Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
«Третє пришестя Міхо можливе. Але тільки через… Росію»

Цього разу, на відміну від попереднього, під час затримання не було ні прихильників, ні преси.

Фото із сайту YouTube.com.

«Третє пришестя Міхо можливе. Але тільки через… Росію»

Чи очікуєте ви другого прориву Міхеіла Саакашвілі через кордон і як прокоментуєте його видворення (реадмісію) з України до Польщі?

 Наталія БАЛЮК,
головний редактор газети «Високий замок» (м. Львів):

— Видворення Саакашвілі до Польщі — ​найкращий варіант для нього і для нашої країни. Ця людина стала серйозним дестабілізуючим фактором. Його особиста боротьба з Порошенком перетворилася на боротьбу з цілою державою. Перший прорив через кордон не пішов Саакашвілі «в плюс». Багато з тих, хто раніше симпатизував йому, почали його сторонитися, бо він зашкодив іміджу країни. Люди сприйняли вчинок як приниження держави. Це справді так і є, якщо політик дозволяє собі нехтувати правилами, а країна не була здатна його зупинити. Другий негідний вчинок — ​штурм Жовтневого палацу. Цей крок відштовхнув останніх прихильників грузинського екс-президента. Якщо спочатку біля Саакашвілі були відомі політики типу Тимошенко, то потім вони дистанціювалися. Натомість навколо почали гуртуватися сумнівні особистості, які можути бути пов’язані зі спецслужбами Російської Федерації. Ці люди дуже подібні на агентів ФСБ, котрі роблять те, що хоче Путін. А він хоче дестабілізувати Україну.

 Володимир КАРПУК,
лікар, народний депутат України V та VI скликань 
(м. Луцьк):

— Від Саакашвілі можна очікувати всього. І створення ним політичної партії свідчить, звичайно, про те, що він буде намагатися впливати на політичні процеси в Україні. Робитиме це публічно, театрально, яскраво — ​так, як він завше діє. Перша дія вистави (прорив через кордон. — ​Ред.) була вдалою, але повторювати першу дію, певно, не варто, і це не в його стилі. Але якогось такого театрального жесту від нього слід очікувати. На загал, Саакашвілі виконує позитивну роль в українському політикумі — ​він не дає заспокоїтися тим щукам, які наїлися добряче карасів. Він їх дратує.
А його видворення я вважаю хитрим та мудрим ходом влади. Бо тоді вони уникають таких питань, як екстрадиція Саакашвілі в Грузію, чим йому погрожував Генпрокурор Луценко. І, по–друге, відпадає потреба судити, притягати Саакашвілі до відповідальності в Україні, що владі не вигідно і діяло б проти неї. До того ж видворенням послаблюють його дії всередині країни, бо впливати на українську політику з-за кордону йому буде важче. Але і для Саакашвілі це — ​позитив, тому що він здобуває європейську та світову пресу. Також він отримує нових прихильників в Україні, адже гонимих у нас поважають. Тож цей тайм, вважаю, — ​за Саакашвілі. Бо саме він виграє в очах людей. У той час як вигоди для влади багатьом людям не видимі.

  Володимир МЕЛЬНИКОВИЧ,
екс-начальник управління СБУ у Волинській області 
(м. Луцьк):

— З огляду на те, як Саакашвілі депортували на цей раз, то третій його приїзд в Україну можливий тільки через Росію. Думаю, що з боку Євросоюзу він до нас уже не потрапить. Єдине, Міхеіл Саакашвілі може піти в альянс із Курченком («кишеньковий» мільярдер Януковича. — ​Ред.), який йому приписують, і тоді його легко буде доправити в Україну через східний кордон.
А саме його видворення я вважаю першою достойною дією з боку держави, дзеркальною. Саакашвілі нахабно увійшов в Україну, прорвавши кордон, а звідси вилетів, як пробка із шампанського. Ставимо «плюс» державним органам, які зуміли відновити свою репутацію після першого «заходу» Міхеіла Ніколозовича.

