Курси НБУ $ 41.45 € 46.11
Кожен 10-й працездатний українець трудиться за кордоном

Скоро в Україні залишаться самі пенсіонери?

Фото: https://www.obozrevatel.com/ukr

Волинь-нова

Кожен 10-й працездатний українець трудиться за кордоном

За минулі два роки понад мільйон українців виїхало на роботу в Польщу, Росію, США, Чехію, Італію та Білорусь

Про це йдеться в статті авторитетного американського видання Bloomberg про трудову міграцію, пише «Обозреватель».

Зазначається, що понад півмільйона українців виїхало до Польщі. Крім того, 343 тисячі віддали перевагу Росії замість своєї країни, 147 тисяч виїхало до Італії, а 122 тисячі - до Чехії. Також по двадцять тисяч виїхали в США і Білорусь.

Автори статті відзначили три причини, через які українці масово покидають Батьківщину в пошуках працевлаштування: затяжний конфлікт на сході, девальвація національної валюти і стійка корупція в державі. Як приклад наведено ситуацію з Польщею, де робітник заробляє 3,5 тисячі злотих ($1046), в той час як вдома він може розраховувати не більше ніж на 7,1 тисячі гривень ($265).

Понад півмільйона українців виїхало до Польщі. Крім того, 343 тисячі віддали перевагу Росії замість своєї країни, 147 тисяч виїхало до Італії, а 122 тисячі - до Чехії. Також по двадцять тисяч виїхали в США і Білорусь.

Раніше польські роботодавці наймали співробітників з України «з великим досвідом і дипломами», тепер же готові брати всіх підряд і платити їм втричі більше, ніж удома, цитує видання українця Романа Пелеха, який займається працевлаштуванням українських громадян в Європі. За його словами, українські працівники допомогли подолати дефіцит робочої сили в Варшаві і Празі після того, як свобода пересування Європою і більш високі зарплати спонукали громадян цих країн масово переміщатися в більш багаті регіони.

«Трудова міграція - одна з основних проблем для України сьогодні, - заявив виданню заступник голови НБУ Дмитро Сологуб, - Це може стати серйозним ризиком як для економічного зростання, так і для стабільності цін в найближчі роки».

В цілому, за минулі два роки, Україна втратила 7% працездатного населення, зазначили автори.  За даними Міжнародної організації з міграції, близько 12% українців працюють за кордоном або планують це зробити в найближчі роки. «Довгостроковий прогноз також невтішний: за даними ООН населення України скороти

Telegram Channel