Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Ігор Поліщук: «Чому влада боїться проводити вибори в Луцьку?»

Волинь-нова

Ігор Поліщук: «Чому влада боїться проводити вибори в Луцьку?»

Секретар Луцької міської ради Ігор Поліщук (на фото) нещодавно склав повноваження виконувача обов’язків міського голови, відпрацювавши на цьому відповідальному посту 97 днів. Наймолодший в історії Луцька керівник обласного центру — Ігорю Ігоровичу на той час було лише 28 років — мав багато планів покращити життя в місті. Про те, які з них устиг реалізувати, — у цій розмові

Олена БІЛОЗЕРСЬКА



«АБИЯК» У НАС НЕ ПРОХОДИЛО: ЗНАХОДИЛИ НЕДОЛІКИ — ЗМУШУВАЛИ ПІДРЯДНИКІВ ПЕРЕРОБЛЯТИ»
— Ви очолили міську раду у важкий час після смерті Миколи Романюка, коли атмосфера в ній була наелектризована до краю. Чи змінилася обстановка у мерії зараз?

— Після бурхливих подій лютого 2017 року з’явилася відносна стабільність. Відновив роботу депутатський корпус, регулярно проходять сесії. 99% працівників установи залишилося на посадах, хоча в кулуарах були розмови, нібито після мого обрання буде масове звільнення та призначення якихось «своїх» людей. Однак звільнилися тільки троє керівників комунальних підприємств, відбулися деякі ротації в департаментах — і на цьому все закінчилося. Зараз міськрада працює в робочому режимі.
— Проте пересічних лучан більше цікавить не управлінська «кухня», а те, що робить влада для покращення життя в місті.
— Звичайно, насамперед люди думають про те, з чим постійно мають справу, — медицину, транспорт, дороги, порядок у будинках та біля них. Ці напрямки пріоритетні для будь–якого муніципалітету, і наш не виняток. Зокрема, знаючи про потреби закладів охорони здоров’я, місто виділило на медицину ще 7 мільйонів гривень, крім того, що було заплановано на початку року. Частину коштів використано на придбання апаратури, ще частину — на ремонтні роботи у кількох медичних закладах. Зараз вони ведуться у жіночій консультації, в якій не було ремонту вже доволі давно. Завершилися ремонтні роботи у відділенні реабілітації учасників АТО у Луцькому центрі надання первинної медико–санітарної допомоги.



Кожен день на посаді старався використовувати максимально ефективно.



У сфері транспорту дотримуємося стратегії переходу на екологічно чистий електротранспорт із поступовим скороченням кількості маршруток. У цьому допоможе кредит на придбання 30 нових машин, який місто планує реалізувати вже в жовтні. Багато уваги приділяємо благоустрою. Завершили довготривалі ремонти у дворах, що тягнулися ще з минулого року. Люди втомилися ходити по щебені, землі та болоті. Але тепер проблему вирішено. Причому роботи ми приймали дуже прискіпливо — «абияк» у нас не проходило: якщо виявляли недоліки, то змушували переробляти. Тепер приступили до ремонтів за новими адресами. Зробили поточний ремонт на дорогах, у тому числі й у приватному секторі. Провели роботи з озеленення міста, на центральних вулицях встановили нові смітники, зробили реконструкцію мереж зовнішнього освітлення, прочистили зливову каналізацію. Незабаром розпочнуться роботи з будівництва зливової каналізації в районі Балки.
— Це, так би мовити, зовнішня сторона міського побуту. А є ще внутрішня — порядок у будинках: ремонт, освітлення, працюючі ліфти.
— У вирішенні цих проблем ми робимо ставку на ОСББ. Зараз у Луцьку діє понад 350 таких об’єднань. За кількістю ОСББ у співвідношенні до чисельності населення наш обласний центр вийшов на перше місце в Україні. Ми вважаємо своїм обов’язком підтримати цю форму самоврядування. Тому до того, що було заплановано для ОСББ на початку року, з бюджету додатково виділено ще понад 6 мільйонів гривень.
— Багато років поспіль проблемною точкою в Луцьку залишається Центральний парк. Чимало міських голів говорили про намір впорядкувати його. Ви теж узялися за «паркову проблему». Що вдалося зробити?
— Зараз там ведуться активні роботи. Буде замінена літня сцена. Ремонт іде на всіх бокових алеях. Викладаємо їх бруківкою, встановлюємо лавочки, проводимо світло. Це те, чого ніколи не було. У план комплексного облаштування парку входить благоустрій відпочинкової зони біля Стиру, розчищення самої річки, щоб по ній міг курсувати прогулянковий катер. Це теж стане цікавинкою нашого міста.



«НІЧ У ЛУЦЬКОМУ ЗАМКУ» СТАЛА КУЛЬТУРНОЮ ВІЗИТІВКОЮ МІСТА
— Микола Романюк залишив обласному центру великий спадок — кілька надзвичайно вигідних для Луцька проектів. Чи використовує міська влада ці напрацювання, чи, можливо, розпочала щось нове?

