Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

ПРОБЛЕМИ І З СКРИНЬКАМИ, І З СПИСКАМИ ВИБОРЦІВ

Наразі Луцьк забезпеченений великими урнами лише на 50 відсотків, а малими — на 75...

Бесіда кореспондента “Волині” з головою територіальної виборчої комісії Луцького виборчого округу № 22 Андрієм Нісімчуком

— Андрію Сергійовичу, завершується президентська виборча кампанія. Чим вона характеризувалась для виборчих комісій на Волині і для вашої зокрема?
— Завершується кампанія для нашої комісії в спокійній, але напруженій обстановці. Отримали бюлетені, правда, я їх і сам не бачив, бо вони запечатані, дільничні комісії, яких у Луцьку 75, отримують великі і малі скриньки для голосування. Тут з цими скриньками чи урнами — напруга, бо великими ми поки що забезпечені на 50 відсотків, а малими — на 75. І поки що Центральна виборча комісія не рухається, щоб довести до норми.
Маємо значні проблеми із списками. Списки дуже недовершені. Але вини територіальної виборчої комісії в цьому нема, бо їх нам дала міська рада, яка отримала їх від статистичного управління. Особлива напруга на тих дільницях, де є гуртожитки. Списки подані станом на 5 вересня, а деякі вузи приймали, чи й студенти самі обирали вузи, до 5 вересня, і не встигли прописатися. Великий рух у військових, багато зараз людей їздять у відрядження.
Було кілька сердитих звернень. Ось вривається симпатична білявка з блакитними очима і кричить, чому її нема в основному списку, а сестра — є. Довелося заспокоювати і радити, як поступити згідно із законом. Усі такі випадки ми обліковуємо. Виявили, що є дуже багато таких, що проживають в Луцьку, а досі не прописані чи, як тепер кажуть, незареєстровані. Таким радимо звертатися до суду. Якщо людина прожила в місті шість місяців і є свідки, які це підтверджують, вона повинна бути внесена до списків і без реєстрації.
— Раз ви уже зачепили цю проблему, то повинен сказати, що багато є скарг і в редакцію від наших читачів, та й самим журналістам доводилося з цим стикатися. Ось лише кілька прикладів по дільниці, яка розташована в гімназії № 4. В одній сім’ї чомусь неправильно вказано по батькові сина, а в доньки в прізвищі переставлені літери. Іншим принесли запрошення на малолітніх дітей, а батькам — ні.
— Будь-яка неточність в прізвищі, імені, по батькові дає право виборцю написати заяву і бути перенесеним у додатковий список. Бо згідно із Законом “Про вибори Президента України” все повинно в списках бути так, як у паспорті. Але більше чомусь випадків, коли геть перекручені прізвища, вказано інше ім’я чи по батькові. Але ми все намагаємося вирішувати спокійно. На початку жовтня в поштові скриньки розклали анкети, де запропонували звірити прізвище, ім’я, по батькові, і потім звіряти їх у запрошеннях. Запрошували і самих прийти на виборчі дільниці. Є проблеми і з ветеранами війни, до яких їздитимуть голосувати з урною члени комісії, а треба, щоб було не менше трьох представників різних кандидатів у Президенти.
— Але серед народу вперто ходять чутки, що така велика кількість помилок, яких не було ні в 1999-ому, ні в 2002 роках, створюється навмисне, щоб в Західній Україні проголосувало якомога менше людей.
— Справді, такі чутки є. Але я впевнений, що такого наперед передбаченого безладу у списках виборців не було задумано. Якщо буде другий тур, всіх цих недоліків уже не буде. Але й на майбутнє, якщо другого туру не буде, це буде урок. Дуже багато працюють, роблять все, щоб діялося згідно із законом, члени нашої комісії Володимир Старченко, який представляє Анатолія Кінаха, Володимир Ткачук, представник кандидата Петра Симоненка, Михайло Щур — від Віктора Ющенка.
— Багатьох виборців, я знаю, цікавить питання — а від кого ж у комісії її голова Нісімчук? Більшість чомусь впевнена, що ви від влади.
— Ні, я представник від Олександра Мороза, який мені близький за ідеями, за баченням життя в майбутньому — нормального і чесного.
