Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
У Києві охочих покурити планують штрафувати… на півмільйона!

Волинь-нова

У Києві охочих покурити планують штрафувати… на півмільйона!

Власникам столичних ресторанів зовсім не складно сплатити нинішній штраф у 1700-5000 гривень – тож його розмір пропонують збільшити у 50-100 разів

Постійна комісія Київської міської ради з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв'язків пропонує підвищити штрафи за куріння тютюнових виробів у заборонених місцях, повідомляє УНІАН.



Недобросовісним власникам ресторанів простіше заплатити цей штраф у 1700 — 5000 гривень, і далі продовжувати порушувати цю норму, продовжувати створювати людям незручності.



Сьогодні на засіданні Комісії депутати погодили відповідне звернення до Верховної Ради та Кабінету міністрів щодо посилення відповідальності за куріння тютюнових виробів у заборонених місцях. У Київраді нагадали, що чинне законодавство визначає перелік місць, де куріння заборонено, крім спеціально відведених для місць. При цьому їхня сумарна площа не має перевищувати 10% загальної площі відповідної споруди чи приміщення, до того ж вони повинні буди обладнані витяжною вентиляцією. Але часто ресторанні заклади нехтують усіма законодавчими обмеженнями, надаючи, в тому числі, послуги з куріння кальянів. У зв’язку з цим напрацьовано відповідний проект рішення, яким, зокрема, передбачається суттєве підвищення штрафів за куріння у заборонених місцях.


Проектом рішення пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення».


«Законодавство є і певним чином воно працює, але практика його використання довела, що недобросовісним власникам ресторанів простіше заплатити цей штраф у 1700 — 5000 гривень, і далі продовжувати порушувати цю норму, продовжувати створювати людям незручності. Тому ми ініціюємо значне підвищення цих штрафів — від 50 до 100 разів», – заявила автор даного проекту рішення, депутат Київради Алла Шлапак.


«Лише розмір стягнення може стати суттєвим обмежувальним фактором у порушенні даної норми, бо саме мінімальні штрафи і створюють ті проблеми, які відчувають мешканці будинків, де розташовані заклади харчування, в яких можна палити, в тому числі кальяни», – переконана вона. Проект рішення мають ще розглянути на пленарному засіданні Київради.

Telegram Channel