Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

2017-й на Волині буде роком УПА

На учорашніх засіданнях постійних комісій з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму, а також з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією підтримали проект рішення, внесений фракцією "Свобода"  Про проголошення 2017 року на Волині Роком Української Повстанської Армії та вшанування 70-річнчя примусової депортації українців»

Нагадаємо, в цьому році минає 75 років  від створення Української Повстанської Армії - єдиного військового формування, яке в роки Другої світової війни та повоєнний період відкрито боролося за незалежність України. З поваги до цієї дати фракція "Свобода" в облраді пропонує проголосити 2017 рік на території Волинської області Роком Української Повстанської Армії. Проект рішення облради розробив перший заступник голови ради Олександр Пирожик. В інтерв'ю для програми "Вісник обласної ради" він зауважив, що в 2017 варто згадати й про інші важливі в історії України дати. Зокрема йдеться про 70-ту  річницю початку польської репресивної опреції "Вісла", з  21 жовтня 1947 року аналогічну  операцію  "Захід" проводили   радянські спецслужби. "Крім того,   2017 рік -- рік 110-ї річниці з дня народження  Романа Шухевича", -- додає Олександр Пирожик. 



Фракція "Свобода" в облраді пропонує проголосити 2017 рік на території Волинської області Роком Української Повстанської Армії.



Пропонованим депутатами проектом рішення пропонується низка заходів. Йдеться про  впорядкування та встановлення пам’ятних знаків воїнам У ПА;  облаштування під’їзних шляхів та  встановлення розпізнавальних знаків-вказівників, що ведуть до місць бойової слави повстанців. Є й пропозиції щодо соціального захисту ветеранів. Зокрема, йдеться про  оздоровлення  в комунальних санаторіях "Лісова пісня" та "Пролісок", а також про щомісячні виплати кожному ветерану УПА  з обласного бюджету  по 200 гривень.  
 У планах ініціаторів проекту рішення просвітницька діяльність: тематичні виставки, видання збірників документів     та   національно-патріотичні заходи.  "Крім пам'ятних урочистих заходів в урочищі "Вовчак",   планується проведення    Міжнародної науково-практичної конференції  про діяльність та боротьбу УПА, а також  про примусову депортацію українців на базі СНУ ім. Лесі Українки ,повідомляється на сайті обласної ради.

Telegram Channel