Курси НБУ $ 39.55 € 42.06

У Польщі на закиди Газпрому відповіли у стилі «сам такий»

Російський газовий монополіст Газпром є непевним партнером для Польщі, оскільки продовжує використовувати енергетику у політичних цілях

Про це заявив польським журналістам віце-прем’єр-міністр, міністр розвитку Польщі Матеуш Моравецький, коментуючи заяву заступника голови Газпрому Олександра Медведєва про те, що Польща не хоче продовжувати з російською компанією угоду про транзит газу до Європи, а відтак не є передбачуваним партнером, передає власний кореспондент Укрінформу.



Газпром є непевним партнером, коли два чи три рази у прямому чи переносному значенні слова повністю закрутив газовий кран для Західної Європи.



“Це (висловлювання Медведєва. – Ред.) лише підтверджує, що це Газпром є непевним партнером, коли два чи три рази у прямому чи переносному значенні слова повністю закрутив газовий кран для Західної Європи. Це також показує, наскільки слушним було рішення Леха Качинського про початок будівництва газового терміналу у місті Свіноуйсцє (північний захід РП. – Ред.), який ми відкрили декілька місяців тому”, - заявив Моравецький.


Він також додав, що це показує важливість переговорів з іншими партнерами про розширення можливостей цього терміналу, будівництва нових газових сполучень з іншими країнами, які не керуються політичними цілями, зокрема з Норвегією.


У середу Газпром повідомив, що є ризики щодо постачання газу до Європи через позицію Польщі, оскільки Варшава ще не затвердила нових умов транзиту російського газу. В інтерв’ю агентству Reuters заступник глави Газпрому Медведєв заявив, що Польща не має наміру продовжувати угоду на транзит газу з Росією. Він назвав Польщу непевним партнером, наголосивши, що це створює ризик для постачання газу до Європи, зокрема Німеччини.


Reuters зазначає, що Польща відмовляється продовжувати з Росією довгострокову угоду про постачання газу до Польщі, підписану в 1996 році. Згідно з нею, Польща імпортує з РФ понад 10 млрд куб. м газу, що становить 2/3 від загальних потреб Польщі в газі. В угоді, яка переглядалася сторонами в 2010 році у бік зниження ціни для польської сторони за рахунок збільшення поставок приблизно на 2 млрд куб. м, транзит через територію Польщі передбачений до 2019 року, а поставки газу до Польщі до 2022 року.


Щороку газ до Європи транзитом через територію Польщі постачається трубопроводом “Ямал-Європа”, пропускна здатність якого загалом становить 33 млрд куб. м газу. Польський відрізок газопроводу становить 683 км.

Telegram Channel