Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
У Волинському краєзнавчому музеї відкриється виставка «Волинь в Українській революції 1917–1921 років»

Волинь-нова

У Волинському краєзнавчому музеї відкриється виставка «Волинь в Українській революції 1917–1921 років»

Захід приурочений до 100-річчя заснування Центральної Ради та початку революції

Сергій ЛИС, провідний науковий співробітник ВКМ


На виставці представлені матеріали з фондів музею, які ілюструють державотворчий процес на Волині у часи становлення Української Народної Республіки та Української Держави Павла Скоропадського. Зокрема документи, світлини, нагороди Українських січових стрільців, які в роки Першої Світової війни відкрили на Волині перші українські школи.


З Універсалів Центральної Ради (деякі з представлених примірників видрукувані саме на Волині) і розпоряджень місцевих органів влади, в тому числі й луцьких, можна дізнатися про боротьбу волинян за встановлення української державності. Унікальними експонатами є оригінальний примірник накладної, написаної від руки головою Центральної Ради Михайлом Грушевським і примірник однієї з його книг, видрукуваної саме революційного 1917 року. Розміщений і блок матеріалів про політичну діяльність Гетьманату Павла Скоропадського та головного ідеолога українського монархізму волинянина В’ячеслава Липинського.



Збереглися світлини двох волинян, з тих, які билися проти червоногвардійців під Крутами – Матвія Данилюка і Остапа Гаврилюка.



Пошановано і такі важливі для розуміння нашої історії події як бій під Крутами 29 січня 1918 року та проголошення Акту Соборності України 22 січня 1919 року. Зокрема, збереглися світлини двох волинян, з тих, які билися проти червоногвардійців під Крутами – Матвія Данилюка і Остапа Гаврилюка.


 


На окремій вітрині представлено рідкісну колекцію грошових знаків, які функціонували на українських землях у 1917–1921 роках. Це банкноти УНР та Української Держави, Радянської України, Австро-Угорщини, Німеччини, відродженої Польщі, Німеччини, імперської та більшовицької Росії. Унікальним надбанням музею є Волинські регіональні бони, в тому числі й чи не найкрасивіші з них – Луцькі гривні. Представлені й тимчасові грошові знаки інших українських земель: Одеси, Єлисаветграда (тепер – Кропивницький) і навіть тих, які функціонували на Далекому Сході – в Зеленому Клині (Українська Закитайщина). Увазі відвідувачів пропонуються також оригінали марок-шагівок, що слугували замість розмінного знаку УНР та серія поштових марок України 1920 року.


Виставка «Волинь в Українській революції 1917–1921 років» діятиме в дні роботи музею.


Відкриття 16 березня 2017 року о 12.00.


 


 

Telegram Channel