Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

У СЕЛИЩНОГО ГОЛОВИ БУЛИ ДОБРІ КУЛАКИ

У селищі Головне Любомльського району крісло голови цупко обіймав не одне скликання Олександр Філюк...

У селищі Головне Любомльського району крісло голови цупко обіймав не одне скликання Олександр Філюк. Перед тим, як очолити сільську владу, був викладачем фізичного виховання у школі. Звісно ж, деякі методи виховання чоловік з успіхом використовував на новій посаді. Завжди, коли потрібно довести свою точку зору, починав діяти імпульсивно, геть по-спортивному. А для переконаності, дивись, й кулаки пустить в хід. Як останній аргумент.
У квітні нинішнього року, коли ще треті півні не піли, Олександр Якимович зайшов навести порядок у місцеве вогнище культури, затим у кафетерій, який працював до рання, бо було релігійне свято. І треба ж, там якраз перебували співробітники райвідділу внутрішніх справ. Мабуть, відпрацьовували якусь операцію. Зауважили голові, що в громадському місці, навіть коли ти й остограмився, розкидатися наліво й направо матюками не можна. Кажуть, заувага так подіяла на «мера» селища, ніби червона ганчірка діє на розлюченого бика під час кориди. Він шулікою налетів на міліціонера. Неборака не чекав такої стрімкої атаки, бо наступного дня був змушений топати до лікарів... А пана Філюка у супроводі опергрупи відконвоювали до міліції. Після ночівлі на нарах, наступного дня відвели його до райсуду. Наклали штраф у 51 гривню. Хоча, мабуть, порушник заслуговував більшого.
Невгамовний голова у липні знову відзначився. Під час футбольного матчу, який відбувався у селищі, в голови обізвалася душа спортсмена. Розлютившись, що суддя, на його думку, не так свистить, Олександр рвонув до нього і на очах всього чесного люду заходився вчити кулаками... Дільничному інспектору Олександру Пикалюку нічого не лишалося робити, як по мобілці викликати опергрупу з Любомля. «Мера» було перепроваджено під улюлюкання жителів на міліцейські нари. Вдруге в цьому році.
Ну, а які успіхи на інших ділянках діяльності? Контрольно-ревізійний відділ ретельно перевірив селищну раду щодо дотримання земельного законодавства. По селищу рахується 1870 гектарів земель не витребуваних паїв. З цієї кількості землі 720 гектарів перебуває у самовільному використанні. Люди взяли землю, не оформлюючи ніяких документів. Тому 38 процентів земель експлуатується безплатно. Орган місцевого самоврядування втратив 34 тисячі гривень.
В 2003 році рада надала в оренду одній фірмочці 700 кв. метрів земельки. Сподівалися, що до каси надійдуть якісь кошти. Натомість отримали здоровенний нуль. Згодом ту діляночку продали за символічну ціну. Рада недоотримала 3813 гривень. А ще були махінації й комбінації з бюджетними коштами, матеріальними цінностями. Не дивно, що матеріали перевірки лягли на стіл місцевому прокуророві...
Олександр Якимович не з тих, хто, ошпарившись на молоці, воду студить. 23 вересня 2003 року райсуд визнав його винним у вчиненні правопорушення, передбаченого пунктом «а» частини першої ст. 5 Закону України «Про боротьбу з корупцією». На підставі ст. 8 закону оштрафував голову на 255 гривень.
Районна рада і районна держадміністрація на початку червня ц.р. узгодили спільне подання до селищної ради про дострокове припинення повноважень головненського селищного голови. Таємне голосування на сесії дало такі результати: 14 народних обранців висловилися проти, а лише троє підтримали подання. Депутат Іван Якимчук з цього приводу так висловився: «Думаю, він спокутує свою вину, не всі святі. І заслуги є: базар відкрив, дорогу лагодить. На другий строк обрали за що?..»
Кредит довіри депутатів начебто не вичерпано. Ось тільки як з моральними нормами, етикою керівника те узгодити?
Іларіон КАПЕЛЮШНИЙ.
смт Головне Любомльського району.

Р.S. І ось остання вість: Олександр Філюк попросив його звільнити з клопітливої посади за власним бажанням. Сесія сільської ради задовольнила його прохання.
Telegram Channel