Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У волинянки Тамари Андрейчук аж 23 корови

Волинь-нова

У волинянки Тамари Андрейчук аж 23 корови

Допомагають господарювати дочки та зяті

17 січня директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко під час робочої поїздки в Турійський район відвідав господарство власниці особистого селянського господарства (ОСГ) Тамари Андрейчук, що господарюєв селі Дожва. Про це повідомляє Департамент агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації.

В приміщенні створені хороші умови для їх утримання, облаштовано вакуумною установкою, молоко видоюється у відра, після чого відразу потрапляє у холодильне обладнання. Наразі щодення реалізується 300 літрів молока.

     У 2009 році в господарстві Тамари Пилипівни утримувалась 1 корова. В 2011 році нараховувалось вже п’ять корів і з державного бюджету  вона отримала часткове відшкодування за придбання установки індивідуального доїння, якою вона користується і до нині. В 2013 році по Програмі «Власний дім» отримала кредит і придбала шосту корову, що спонукало її до поступового нарощування поголів’я корів. Наразі в її господарстві нараховується 23 корови. Допомагають господарювати дочки та зяті. В господарстві є корови «рекордистки», які дають більше 30 літрів молока в день.

     Послуги по штучному осіменінню корів надає технік з товариства «Слава» Турійського району. Господиня задоволена результатом, адже телята отримані в результаті штучного осіменіння корів мають високий генетичний потенціал, що є запорукою гарних результатів по надою молока та здоров’я тварин.

     Господарство має в обробітку 4 га землі, де вирощуються зернові та кормові культури. Із збільшенням кількості корів постало питання їх утримання. Тамара Пилипівна побудувала додатково добротний корівник на 15 корів. В приміщенні створені хороші умови для їх утримання, облаштовано вакуумною установкою, молоко видоюється у відра, після чого відразу потрапляє у холодильне обладнання. Наразі щодення реалізується 300 літрів молока.

Шість років поспіль господиня реалізовує молоко на ПрАТ «Дубномолоко». Їй допомає в роботі головний менеджер по заготівлі молока у Волинській області від підприємства Федір Подворнюк. Молокозавод надав господині безоплатно у користування холодильне обладнання DeLaval  місткістю 800 літрів, що дозволяє охолоджувати та зберігати молоко при температурі від 4-6Со відразу після доїння. Молоко реалізується на молокопереробне підприємство вищим ґатунком.

     В планах Тамари Пилипівни  розширення тваринницького приміщення, адже вже незабаром стадо має поповнитись 20 телятами.

  На завершення підсумовуючи Юрій Горбенко сказав, що саме таким ініціативним господарям необхідно допомагати розвиватися, що і передбачається фінансовою підтримкою з державного та обласного бюджетів  у 2018 році.

     Даний досвід є підтвердженням того, що і в ОСГ можливе виробництво молока вищого та першого ґатунків.

     Враховуючи відтермінування введення в дію нового ДСТУ 3662:2015 з 1 липня 2018 року про закупівлю молока лише першого вищого та екстракласу населенню необхідно працювати над підвищенням його якості.

Telegram Channel