Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Великоднє послання Блаженнішого МАКАРІЯ, митрополита Київського і всієї України, предстоятеля Української автокефальної православної церкви

Волинь-нова

Великоднє послання Блаженнішого МАКАРІЯ, митрополита Київського і всієї України, предстоятеля Української автокефальної православної церкви

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

                          


         Сьогодні це радісне привітання лунає для всього християнського світу та для кожної віруючої душі. Тут, на землі, ми, дорогі брати і сестри, святкуючи Пасху Христову, радіємо, але ця пасхальна радість триватиме й у вічні дні Царства Христового, де Пасха святкуватиметься вічно, бо «від смерті до життя і від землі до небес Христос Бог нас перевів». Радість з нагоди дня Христового Воскресіння повинна супроводжувати нас упродовж усього нашого земного життя. До такої радості закликає всіх християн апостол Павло: «Завжди радійте в Господі, і знову кажу: радійте» (Фил. 4, 4).



Радість з нагоди дня Христового Воскресіння повинна супроводжувати нас упродовж усього нашого земного життя. До такої радості закликає всіх християн апостол Павло: «Завжди радійте в Господі, і знову кажу: радійте» (Фил. 4, 4).



Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа з мертвих стало завершенням справи нашого спасіння, здійсненої через Його втілення, страждання та хресну смерть за гріхи людей. Тому у віровченні Церкви та у богослужіннях хрест і Воскресіння нерозривно поєднані між собою. Церква спільно зі своїми вірними співає: «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святе Воскресіння Твоє славимо». Отже, Воскресіння Христове не є простим фактом оживлення силою Божою померлої людини, але перемогою Богочоловіка Ісуса Христа над самою смертю і тлінням. За словами апостола Павла, неможливо було смерті втримати у своїх путах Ісуса Христа, Який Своєю смертю переміг того, хто мав владу смерті, тобто диявола. Як вчить преподобний Іоанн Дамаскін, «Через гріх увійшла у світ смерть, яка поїдала, наче хижий звір, життя людини. Щоб перемогти її, в боротьбу з нею повинна була вступити людина безгрішна і непідвладна смерті». І ось Творець і Господь, Єдиносущний Син, Слово Боже, приймає на Себе людські гріхи і принижується, аж до смерті хресної. Витерпівши страждання і зазнавши смерті за нас, Він приносить Самого Себе в жертву Отцю Небесному, Своєю смертю перемагаючи не тільки гріх. Як темрява знищується світлом, так і тління життям виганяється. Для всіх настає життя, а для згубника – загибель. Таким чином, Христос у Своєму Воскресінні стає переможцем смерті. Віра у воскресіння Христа-Спасителя утверджує людину у вірі в загальне воскресіння і життя майбутнього віку, джерело пасхального світла, радості та миру в нашому земному житті, того миру, якого прагнуть усі свідомі українці, особливо в цей час війни з північно-східним окупантом нашої української землі.


Пасха для християнина – не тільки день споминів про подію, яка сталася у свій час, але й празник, який розкриває нам таємницю майбутнього оновлення створіння. Подібно до того, як Пасха Старозавітна стала прообразом Воскресіння Христового, так Пасха Новозавітна є прообразом майбутнього загального воскресіння. Тому  Церква у великий і радісний день Пасхи звертається до віруючих такими словами: «Нині спасіння світу видимому і світу невидимому! Христос встав із мертвих,… Підведіться з Ним і ви; Христос у славі Своїй, – сходьте і ви!.. Христос із гробу визволився, – визволяйтесь від пут гріховних і ви» (Святитель Григорій Богослов, слово 45).


Дорогі брати і сестри! Закликаю вас до щирої молитви до Воскреслого Господа, щоб спасіння Боже прийшло і до нас, до нашого українського народу та інших націй, які живуть на українській землі. Молімось, щоб Господь захистив нас від усякого ворога, який нищить життя наших батьків, чоловіків та синів на нашій благословенній Богом українській землі.

Telegram Channel