 Богдан БУТКЕВИЧ,
журналіст, ведучий на телеканалі «ЕСПРЕСО TV» 
(м. Київ):

— Спочатку Саакашвілі нереально швидко дають громадянство, потім незрозуміло як його забирають, а тепер видворяють. Від таких новин залишається неприємне відчуття, що наші закони, як і раніше, підпорядковуються політичній волі. Цій події, на мою думку, раді на Банковій, можливо, навіть шампанське відкорковують. А найбільше підстав для оптимізму має тепер Юлія Тимошенко. Адже Саакашвілі, що не кажіть, привертав увагу своїми яскравими діями. Думаю, так буде й надалі: майданчики для його виступів все одно знайдуться. Але проривів через кордон більше не буде. Те, що спрацювало один раз, удруге не вдається. Залишається запастись поп–корном і спостерігати, що ж нового придумає Саакашвілі!

 Ігор ЛАПІН,
народний депутат України (м. Луцьк):

— Перед законом усі рівні. І якщо людина порушила процедуру перетину кордону, програла всі суди проти міграційної служби, треба виконувати закон про реадмісію між Україною і Польщею. Думаю, що нового прориву не буде. Бо якщо так ходитимуть через кордон, то яка різниця між незаконним перетином у Луганській області, як це роблять росіяни, і з боку Польщі, як це вчинили прихильники Саакашвілі? Лише держава має право сили, а не політики чи якісь стурбовані громадяни. Виконавши рішення суду, саме вона найбільше виграла, а не конкретні люди.

 Тарас ЧОРНОВІЛ,
депутат Верховної Ради V—VII cкликань
(м. Київ):

— З часу попереднього прориву кордону цей політик надто «насмітив» в Україні: сумнівні акції, заяви та істерична поведінка знизили до мінімуму його підтримку. Тому навряд чи він спробує повертатися. Тим паче, Польща офіційно прийняла Саакашвілі за процедурою реадмісії, тим самим визнала свою вину за пропуск цієї особи через кордон. Удруге влада сусідньої країни такої ситуації не допустить. Крім того, він задовго до цих подій випросив у голландському посольстві дозвіл на об’єднання родини. Тому, найімовірніше, перебереться у Нідерланди і буде доводити, що тамтешній прем’єр барига, чи щось інше.
У цій ситуації шукати переможців навряд чи варто. Чимало політиків спробують на цьому зіграти. Найбільше, напевно, приховані опоненти Саакашвілі в опозиційному таборі, які завжди бідкаються за його долю. Хоча насправді для них він був більшою проблемою, ніж для влади. А керівництву держави було б добре розібратися з кримінальними елементами з оточення грузина, які залишилися в Україні.

 Майя МОСКВИЧ,
громадська діячка, учасниця АТО 
(м. Луцьк):

— Видворення Саакашвілі до Польщі — ​крок логічний. Спочатку він прорвався через державний кордон, а тепер його повернули назад. Кому це все вигідно — ​говорити зараз рано. Пройде трохи часу, й усі, хто «кричатимуть» про поганого Президента й захищатимуть Саакашвілі, себе проявлять. Взагалі я не дуже сприймаю цього політика. Для мене він деструктивний і надто високої думки про себе.

 Микола ВЕЛЬМА,
редактор громадсько-політичної газети «Вісті Ковельщини» (м. Ковель):

— Мистецтво політиків полягає в тому, щоб зробити з ворогів друзів, а не з друзів — ​ворогів. Я не є великим прихильником Саакашвілі, але це — ​колишній президент, реформатор, якого знає і шанує світ. На мою думку, дуже неправильно було, коли його таким способом видворяли з України. Якщо ми є цивілізованою державою, то маємо і цивілізовано ставитися до своїх опонентів.

Саакашвілі нахабно увійшов в Україну, прорвавши кордон, а звідси вилетів, як пробка із шампанського. Ставимо «плюс» державним органам, які зуміли відновити свою репутацію після першого «заходу» Міхеіла Ніколозовича.

Я не буду говорити, хто в цьому випадку виграв чи програв, але можу сказати, що точно у цій ситуації наша діюча українська влада на чолі з паном Президентом була, м’яко кажучи, далеко не на висоті.

