Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
І бур’ян стане у пригоді

Волинь-нова

І бур’ян стане у пригоді

Найкращий подарунок для сільського господаря у травні — це хороший дощ. Але волога і тепло сприяють також росту бур’янів. Крім того, що вони відбирають у культурних рослин поживні речовини, затінюють їх, то ще й створюють «гуртожиток» для шкідників. Тому цю «зелену чуму» треба якнайшвидше видаляти з обійстя

Ігор Вижовець



Але серед бур’янів є чимало корисних. Наприклад, з гіркого полину, лопуха, блекоти чорної, пасльону, болиголова плямистого, молочаю, гірчака та інших можна приготувати ефективні рослинні препарати для боротьби зі шкідниками хрестоцвітих культур (капусти, ріпи, редиски, редьки тощо) — капустяною совкою, білянкою, капустяною міллю та іншими листогризучими та сисними комахами.



Цю «зелену чуму» треба якнайшвидше видаляти з обійстя. Але серед бур’янів є чимало корисних.



Відвар гіркого полину. У невеликій кількості води прокип’ятіть 1 кг пров’ялених і посічених рослин протягом 10—15 хвилин. Дію відвару можна посилити, якщо додати настій курячого посліду (1 кг посліду протягом двох діб настояти в невеликій кількості води). Усе це перемішайте, процідіть і долийте води, щоб загальний обсяг становив 10 л. Відваром обприскуйте рослини 2—3 рази з інтервалом у тиждень до повного знищення гусені.
Настій з лопуха. Дрібно посічіть 2—3 кг листя і заповніть ним 7—8-літрову ємність наполовину. Залийте по вінця водою і настоюйте три доби в затінку. Тоді відцідіть і «лікуйте» настоєм свої рослини.
Сокирки також використовують як засіб протидії листогризучим та тлі. Для приготування препарату на 10 л води вистачить 0,5 кг сухої трави. Хороший ефект дають і відвари та порошки із сокирок — вони мають інсектицидну дію.
с. Гредьки
Ковельського району.

Telegram Channel