Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

На Камінь-Каширщині першою може об’єднатися Бузацька ОТГ

Обговорили перспективи створення Бузаківської об’єднаної територіальної громади

Днями в селі Бузаки відбувся семінар по децентралізації, на який прибули координатор центру розвитку місцевого самоврядування в області Анатолій Пархом’юк та консультант із бюджетних питань Офісу реформ у Волинській області Василь Гром, повідомляється на сайті Камінь-Каширської РДА. Зустрічали гостей голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук, голова районної ради Віктор Сус, заступник голови районної ради Сергій Дмитрук, керуючий справами районної ради Валерій Хитрик, а також голова Бузаківської сільської ради Микола Панасюк. В залі були присутні сільські голови та представники громад, що в перспективі мають увійти до складу Бузаківської об’єднаної територіальної громади.



Обговорення вищезазначеного питання є надзвичайно важливим кроком, адже сьогодні в районі поки що не створено жодної ОТГ.



Обговорення вищезазначеного питання є надзвичайно важливим кроком, адже сьогодні в районі поки що не створено жодної ОТГ. Нагадаємо, відповідно до Перспективного плану передбачено п’ять об’єднаних громад на базі міста Каменя-Каширського, сіл Сошичне, Бузаки, Полиці, Пнівне. Примітно, що в кожному з перерахованих населених пунктів проводиться роз’яснювальна робота про особливості та переваги децентралізації. Тому координатор центру розвитку місцевого самоврядування в області Анатолій Пархом’юк розповів присутнім за якими критеріями створюються громади, яким чином буде здійснюватися їх фінансування та державне управління. У свою чергу консультант із бюджетних питань Офісу реформ у Волинській області Василь Гром на прикладі статистичних підрахунків продемонстрував потенційні доходи, які в перспективі отримає новостворена ОТГ. Стислий та лаконічний виклад консультантів дозволив розставити крапки над «і» в багатьох суперечливих питаннях, що в ході спілкування виникали у присутніх.


– Громади слід створювати оптимально, – переконаний голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук. – Необхідно враховувати географічне положення, транспортне сполучення, демографічні показники населення, і, звісно ж, економічні можливості кожного населеного пункту. Для нашого району створення першої об’єднаної громади дозволило б отримати практичний досвід по впровадженню децентралізації. Адже якби люди мали змогу наочно побачити, які переваги несе ця реформа, то процес втілення її в життя значно прискорився б.


– Інформування населення про користь децентралізації нині є вкрай важливим елементом в процесі створення територіальних громад, – зазначає голова районної ради Віктор Сус. – Першочергово люди повинні  достеменно знати про те, що чекає на них після того, як нововведення запрацюють на практиці. Ми повинні усвідомлювати, що позитивні зміни можливі лише за умови активних дій, а не очікування. А тому громади мають визначитися та приступати до роботи.


На закінчення семінару представники районної влади подякували доповідачам за надані консультації та роз’яснення.

Telegram Channel