 Володимир ФЕСЕНКО,
політолог (м. Київ):

— Вірогідність другого прориву Саакашвілі через кордон дуже висока. Щоправда, ми не знаємо, де й коли це станеться і чи буде вона вдалою. Адже правоохоронні органи вже врахували минулі помилки й мали можливість як слід підготуватися. Щодо того, хто ж набрав політичних балів, то насправді — ​ніхто. Як ми бачимо, вся ця історія не вплинула особливо на рейтинги Порошенка, хоча на його адресу лунало багато критики. Та й Саакашвілі політичних дивідендів не здобув. Ризики для влади в іншому — ​небезпека радикалізації прихильників екс–президента Грузії. Наскільки вони готові до цього, ми вже зможемо побачити 18 лютого, на яке заплановані акції протесту.

 Алла БАБІНА,
завідувачка алергологічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні 
(м. Луцьк):

— Мій досвід лікаря підказує, що такі психологічно нестабільні натури, як Саакашвілі, часто діють імпульсивно, тому важко спрогнозувати, чи буде другий його прорив через кордон і в який спосіб він відбудеться. З іншого боку, навряд чи ця людина, на яку багато хто покладає надії, є самостійним гравцем. Боюсь, що його використовують зовнішні сили, які хочуть ще більше розхитати ситуацію в Україні, ослабити її міжусобицями, чварами, відволікти увагу від вирішення проблем обороноздатності, економічного розвитку. На жаль, цю небезпеку наші «верхи» чомусь недооцінюють. Тому і провели видворення Саакашвілі у такий безглуздий спосіб. Не так важливо, хто на цьому заробив додаткові політичні бали. Прикро і боляче, що знову у програші Україна, її імідж у світі.

 Ярослав СТЕЦЮК,
завідувач амбулаторії загальної практики сімейної медицини № 4 Здолбунівського району 
Рівненської області (м. Здолбунів):

— Ніхто ніяких політичних балів не набрав. Від цього скандалу із Саакашвілі найбільше програла держава Україна. Ми знову виставили себе на сміх перед усім світом. Не можна діяти такими нецивілізованими методами з опонентами, які критикують нинішню владу. Спершу з почестями йому надають громадянство та високу посаду, тоді звільняють. Згодом позбавляють громадянства та висилають з України. Я впевнений, що друга спроба буде обов’язково. Про це заявив сам Саакашвілі.

 Віктор САПОЖНІКОВ,
нововолинський міський голова (м. Нововолинськ):

— На мою думку, під час першого прориву Саакашвілі через кордон саме він набрав більше балів, а держава, на жаль, показала свою слабкість. Щодо повторного подібного кроку, то вважаю, від цієї людини можна очікувати чого завгодно. Це — ​вічний революціонер. І я не є його прихильником. Окрім того, не бачу, щоб революції, де майже завжди проливається кров, приносили якийсь великий успіх. Мені більше імпонує еволюційний процес із цілеспрямованими системними змінами.

Document1.qxd

Оксана КОВАЛЕНКО,
головний редактор ТВО телебачення філії НТКУ «Волинська регіональна дирекція» (м. Луцьк):

— Однозначно Саакашвілі не прориватиметься через кордон знову. Прагнути в країну, де нема верховенства права? Адже 16 лютого його скаргу про позбавлення громадянства мав розглядати Касаційний адмінсуд Верховного Суду. Не дочекалися. Навіть при тому, що на сильного опозиціонера останнім часом він не тягнув… Хто підвищив свій рейтинг на його депортації? Такого треба добре пошукати. Але зате маємо ще один урок про тих, кому абсолютно, даруйте, наплювати на норми права і будь–які рейтинги (думку громадян!) Якась безглузда ця подія і печальна, як на мене, бо ж є ще «розтиражовані» (хай недолугі) телефонні переговори Саакашвілі з Курченком — ​записи ж мали показати суспільству, що він під пильним оком Генпрокуратури, натомість «цінного свідка» проганяють із країни.

 Віталій ЗАРЕМБА,
депутат Волинської облради (м. Луцьк):

— Скажу, що з самого початку всі політичні перипетії, пов’язані з Саакашвілі, викликали в мене несприйняття. З того часу, як його запросили в Україну, пропонували мало не прем’єрську посаду, й до днів сьогоднішніх. Я — ​зважений, поміркований націоналіст, тому вважаю, що серед українців є достатньо професійних, мудрих, порядних людей, котрі можуть очолити різні відповідальні ділянки. Й проти того, щоб іноземці або ті, хто народився в іншій країні, вирішували наші ключові проблеми, не знаючи ментальності народу й багатьох інших важливих речей. Отже, весь перебіг подій із колишнім грузинським лідером сприймаю різко негативно. Він не мій герой. Переконаний, що маю чимало спільників, котрі б теж хотіли його забути. 

