Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Коли в Луцьку буде Музей визвольної боротьби?

Автентичні повстанські зброя та листівки.

Сергій Наумук

Коли в Луцьку буде Музей визвольної боротьби?

У Волинському краєзнавчому музеї презентували виставку «УПА – відповідь нескореного народу. Повстанці проти нацизму і комунізму»

Це спільний проект Українського інституту національної пам’яті, Центру досліджень визвольного руху, Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» та Галузевого Державного архіву Служби безпеки України.

Увазі відвідувачів представлено інформаційні банери, повстанську зброю та листівки. Йдеться про те, що УПА воювала на два фронти: і проти нацистів, і проти комуністів. Фактично, можна прослідкувати усю історію армії нескорених від створення до останніх солдатів УПА, які дожили в підпіллі до Незалежності.

 Леся Бондарук і Анатолій Силюк.

Леся Бондарук і Анатолій Силюк.

 Під час презентації директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк зазначив, що це пересувана виставка і її потрібно показати по всій області. Цього року виповнюється 75 років від бою відділу УПА з гітлерівцями в Новому Загорові та стільки ж років з часу створення Колківської республіки. Тож ці дати варто відзначити науковою конференцією, сказав Анатолій Силюк.

Експозиція стане стимулом створити подібну виставку, але вже на волинському матеріалі. Разом з тим підняли питання створення Музею визвольної боротьби.  

Представник Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук відзначила, що подібні виставки проходять у всіх областіх. Експозиція стане стимулом створити подібну виставку, але вже на волинському матеріалі. Разом з тим підняли питання створення Музею визвольної боротьби.

Богдан Зек відзначив необхідність просвітницької роботи.
Богдан Зек відзначив необхідність просвітницької роботи.

 - У Луцьку є приміщення колишньої тюрми, де можна було б створити меморіальний комплекс. З 2009 року я добиваюся, щоб це приміщення віддали під ці цілі, але владі простіше віддати його під монастир, - зазначила Леся Бондарук. - Волинь - одна з тих областей, де була створена УПА і де досі немає музею УПА.

Ростислав Кушнірук почав свій трудовий стаж у 13 років.
Ростислав Кушнірук почав свій трудовий стаж у 13 років.

 Ростислав Кушнірук, родину якого малим вивезли в Сибір, за те, що його брат був в УПА акцентував увагу присутніх на боях українських повстанців, які проходили ще до початку радянсько-німецької війни.

 Повстанська зброя з фондів ВКМ.

Повстанська зброя з фондів ВКМ.

 Довідка:

УПА була єдиною військовою силою у Другій світовій війні, яка визначала стратегічною метою створення незалежної Української держави, відповідно боротьба розгорталася проти усіх держав, що намагалися завадити цьому: проти гітлерівської Німеччини, сталінського Радянського Союзу та тодішньої Польщі.

100 тисяч осіб пройшло через лави УПА.

500 тисяч осіб було репресовано за участь у повстанському русі чи його підтримку.

150 тисяч квадратних кілометрів становила територія, охоплена повстанським рухом у 1944 році. На ній проживало 15 мільйонів людей.

Націоналістичне підпілля ОУН, пов'язане з УПА, діяло на території всієї України, включно з Кримом та Донбасом.

Telegram Channel