Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Не підкинуте немовля

Фото home-and-work.com.

Не підкинуте немовля

Новина про залишену при вході до Рівненського обласного перинатального центру дитину облетіла всі ЗМІ. Маму новонародженого хлопчика знайшли швидко — ​вона не відходила від медзакладу, спостерігаючи, аби її малюка таки побачили. Біля немовляти знайшли записку: просила тимчасово приглянути за дитиною, бо потрапила у складну життєву ситуацію

Цей хлопчик — ​п’ята дитина 42-річної мешканки Рівненської області. Вагітність, як розповіла медикам та поліції, була небажаною, проте жінка її не переривала. Народила сама, вдома. А потім ухвалила важке для себе рішення: покласти дитину у «вікні життя», поки не облаштує для неї кращих умов, аніж є на цей час.

Новонародженого мати привезла із Сарненського району до Рівного, бо саме тут діє єдине в області «вікно життя» — ​місце, де можна тихенько залишити небажане немовля, за яким ніяк наразі доглядати. Таку послугу в країні організували близько 15 років тому, аби горе-матері, які народжують, але не хочуть дітей, не намагалися їх убити, а віддавали на піклування держави, а згодом — ​прийомних родин.

Сарненчанка, втім, відмовлятися від своєї крихітки не хотіла — ​лише щоб про неї подбали деякий час. Саме тому написала записку і ходила навколо перинатального центру, переживаючи за власну дитину. Жінка не знала, що «вікно життя» за іншою адресою — ​на вулиці Медичній, де розташований міський пологовий будинок.

У поліції зазначають, що мати ніякого злочину не вчинила. Родина — ​малозабезпечена, але жінка, кажуть у поліції, має хорошу характеристику: хоч і бідна, проте не п’є та за дітьми доглядає. Додають, що вона телефонує та цікавиться, як її малюк.

А хлопчик, каже головний лікар обласного перинатального центру Вікторія Єнікеєва, у задовільному стані. Його помістили у відділення для новонароджених, і певний час він пробуде у цьому медзакладі. На заклик лікарів небайдужі рівняни принесли підгузки та суміш для вигодовування.

Жінку, яка попросила попіклуватися про свою дитину, медики та поліція просять не засуджувати. Додають, що мати і так перебувала у важкому психологічному стані, проте розуміла, що наразі дати новонародженому найнеобхідніше не в змозі.

Залишивши дитину у «вікні життя», мати, згідно із законом, має право забрати її протягом двох місяців.

— За 15 років, відколи у нас діє «вікно життя», ніхто дитину туди не приніс, — розповідає головний лікар міського пологового будинку Сергій Сулімовський. — Ми щодня перевіряємо, чи вікно справне, адже як тільки воно прочиняється, спрацьовує сигналізація. Уже не раз її чули, але то гралися діти: бувало, що кошенят підкладали.

За словами пана Сулімовського, останні 2—3 роки у міському пологовому не було жодної породіллі, яка б відмовилася від дитини. Тільки днями до медзакладу приїхала народжувати із ближнього села жінка, яка зазначила, що хоче написати відмову. Проте з такими матерями ще працюють психологи та медики.

— В основному від дітей відмовляються дівчата із сіл, які приїжджають навчатися до міста, вагітніють, а потім бояться зізнатися батькам, — додає пан Сулімовський. — Ми просимо їх не поспішати з відмовою. У багатьох, коли дитина народиться, прокидається материнський інстинкт. Окрім того, ми самі телефонуємо батькам, розмовляємо з ними — ті приїжджають і відмовлятися від онука не хочуть. Також усім пояснюємо: якщо зараз складна життєва ситуація, відмовлятися від дитини не обов’язково. Можна написати заяву у будинок дитини з проханням, аби малюк побув там кілька місяців, рік, приходити до нього гратися, допомагати. А потім, коли проблеми вирішаться, забрати.

Те, що останніми роками відмов від новонароджених стало менше, лікарі пояснюють двома факторами: жінки почали народжувати пізніше, коли вже і психологічно, і матеріально готові мати дітей, і… спрацьовують засоби контрацепції.

— Можливо, і свідомішим суспільство стало, — додає Сергій Сулімовський. — Нині одиниці народжують у 17–18 років, більшість — після 22, а то й 28, коли стають на ноги, створюють міцну сім’ю. Ми наближаємося до Європи, де жінки все частіше народжують після 30 літ.

Додамо, що, залишивши дитину у «вікні життя», мати, згідно із законом, має право забрати її протягом двох місяців. У холодну пору року медики радять переконатися, що працівники почули сигналізацію і вчасно забрали малюка зі спеціально підготовленого матрацика у «вікні життя». Залишити у скрутній ситуації власне немовля на тимчасову опіку держави, додають медики та поліція, — не має бути соромно.

Левко ЗАБРІДНИЙ.

Telegram Channel