Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Центральний парк стане окрасою Луцька

Волинь-нова

Центральний парк стане окрасою Луцька

З ініціативи місцевої влади та за сприяння підприємців цьогоріч вдалося почистити канали, вкласти бруківку на алеях, освітити їх, виконати чимало інших робіт із благоустрою

Ігор Поліщук (у центрі) та спонсори реконструкції Василь Гордійчук (зліва) та Ігор Чорнуха.
Ігор Поліщук (у центрі) та спонсори реконструкції Василь Гордійчук (зліва) та Ігор Чорнуха.

 Парк культури та відпочинку імені Лесі Українки — одне з найулюбленіших місць дітей та дорослих, яких ваблять сюди тиша, спокій, свіже повітря. Тут можна побачити любителів ранкової чи вечірньої пробіжки, велопрогулянок, мам із візочками чи бабусь з онуками. А донедавна парк був менш людним, жахав непролазними хащами, розбитими доріжками і швидше нагадував ліс, аніж зону відпочинку. Керівництво міської ради розуміло, що коштів, передбачених програмою розвитку та благоустрою парків і скверів Луцька недостатньо, аби впорядкувати його. Тож вирішили залучити соціально відповідальний бізнес.

Спершу потрібно було розчистити територію. Це була найтяжча робота. Зрізували зарослі, а весною підчищали, бо на пеньках з’являлися нові пагони. Коли у парку просвітліло, взялися за канали. Вони замулилися, заросли, береги осунулися. Протягом літа працювала техніка, поглиблювала їх. Фінансування робіт узяла на себе міська влада. На очищення каналів і зміцнення берегів з бюджету витратили більш як 200 ти-сяч гривень. Свій внесок зробив і «Луцькводоканал», який встановив насоси вартістю 300 тисяч гривень, придбані за кошти міста.

До впорядкування підходили комплексно. Усе робили так, щоб потім не повертатися і не починати спочатку.

Перед початком літнього сезону розпочалися роботи з розчищення прибережної зони річки Стир за спортивним клубом «Спартак». Колись там була чудова відпочинкова зона, а потім — непрохідні хащі й сміття. Тож довелося вирубувати кущі, косити траву. Згодом там вирівняють територію, встановлять спортивне обладнання. Зробили чимало і для облаштування пляжу та прилеглої території. Зокрема, встановили нові сходи для безпечного купання лучан, пофарбували й відремонтували лавочки, смітники, «грибки», роздягальні, завезли пісок у пісочниці, очистили вбиральні, фонтани, подали питну воду в колонки. Водолази обстежили дно Стиру в районі пляжу. Всі затоплені конструкції, старі дерева, інші небезпечні предмети підняли за допомогою крана. Тож річка стала безпечною для купання, а пляж невпізнанно змінився. Тепер тут можна відпочивати не лише пасивно, а й активно. Пограти у футбол, волейбол.

Оновленими доріжками можна прогулятись і на підборах.
Оновленими доріжками можна прогулятись і на підборах.

 Оновилася й інша територія. Зазначимо, що до впорядкування підходили комплексно. Усе робили так, щоб потім не повертатися і не починати спочатку. Парк розділили між підприємствами, і кожне з них на своїй ділянці вкладало бруківку, облаштовувало освітлення, встановлювало лавочки. Привели до ладу й кафе-човен «Бригантина». Підприємець, якому воно належить, розщедрився навіть на бруківку біля нього. А напередодні Дня Незалежності засвітилася алея ліхтарів – арт-об’єкт, який приверне увагу туристів, адже подібного нема в жодному місті України. До її створення долучилося більш як 10 підприємств. Вони профінансували виготовлення ліхтарів. Зараз там їх 12. Кожен із них неповторний.

Влада планує продовжити алею, встановити ще 12 ліхтарів. Неподалік цього туристичного об’єкта з’явився ще один — зі світильниками у вигляді краплин дощу, які падають, а поряд на одній із алей висадили понад 50 кущів жасмину двох видів: один — більш пахучий, другий рясніше квітуватиме. Навесні він радуватиме своїм цвітом і неповторним ароматом лучан і гостей міста. Тепер у Луцьку буде найдовша жасминова алея, аналогів якій нема в Україні. Згодом її викладуть бруківкою, встановлять освітлення, лавочки.

Благоустрій парку оцінили містяни. Вони зачастили туди сім’ями. Певну роль у цьому зіграло й оновлення завдяки грантовим коштам зоопарку.

Благоустрій парку оцінили містяни. Вони зачастили туди сім’ями. Певну роль у цьому зіграло й оновлення завдяки грантовим коштам зоопарку.

— Парк — унікальне місце прояву соціальної активності бізнесу, — зазначив у розмові виконувач повноважень луцького міського голови Григорій Пустовіт. — Підприємці долучаються коштами, щоб зробити місце відпочинку комфортним. Коли ми розпочинали роботи з благоустрою, не думали, що вони матимуть такий масштаб. Почали очищати канали, русло Стиру та його береги, облаштовувати відпочинкову зону біля нього. Потім завдяки ініціативі підприємця Романа Хорзова оновили відпочинковий комплекс «Ротонда», яка тривалий час була, по суті, руїною. Пропонували її багатьом, але «оживив» саме він. На взаємовигідних умовах зробив гарне місце відпочинку. А далі до благоустрою почали долучатися інші бізнесмени. Коли люди бачать, що влада намагається щось робити, приєднуються. Лучани помічають скільки в парку змін. Одна алея ліхтарів чого варта! Ми за пропозицією радника міського голови Ігоря Поліщука і депутата Сергія Були облаштували алею парасольок, встановили лавочки з гербом міста. Далі ініціативу підхопив підприємець Ігор Швець, зробив алею дощу, яка підсвічується. Чимало зусиль у благоустрій парку вклали «Волиньтабак», «Луцьк-

автодор»,«Луцьксантехмонтаж», житловий комплекс «Яровиця», ТзОВ «Забіяка», «Дмитрук», «Житлобуд-2» та багато інших. Якщо бізнес вкладає кошти, то й влада повинна. Купили мульчер, який подрібнює кущі. Завдяки цьому доочистимо парк. Ним займається Ігор Поліщук. Є пропозиція обладнати таку собі спортивно-рекреаційну зону – місце для сучасних видів спорту. Хочемо розчистити русло Стиру, щоб став судноплавним, провести реконструкцію мостів і встановити нову сцену біля центрального входу. Спільними зусиллями влади, громади і бізнесу перетворимо парк на перлину.

Із настанням весни розпочнеться наступний етап реконструкції місця відпочинку. За словами Григорія Пустовіта, є багато цікавих ідей щодо його зовнішнього вигляду. Водночас розпочнеться і благоустрій парку імені 900-річчя Луцька, інших зелених куточків, зокрема скверика, що на проспекті Волі, де підприємці торгували квітами. Якщо вдасться втілити проект у життя, то в центрі міста з’явиться ще одна маленька зелена зона, яка радуватиме око і лучан, і гостей.

Telegram Channel