Курси НБУ $ 39.64 € 42.30

У Македонії протестувальники штурмували парламент

У столиці Македонії Скоп'є натовп протестувальників увірвалася до будівлі парламенту. Причиною обурення людей стало обрання спікером парламенту етнічного албанця Талата Ксафері

У результаті штурму постраждали щонайменше 10 людей, з-поміж них лідер македонських соціал-демократів і найімовірніший претендент на пост прем'єр-міністра Зоран Заєв, передає ВВС.


Протестувальники, які є прихильниками партії ВМРО колишнього прем'єра країни Ніколи Груєвського, вимагають проведення нових виборів.



Протестувальники, які є прихильниками партії ВМРО колишнього прем'єра країни Ніколи Груєвського, вимагають проведення нових виборів.



Мітингувальників, які штурмували парламент розлютило рішення коаліції обрати Талата Ксафері спікером парламенту.


Вони побоюються, що зміцнення статусу албанців загрожує єдності Македонії.


Близько 200 протестувальників, частина з яких була у масках, проникли спочатку у фойє парламенту. А потім і в залу засідань. Очевидці розповідають про розбите скло у коридорах та сліди крові на підлозі.


Поліція застосувала шумові гранати, щоби розігнати протестувальників і дозволити політикам вийти з будівлі парламенту.
Штурм македонського парламенту засудила міжнародна спільнота.


"Ми засуджуємо насильство найсуворішим чином", - йдеться в заяві посольства США в Македонії у Twitter. - Це несумісно з демократією і є неприйнятним способом вирішення розбіжностей".


Генсек НАТО Йенс Столтенберг, написав у Twitter, що був вражений атакою на парламент. "Усі сторони повинні поважати демократичний процес і вести діалог, а не чинити насильство", - зазначив він.


"Насильству не місце в парламенті", - прокоментував штурм парламенту комісар ЄС Йоганнес Хан.

Telegram Channel