— За всіма міжнародними проектами продовжується робота. У першу чергу це співпраця з НЕФКО, яка передбачає впровадження енергоефективних заходів, та з Європейським банком реконструкції і розвитку для модернізації потужностей підприємства «Луцьктепло». Незабаром отримаємо пільговий кредит на придбання нових тролейбусів та ін.
— Але проекти бувають не лише фінансові, а й культурні.
— Так, дійсно, у місті відбулася низка культурно–мистецьких заходів: етно–фестиваль «Великдень у Луцьку», «Вишиті обереги єднання», «Князівський бенкет». Перспективним вважаю цьогорічний фестиваль «Ніч у Луцькому замку». Формат арт–шоу відрізнявся від усіх попередніх різноманіттям програми та атмосферою. Завдяки підтримці фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» лучани мали змогу насолоджуватися творчістю талановитих митців та колективів, серед яких — зірки світового масштабу. Бюджет міста не поніс жодних витрат на організацію цього масштабного дійства, а всі виручені кошти спрямовані на Луцьку міську дитячу поліклініку.
— Не можна оминути увагою й питання історичної спадщини. Маю на увазі проведену нещодавно ексгумацію останків розстріляних в’язнів Луцької тюрми.
— Це трагічна сторінка історії нашого міста. Міська влада не має права забути про неї. До мене звернувся краєзнавець Сергій Годлевський з ініціативою провести розкопки на території Луцької тюрми. Я її підтримав. Ми ініціювали виділення з бюджету 100 тисяч гривень на ексгумацію останків жертв розстрілу та їхнє перепоховання на території в’язниці. Це — наш християнський і людський обов’язок.
— Луцький ЦНАП кілька років поспіль був прикладом того, як можна полегшити людям важкий процес отримання документів. Але останнім часом біля нього почали збиратися черги. Це приходять лише ті, кому треба виготовити біометричний паспорт?
— І не тільки вони. Щодня у ЦНАПі обслуговують понад тисячу осіб. Із 1 травня цього року Центр надає вже 325 послуг, тому навантаження на працівників величезне. Як виконувач повноважень міського голови я прийняв рішення створити філію у приміщенні рацсу на проспекті Соборності. ЦНАП у центрі міста має постійні проблеми з парковкою, а філія матиме кращий доступ, розвантажить головний офіс ЦНАПу, а також наблизить послуги до жителів 33–го та 40–го мікрорайонів.
— Як відомо, з вашої ініціативи розроблено Програму соціальної адаптації осіб з особливими потребами, яка не має аналогів в Україні. В чому вона полягає?
— Відповідно до цієї Програми, у департаменті соціальної політики міської ради створено робочі місця для осіб з обмеженими фізичними можливостями. Люди з вадами зору, слуху, опорно–рухового апарату надають телефонні консультації, формують особові справи, працюють в архіві. Це приклад того, як міська рада використовує кожну нагоду підтримати людей з особливими потребами.
Не оминаємо увагою й наймолодших. Дітям із розладами аутичного спектру допомогли побувати на міжнародному фестивалі у Туреччині. Малюки із синдромом Дауна за кошти бюджету оздоровляться в Одесі. Наш обов'язок — допомагати особливим дітям інтегруватися у суспільство.



«ЗВИНУВАЧУВАТИ МІСЬКРАДУ В САБОТАЖІ БУДІВНИЦТВА 27–Ї ШКОЛИ —ЗНАЧИТЬ БЕЗСОРОМНО ПЕРЕСМИКУВАТИ ФАКТИ»
— Останнім часом у лучан постійно на слуху тема 27–ї недобудованої школи. Інформація подається так, нібито через політичне протистояння міська рада навмисно зволікає із завершенням об’єкта.

— Я казав багато разів: у питанні будівництва навчального закладу не повинно бути політики, а лише господарський підхід. Він полягає в тому, що школу треба здати повністю готовою до навчального процесу — зі спортивним залом, облаштованими під’їзними шляхами, необхідним обладнанням. Від міста на 27–му ЗОШ надійшло 9,5 мільйона, ще 10,5 мільйона — на дорогу до неї. Тож звинувачувати міську раду в саботажі будівництва 27–ї школи — значить безсоромно пересмикувати факти.
— Весь час роботи в статусі виконувача повноважень міського голови лунали звинувачення, нібито особисто ви винні в тому, що в Луцьку не оголошуються вибори мера. Мовляв, не надсилаєте до Києва потрібних документів.
— Мене постійно в цьому звинувачували, а я на це постійно відповідав: усі необхідні документи у Верховній Раді є. І що в результаті? Відповідний комітет нарешті розглядає питання виборів, рекомендує призначити їх на 24 вересня, а Верховна Рада навіть не вносить цього питання до порядку денного! Бо проводити вибори владі не вигідно. Вона не має популярного серед людей кандидата, тому не хоче ризикувати. Зараз говорять, нібито голосування відбудеться у вересні. Я в цьому не впевнений. Може статися так, що в 2017–му виборів взагалі не буде.
— Ваша діяльність у якості виконувача повноважень міського голови тривала 97 днів. Розчаровані тим, що не дотягнули до 100?
У жодному разі. Кожен день на посаді старався використовувати максимально ефективно. Дякую Богу за цей час і за тих людей, що були поруч зі мною.

Telegram Channel