Я не добирав собі команди, але в ній зібралися люди і з юридичною освітою, і з організаторськими здібностями.
— То в Луцьку дільниці готові до виборів?
— Дві дільниці викликають тривогу. На 64-ій не завершено досі ремонт, будівельні роботи там ведуться мляво. 28 жовтня буде остаточна перевірка. Нема сейфів для бюлетенів, які будуть доставлені 29 жовтня на дільниці, а ці бюлетені дуже великі. Успішно в нас вирішена проблема із комп’ютерним зв’язком з ЦВК. Цьому дуже допомогла наша молода комп’ютерниця Ганна Маркевич. У матеріально-технічному забезпеченні допомогла міська рада. Приїжджала комісія з ЦВК і вони сказали — якби так було скрізь, як в Луцьку, то проблем не було б. Бо по області, сказали, багато дільниць фактично не готові до виборів.
— Андрію Сергійовичу, перейдемо до дня виборів. Що повинен знати виборець, який прийде голосувати?
— У законі «Про вибори Президента України» чітко сказано, що виборець — це головна особа на виборах. І ця головна особа повинна мати з собою паспорт, запрошення на вибори і чітко знати назву своєї вулиці і будинок. Бо є ще парадокси, коли, скажімо, на вулиці Карпенка-Карого, парна сторона належить до 26-ої дільниці, а три непарних будинки — до 50-ої дільниці. Але це так вирішено міською радою. Треба вирішувати все спокійно, якщо ти хочеш обрати собі президента. Найлегше сказати — ага, тут помилка, голосувати не буду.
— Але якщо виборець все ж не знаходить свого прізвища?
— Звертається в дільничну комісію, якщо ж якісь претензії, щось не зрозуміло, нема реєстрації чи шестимісячного проживання — звертається в територіальну виборчу комісію або в суд. А ще краще — і в комісію, і в суд. Суди в цей день скрізь працюватимуть. Можна і по телефону, наш телефон 72-12-60. Негайно представники нашої комісії виїдуть на місце. І так повинно бути скрізь.
— Виборець отримав бюлетень і зайшов до кабіни. Багато питають: що там робити — ставити відмітку, закреслювати?
— Нікого не треба закреслювати. Проти прізвища того, за кого голосуєш, треба поставити значок «+» (плюс) або інший значок. Якщо не голосуєш ні за кого, а проти всіх, то ставиш такий значок наприкінці бюлетеня, де буде значитися: «Проти всіх». От і все. Всі бюлетені захищені, підробка їх неможлива.
— Але ходять чутки, що кожен бюлетень пронумерований й таким чином можна проконтролювати, хто за кого проголосує.
— Це дурниця. Запевняю вас, ніякого номера на бюлетенях нема. Є тільки номер дільниці. Кабіни не просвічуються. Ніхто не зможе прослідкувати, як людина проголосувала. Ще раз кажу — жодного способу прослідкувати, як хто проголосував, не буде. Це абсолютно точно.
— А якщо виборець зіпсував ненароком бюлетень?
— Дільнична виборча комісія складає акт, що бюлетень зіпсований, його підписують не менше трьох різних членів комісії від різних кандидатів в президенти, і людині дається інший бюлетень.
— Андрію Сергійовичу, останніми днями поширюються чутки, що на дільницях будуть олівці чи ручки, відмітки якими потім зникнуть і можна буде поставити значок проти іншого кандидата. Що ви на це скажете?
— Мені здається, що цього не повинно бути, будуть звичайні ручки. Але дякую, ми звернемо на це увагу. Члени дільничних комісій обов’язково перевірять ручки для кабін. Зрештою, кожен може прийти із своєю ручкою.
— І нарешті, чи можлива фальсифікація?
— У дільничних і територіальних комісіях представники всіх кандидатів, буде маса спостерігачів. Єдина можлива спроба фальсифікації — хтось із членів комісії може покласти бюлетені не в ту купку. Таке можливе. Але тут повинні слідкувати самі члени комісій. Крім того, ми в територіальній комісії будемо проводити вибіркову перевірку і якщо виявимо таку спробу — перевіримо всі бюлетені. Ну, а кого волиняни хочуть бачити президентом України, остаточно дізнаємось вранці 1 листопада.
Бесіду вів Володимир ЛИС.
Telegram Channel