Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

На Старовижівщині презентували карту історико-культурної спадщини та зняли фільм

У рамках Міжнародного проекту «Захистимо пам'ять» за сприяння Всеукраїнського центру вивчення історії Голокосту та МЗС Німеччини учні ЗОШ І-ІІІ ст. села Дубечне презентували два проекти

На Старовижівщині віддавна жили представники різних народів: українці, поляки, євреї. Попри все, дух поліетнічності живе в ментальній пам’яті старовижівчан. Так зародилася ідея створити карту поліетнічної історико-культурної спадщини Старовижівського району. Створення карти дало змогу систематизувати пам’ятки історії, культури та побуту української, єврейської та польської спільноти, які проживали у районі. Про це повідомляє районний методичний кабінет відділу освіти Старовижівської РДА



На карті позначено близько 90 умовних позначок й розміщено 44 інформативні блоки до них.



На карті позначено близько 90 умовних позначок й розміщено 44 інформативні блоки до них. Поява такої карти — це новий підхід до популяризації краєзнавства й привернення уваги місцевої громади до впорядкування та охорони пам'яток, заохочення громадських ініціатив до розвитку туристично-екскурсійного руху на теренах Старовижівщини.


Не менш цікавою була презентація проекту «Збереження пам'яті через створення навчально-просвітницького фільму про трагічні сторінки історії Волині. Голокост». Учні дубечнівської школи школи зібрали ґрунтовний фактичний краєзнавчий матеріал про трагічні події Голокосту, сформували пересувні виставкові стенди, створили інформ-центр «Разом на одній землі». Заплановано зафільмувати свідчення очевидців старожилів й створити цикл документальних фільмів про трагічні сторінки історії Волині.


Першим фільмом з цього циклу стала розповідь про трагедію Голокосту на Ратнівщині та на Старовижівщині. Додаткові матеріали та консультаційну підтримку надав Український центр вивчення історії Голокосту. Фільм було знято за допомогою спеціалістів Волинської регіональної дирекції Національної телекомпанії України, яка виступала додатковим ресурсним спонсором проекту.

Telegram Channel