Курси НБУ $ 39.57 € 42.12

ПОЕЗІЇ БРАТКОВСЬКОГО

Як уже повідомляла наша газета, з’явилося унікальне видання — книга Данила Братковського “Світ, по частинах розглянутий”...

Як уже повідомляла наша газета, з’явилося унікальне видання — книга Данила Братковського “Світ, по частинах розглянутий”, яка була написана старопольською мовою і видана у Кракові 1697 року. Відтоді загубилася і сама книга та й ім’я героя і мученика Данила Братковського, скараного саме у Луцьку, рідко коли було згадане.
Написане Братковським більш як 300 літ тому актуальне і сьогодні. Це якраз той випадок, про який кажуть, що вічне — завжди сучасне. З ініціативи Волинського крайового Братства святого апостола Андрія Первозваного і його голови, нашого колеги-журналіста Андрія Бондарчука, у видавництві Волинської друкарні вийшло фототипічне видання книги Данила Братковського.
Прилучилися до цього видання, окрім столичних, науковці Волинського університету імені Лесі Українки, зокрема, доцент Володимир Пришляк, науковий співробітник краєзнавчого музею Олена Бірюліна та інші.
Презентацію книги Данила Братковського “Світ, по частинах розглянутий” у Волинському університеті відкрив проректор університету, доктор історичних наук Володимир Баран. Головний “винуватець” цієї знаменної події, який багато доклав праці і старань, аби книга з’явилася, Андрій Бондарчук запросив до слова отця Віталія із Свято-Троїцького собору. Він тепло і щиро говорив про необхідність такого видання, про його позитивний вплив на духовність і передав від єпископа Волинського і Луцького Михаїла Боже благословення цій знаменній події і людям, причетним до неї.
У кінці книги видрукувані назви владних структур, організацій, підприємств, окремих людей, які внесли певні суми на видання цієї книги. Їх всіх назвав Андрій Бондарчук. А кандидат історичних наук, доцент університету Володимир Пришляк емоційно, цікаво розповів про життєвий, творчий, подвижницький шлях народного героя Данила Братковського.
З інтересом сприйняли присутні виступ Генерального консула Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку Войцеха Галонзкі, директора і наукового співробітника обласного краєзнавчого музею Анатолія Силюка та Олени Бірюліної.
Вірші з книги Данила Братковського прочитала заслужена артистка України Лариса Мікоян. А в устах Войцеха Галонзкі вони прозвучали польською мовою.
На презентації також виступали доктор філологічних наук Луїза Оляндер, кандидати наук Олена Огнєва, Надія Стешенко, директор видавництва “Волинська друкарня”, де побачило світ це унікальне видання, Дмитро Головенко, одна з жертводавців, ветеран праці Парасковія Антонюк та інші.
Анастасія ФІЛАТЕНКО.
Telegram Channel