Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
У космос запустили частково «надруковану» ракету (відео)

Волинь-нова

У космос запустили частково «надруковану» ракету (відео)

Компоненти апарата виготовлені на 3D-принтері

Американська приватна космічна компанія Rocket Lab здійснила успішний запуск ракети-носія Electron зі стартового майданчика в Новій Зеландії.

Ракета Electron доставила на орбіту три супутники, які будуть використані для стеження за погодою, а також переміщеннями кораблів, пише НВ з посиланням на The Verge.

Цей запуск ознаменував початок нової ери в комерційному доступі в космос.

«Досягнення орбіти під час другого випробувального польоту - значна подія сама по собі, але успішне розгортання корисних навантажень клієнтів так рано в новій ракетній програмі - подія практично безпрецедентна», - заявив генеральний директор Rocket Lab Пітер Бек.

Киснево-гасова ракета Electron масою всього 10 тонн здатна виводити на низькі сонячно-синхронні орбіти корисне навантаження до 150 кг. Важливою особливістю ракети є двигуни власної розробки, електричний насос палива і окислювача, а також широке застосування 3D-друку.

Один із супутників, які вивела на орбіту ракета-носій Electron, призначений для компанії Planet Lab - вона робить знімки Землі з космосу. Два інших супутника були виведені на орбіту для компанії Spire, яка займається збором даних з космосу для відстеження руху кораблів і прогнозу погоди.

«Цей запуск ознаменував початок нової ери в комерційному доступі в космос. Ми дуже раді досягти цієї віхи. Я дуже пишаюся тим, чого сьогодні досягла наша команда», - заявив Пітер Бек.

Telegram Channel