Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
Введення прийшло — ​зиму привело

Волинь-нова

Введення прийшло — ​зиму привело

Найбільше снігу на Волині у ніч із неділі на понеділок — ​13 міліметрів — ​випало в Луцьку

Ще в суботу надвечір зима почала нагадувати про себе білим дивом. Той, хто був за кермом, це особливо відчув, бо потрібно було раз у раз вмикати «двірники» й очищати лобове скло. Але сніг ще танув, оскільки температура повітря «стрибала» від нуля до плюс 1. І на ранок неділі, зокрема в Луцьку, знову був осінній пейзаж — ​на газонах зеленіла травичка. Все змінилося після третьої години дня. Лапатий сніг сипав безперервно, і вже вчора вранці можна було ліпити снігову бабу. Що дехто й зробив, судячи зі знімків у соцмережах.

На щастя, не було вітру, бо коли б ще і він дмухнув, то аварійних ситуацій на лініях електропередач сталося б більше.

На щастя, не було вітру, бо коли б ще і він дмухнув, то аварійних ситуацій на лініях електропередач сталося б більше.

Це якщо про романтичний бік погоди говорити. Але є й інший: як повідомили у прес-центрі ПрАТ «Волиньобленерго», станом на 8-му годину в області залишалося знеструмленими повністю 13 сіл, ще три — ​частково. Найбільше від негоди постраждали населені пункти у Ковельському, Луцькому та Ківерцівському районах. Причини того, що декому довелося запалювати свічки, — ​обрив ліній через налипання мокрого снігу. Вчора на місці пошкоджень працювали оперативні бригади, які ліквідовували наслідки снігопаду (на 16-у годину подачу струму повністю було відновлено). А ще під його вагою подекуди падали дерева. Велика береза, як розповіла колега, перекрила виїзд від будинку на вулиці Ковельській у Луцьку.

Черговий синоптик Волинського облгідрометеоцентру Алла Адамська, якій ми зателефонували, розповіла:

— Погоду зумовлював активний циклон, який пересувався на Волинь із Балкан. Він і перетворив осінній пейзаж на зимовий, оскільки в ніч з неділі на понеділок температура, хоч і не суттєво, але опустилася нижче нуля. Найбільше снігу випало в Луцьку — ​13 міліметрів. За обласним центром ідуть Володимир-Волинський, Любешів, Маневичі, Ковель, Світязь (тут відповідно зафіксовано 11, 10, 8, 7 міліметрів). На щастя, не було вітру, бо коли б ще і він дмухнув, то аварійних ситуацій на лініях електропередач сталося б більше.

Погоду зумовлював активний циклон, який пересувався на Волинь із Балкан.

До речі, вчора ми відзначили свято Введення в храм Пресвятої Богородиці. Цей день з давніх-давен називали «воротами зими» і говорили: «Введення прийшло — ​зиму привело». За багаторічними спостереженнями синоптиків (і офіційних, і народних, як ми кажемо), погода цього дня може бути дуже мінливою: і морозною, і теплою. Наші пращури підмітили: якщо на Введення похолодає, то зима буде суворою. Якщо сніг випаде до Введення, то він може розтанути, а коли після — ​то лежатиме до весни. З цього приводу ще одне запитання Аллі Адамській — ​чи ж розтане нинішній сніг?

— Так. Цьому сприятиме температурний режим. Ще вночі із понеділка на вівторок буде 1–2 градуси з позначкою мінус, а в наступні дні передбачається 3–4 з плюсом.

По суті, перша репетиція нинішньої зими не завдала особливих клопотів. Лише легенько, як кажуть, нагадала, що грудень може бути і зі снігом, і з ожеледицею, тож комунальникам до цього треба бути готовими.

Марина ЛУГОВА

Telegram Channel