Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
У Луцькому районі відбувся фестиваль козацьких єдиноборств

Після напружених поєдинків учасників змагань частували кулішем.

Олександр Середюк

У Луцькому районі відбувся фестиваль козацьких єдиноборств

«Стань досконалим! Відроди мудрість і силу своїх предків!», – під таким гаслом відбувся Перший фестиваль козацьких єдиноборств з нагоди дня Воїна, дня Перуна на базі експозиції просто неба «Козацький зимівник» Музею історії сільського господарства Волині-скансен, що в селищі Рокині

Учасниками свята були: Волинська федерація бойового «Спасу», Волинська обласна федерація Хортингу, Волинська обласна ГО «Школа козацького гарту» та Спортивний клуб козацьких бойових мистецтв «Герць». Остання команда була найбільш багаточисельною і активною.

Зі східних єдиноборств заявку подав лише президент Волинської федерації Таеквандо Олександр Кінах. Його вихованці майстри чорних поясів Максим Урін і Олександр Мікула продемонстрували у показових виступах стиль корейського бою. Їм було зручно працювати на татамі, який забезпечили для фестивалю обласна федерація Хортингу. Засновники цього виду спортивного єдиноборства пояснюють, що слово «хортинг» походить від назви острова Хортиця, де розташовувалася Запорізька Січ. Проте, їхня техніка наближена до карате.

Найбільш емоційним видалося змагання «Лава на лаву» у різних вікових категоріях.

Бойовий Спас на чолі з Сергієм Гаврилюком, головою обласної федерації, демонстрував справжнє козацьке бойове мистецтво як в ударній техніці, так і у партері. Спас – це бойове мистецтво козаків-розвідників, пластунів.

Сергій Янішевський – керівник Волинської МГО «Школа козацького гарту» із своїми вихованцями, які приїхали з села Копачівка Рожищенського району продемонстрували техніку Бойового Гопака.

Завершальним показовим виступом стала команда спортивного клубу козацьких бойових мистецтв «Герць», який очолює Роман Ковальчук.

Одночасно у трьох видах козацьких забав відбулися змагання: «Котигорошко» (виштовхни з кола), штовхач мішками на колоді, «забери палку», перетягування линви, стрільби зі справжнього козацького лука. Найбільш емоційним видалося змагання «Лава на лаву» у різних вікових категоріях.

Для учасників і гостей фестивалю до козацького зимівника приїхали майстри українських іграшок з Івано-Франківщини та Рівного, Закарпаття та Житомирщини, які розгорнули «плац-забаву» в експозиції просто неба.

Telegram Channel