення.



На що підуть зібрані кошти?


Олія для покриття надводної частини дерева – 1700 грн.;


Дошка для ремонту надводної частини корпусу та планшеру (дуб) – 9800 грн.;


Виготовлення та монтаж баків на воду – 8400 грн.;


Часткова заміна такелажного оснащення – 5600 грн.;


Монтаж двигуна – 2800 грн.;


Якір носовий – 2800 грн.;


Послуги крану в порту для спуску корабля на воду (вантажопідйомність понад 10 т) –  29000 грн.


Разом: 60100 грн.



Після тривалої перерви чайка «Пресвята Покрова» продовжить свою народну дипломатичну місію на Європейському узбережжі.


Її вже з нетерпінням чекають у Хорватії та Ірландії. Спуск на воду прагнуть побачити мешканці Понт-Авену, для яких вона стала рідною.


У 2017 році в рік 25-ліття спуску «Пресвятої Покрови» на воду, плануємо здійснити урочистий вихід в океан з організацією святкування для мешканців дружнього міста Понт-Авен, та здійснити перехід в Ірландію на морські святкування, де гідно представити морські традиції України», - йдеться у повідомленні.


До кінця проекту зі збору коштів залишилося 47 днів. Наразі доброчинці вже перерахували 41236 грн.

Telegram Channel