 Богдан ШИБА,
луцький міський голова 2006–2010 років (м. Луцьк):

— Швидкість, із якою Міхеіл Саакашвілі отримав українське громадянство і згодом його втратив, свідчить про те, що Президент Порошенко мав серйозні плани щодо його використання «втемну» як технічного лідера в українських політичних розкладах для «розмивання» національно–патріотичної опозиції. Але ж, як стало зрозуміло згодом, пан Саакашвілі не звик бути п’ятим, навіть другим, а місце на троні — ​лише одне… Дивіденди від цих політичних інтриг отримають лише антиукраїнські сили. Ця ситуація буде використана для розхитування внутрішньоукраїнської ситуації та провокування дочасних президентських і парламентських виборів.

 Ігор МУКОВОЗ,
колишній керівник Луцького міського відділу поліції 
(м. Луцьк):

— Наше законодавство передбачає підстави для видворення з країни громадянина, який перебував у розшуку. Особисто мені не подобається Саакашвілі на посаді майбутнього прем’єр–міністра, в якого Хатія Деканоїдзе — ​міністр внутрішніх справ, але нинішня ситуація — ​це, очевидно, початок кінця для діючої влади. Вважаю, що у колишнього грузинського президента є багато методів прориватися назад в Україну — ​законних чи незаконних. Напевно, він буде прагнути цього. Але що робитиме в Україні після повернення?

 Соня КОШКІНА,
редактор порталу «Лівий берег» (LB.ua) (м. Київ):

— Та набридло вже все. Не знаю, чи можливий другий прорив, але розумію, що він буде намагатися захищатися. Однак ці прориви, видворення і так далі вже нагадують трагікомедію, і не викликають ніякого інтересу. Жодних політичних балів ніхто не заробив, це просто смішно.

 

 

 Людмила КИРДА,
депутат Волинської облради (смт Маневичі):

— Малоймовірно, що буде другий прорив Саакашвілі, тому що з минулого всі зробили висновки. Президент же своїми діями хоче показати, хто в хаті господар. І якщо ви з чимось не згідні і будете критикувати державну владу, то і на вас чекатиме така ж доля. Якщо ми хочемо зберегти країну, то повинні дотримуватись її законів. У нашій демократичній державі, на жаль, порушуються права людини. Україна в такій ситуації абсолютно не виграє. Ці кроки були неправильними з самого початку, коли Президент надавав політику громадянство, а потім забирав, ганебно виганяв із країни. Як то кажуть, була би людина, а стаття на неї знайдеться. Але до чого ми йдемо і в якій країні житимуть наші діти? Щоразу слухати оці словесні хвальби та обіцянки — ​чаша терпіння у людей переповнюється.

 В’ячеслав СУДИМА,
заслужений працівник культури України 
(с. Рокині Луцького району):

— Саакашвілі мав бути свідком у Святошинському суді у справі Майдану, про розстріли на Інститутській. Мабуть, він має багато чого сказати, що цього боїться теперішня влада: правда про ті події не дуже приємна обом сторонам. Але навіщо було запрошувати таку амбітну людину, давати йому громадянство України, щоб робити сьогодні таке приниження й посміховисько? Від цього плюс отримав Саакашвілі, а мінус — ​наша влада. Порошенко не може навести порядок, то неугодних просто усуває перед виборами. Але зводити особисті стосунки — ​ганебно. І депортація до Польші — ​це не припинення, а тільки початок проблем, бо на заяви Саакашвілі вже чекає закордонна преса.

Бліц провели 
Алла ЛІСОВА, Галина СВІТЛІКОВСЬКА, Олександр ДУРМАНЕНКО, Василь УЛІЦЬКИЙ, Сергій НАУМУК, Кость ГАРБАРЧУК, Людмила ВЛАСЮК, Лариса ЗАНЮК, Катерина ЗУБЧУК, Мирослава КОЗЮПА, Олег КРИШТОФ.

Telegram Channel