Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

СІЛЬСЬКИЙ СТАРОСТА — ЛІДЕР ГРОМАДИ

У рамках проектів Інституту аналізу державної та регіональної політики (АДРП) “Сільський староста — лідер сільської громади” і “Сила громади в об’єднанні” на Волині вдосконалюється діяльність органів самоорганізації населення...

У рамках проектів Інституту аналізу державної та регіональної політики (АДРП) “Сільський староста — лідер сільської громади” і “Сила громади в об’єднанні” на Волині вдосконалюється діяльність органів самоорганізації населення. Набутий досвід висвітлено у навчально-методичному виданні “Сільські комітети: порядок створення та основні засади діяльності”, що вийшов друком за підтримки обласної ради, посольства Королівства Нідерланди і Світового банку.
Вітаючи вихід у світ цього видання, голова обласної ради Василь Дмитрук відзначив важливість ініціативи Інституту АДРП, спрямованої на зростання авторитету місцевого самоврядування. “Будь-яка громадська ініціатива, спрямована на розкриття потенціалу громади, знаходила і в подальшому знаходитиме підтримку з боку обласного представницького органу”, — говориться у зверненні до читачів.
Відбулася презентація цієї гарно виданої книги. За словами директора Інституту АДРП Олега Савчука, особливість видання в тому, що до нього доклали зусиль не тільки представники інституту, а й органи місцевого самоврядування і безпосередньо сільські лідери. Особливо цінний досвід створення сількомів. Комплексне їх дослідження на Волині почалося торік і є унікальним в Україні.
Це видання є першим, але не останнім, адже є чимало напрацю­вань інституту й самими сільськими громадами, реалізованих за допомогою посольства Королівства Нідерланди і Світового банку, а тепер допомагатиме й фонд “Відродження”.
Як зазначив консультант проектів Інституту АДРП Віктор Качановський, практичні й теоретичні матеріали, вміщені в книзі, доповнюють нормативно-правові акти законодавства. Висвітлено процедуру створення сільських комітетів, інші питання, зокрема, проведення загальних зборів громадян тощо. Вміщено також типові зразки документів про створення і діяльність сількомів.
На прес-конференції журналісти одержали відповіді на ряд запитань. Кореспондент “Волині” зауважив, що в Законі України “Про органи самоорганізації населення”, інших законодавчих актах немає такого визначення, як “сільський староста”, що набуло поширення в нашому краї. А чому б його не закріпити на законодавчому рівні?
— У книзі, про яку йде мова, вміщено наші пропозиції щодо змін у законодавстві про обрання сільських старост усім селом і про відновлення цієї назви, — сказав Олег Савчук. — Сподіваємось, що народні депутати України від Волині допоможуть відстояти ці та інші зміни в законодавстві. Зокрема, і відносно того, щоб сільком мав змогу ефективніше використовувати фінанси, був повноправним господарем на селі.
Любомир ПАХОЛОК.
Telegram Channel