Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
На Волині в ОТГ будуть центри для особливих дітей

Марина Порошенко опікується запровадженням в Україні інклюзивної освіти

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

Волинь-нова

На Волині в ОТГ будуть центри для особливих дітей

В області вже в цьому навчальному році повинна запрацювати мережа інклюзивно-ресурсних центрів, що надаватимуть корекційно-освітні послуги особливим дітям. Будуть такі центрі й у двох селищних ОТГ – Заболоттівській та Любешівській

Про їх стоворення в Україні загалом і на Волині зокрема йшлося, 21 лютого, під час візиту до області Марини Порошенко, Голови Ради Благодійного фонду Петра Порошенка. 
Зі її слів, інклюзивно-ресурсні центри запрацюють на рівні ОТГ та райцентрів і будуть доступними для будь-якої дитини з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років. Центри займатимуться супроводом таких дітей, а не лише оцінюватимуть їх та скеровуватимуть у той чи інший навчальний заклад. Уже погоджений проект інклюзивно-ресурсних центрів.

На Волині цьогоріч повинні запрацювати 18 таких центрів за новітніми світовими вимогами.

На Волині цьогоріч повинні запрацювати 18 таких центрів за новітніми світовими вимогами. До речі, зараз Міносвіти закуповує тести, які використовують у всьому світі. Фахівці центрів, зможуть використовувувати їх оцінюючи особливих дітей та, згодом, надаючи їм освітні послуги. 
Виконувач повноважень міського голови Луцька Григорій Пустовіт зазначив, що у місті нині 12 дітей відвідують заклади дошкільної освіти та 30 – сім шкіл із інклюзивним навчання. У столиці Волині вже затвердили статут інклюзивно-ресурсного центру, який із 1 вересня 2018-го діятиме у Будинку вчителя. В наступні два роки в місті запрацюють ще два такі заклади. 
До речі, як стало відомо з достовірних джерел Тамарі Зубенко, консультату з комунікацій АМУ, Волинське РВ Асоціації міст України, цьогоріч із 1 вересня такі центри працюватимуть і в Заболоттівській (Ратнівський район) та селищних ОТГ. Над їх створенням у об’єднаних територіальних громадах нині активно працюють. 
Зі слів заболоттівського селищного голови Валерія Свіржевського, вони розглядають два варіанти, де буде центр – на базі Заболоттівської ЗОШ чи, можливо, у селі Заліси, де такий заклад можна розташувати в приміщенні колишньої сільради. Він також розповів, що нині в їхній громаді інклюзивну освіту отримує одна дитина в школі, ще четверо – навчаються вдома. Але, як наголосив Свіржевський, в ОТГ є Заболоттівська спеціальна ЗОШ-інтернат, де опікуються 114 особливими учнями, тому для їхньої громади створення інклюзивно-ресурсного центру на часі. 
Тамара ЗУБЕНКО, консультант з комунікацій Асоціації міст України, Волинське РВ АМУ.


 

Telegram Channel