Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

КОЛИ ДІЙДЕ ЧЕРГА ДО ОБЛАСНОЇ БІБЛІОТЕКИ?

Взимку, аби попрацювати в читальних залах обласної наукової бібліотеки, треба сперш запастися кожухом. А літо скороминуче...

Наша газета вже писала про те, що взимку, аби попрацювати в читальних залах обласної наукової універсальної бібліотеки імені Олени Пчілки, треба сперш запастися кожухом. Одержали листа з управління культури облдержадміністрації , у якому поділялася стурбованість читачів цієї бібліотеки, де холодно не одну зиму. А ще висловлювалася надія на інвестиційні наміри, які має розглядати сесія облради.
Літо у розпалі, але воно скороминуще, як і все в цьому житті, — за ним прийде сльотлива осінь, а там і зима. Чим же можна втішити серце 23 тисяч читачів цієї бібліотеки? З цим запитанням звертаємось до її директора Людмили Стасюк. Розмова наша особливого оптимізму не вселила. Справді, бібліотеці дещиця коштів перепала — 25 тисяч гривень. Але їх вистачить хіба що на проект міні-котельні, котра мала б обігрівати бібліотеку. Обласне управління капітального будівництва вже має потенційного проектанта — НДІ “Проектреставрація”, котрий готовий той проект за названу суму виготовити.
Але і тут є заковика. Виявилося, що згідно з існуючим Актом на землю бібліотеці виділено 0,36 га. А для того, щоб розпочати проектні роботи, необхідно мати документи з міської ради про виділення під забудову ще 7 соток землі, де має розміститись міні-котельня. Але це не така вже й проста справа. Для цього має бути рішення сесії міської ради. Коли будуть необхідні документи на землю і дозвіл знести дерева — поки що не відомо. А час не жде. Хоч, відверто кажучи, навіть при найсприятливіших умовах із вирішенням названої проблеми, наступної зими тепла в бібліотеці не буде — це вже точно. Бо на будівництво котельні, теплотраси, реконструкцію опалювальної недіючої нині системи бібліотеки грошей нема. А на все це необхідно аж 350 тисяч гривень. Якщо ж врахувати реконструкцію балконів, заміну рам, хоч на верхньому поверсі, що теж має прямий стосунок до утеплення бібліотеки, то і 500 тисяч гривень, певне, буде мало, як порахували фахівці. Щоправда, буквально в ці дні управління культури виділило на ремонт балконів 15 тисяч гривень. То якщо і надалі виділятимуть по 40 тисяч гривень на господарські потреби на рік, то неважко порахувати, коли все назване має завершитися.
Бібліотеці ж, звісно, потрібні не лише приміщення, а й що найважливіше — книжкові фонди. А хіба при нинішніх цінах на літературу 20 тисяч гривень на рік для такої бібліотеки вистачить для забезпечення читачів новими книгами! Згідно з нормативами, розробленими Кабміном і доведеними до управлінь культури і бібліотек, наша обласна наукова бібліотека має отримувати щорічно на придбання літератури і періодичних видань (вдумайтесь!) 650 тисяч гривень. А має, окрім названих 20 тисяч на книги, ще 25 тисяч на періодику. У бібліотеці бідкаються, що на друге півріччя передплатили газети і журнали лише на три місяці, та й то по одному екземпляру, хоч мають кілька відділів. А на наступний квартал та бодай три перші місяці нового року поки що не мають жодної гривні. Власне, минулого року бібліотека профінансована на 19,6 відсотка відповідно до нормативів .
Можуть сказати — бібліотека отримує безкоштовно соціально значимі видання, українські книги бібліотечної серії, частку виданих книг місцевими авторами. Справді, так. Але ж не лише для себе отримують ці книги, а й для бібліотек області. І якщо ділити отримане, то навряд чи щось перепаде сільським бібліотекам.
Кажуть, що молодь нині не любить читати. Та з таким поповненням книжкових фондів, з холоднечею, яка вже не один рік триває в обласній бібліотеці, взагалі можна відбити будь-яке бажання переступати її поріг. Можна погодитись з тим, що немає достатніх коштів на книги, періодику, тепло у науковій бібліотеці. Та враховуючи те, що нею користуються не лише лучани, а й студенти наших численних вузів, які в них навчаються з різних куточків Волині, то, можливо, варто оголосити обласну толоку, попросити допомоги в кожного міста і району. На спонсорів надія мала. Вони чомусь лише фестивалі люблять і не шкодують коштів на їх підтримку. Бібліотека їм без “надобності”, як і місцеві мистецькі колективи.
І ще одна пропозиція: чи не варто вольовим рішенням обласного керівництва заборонити всілякого роду фуршети, що організовуються з найменшого приводу (просто це вже пошестю стало), а зекономлені на цьому кошти передати у спільну обласну скарбничку, на впорядкування наукової універсальної бібліотеки імені Олени Пчілки? Щоб єдина така книгозбірня на Волині стала гордістю нашого краю. Уже хоч би й тому, що носить таке високе і почесне ім’я — Олени Пчілки, матері геніальної на всі часи і віки нашої землячки Лесі Українки.
Світлана ЗАХАРЧЕНКО.
Telegram Channel