
Процес триває лише дві доби.
Що можна зробити із курячого пір’я?
Американська компанія навчилася перетворювати його на справжнє м’ясо
До кінця року в деяких ресторанах США може з'явитися штучне м'ясо, яке вирощують з клітин курки, розповідає з посиланням на BBC Вокруг Света.
Піонером клітинного сільського господарства є голландський вчений Марк Пост. У 2013 році він приготував перший в світі гамбургер зі штучного фаршу. На створення котлети Пост витратив п'ять років і $ 325 000.
Синтезоване м'ясо з клітин курки – винахід компанії Just з Сан-Франциско. На відміну від вегетаріанського замінника з нуту або сої, це справжнє м'ясо, просто вирощене в лабораторії. «Буває, роблять яйця, морозиво або масло з рослин, а ми робимо м'ясо з м'яса. Просто для цього не потрібно вбивати тварину», - пояснює Джош Тетрик (Josh Tetrick), власник Just.
На відміну від вегетаріанського замінника з нуту або сої, це справжнє м'ясо, просто вирощене в лабораторії.
Клітини беруть з пір'я курей, яких вирощують на фермі неподалік від лабораторії. Їх вирощують в біореакторі на спеціальній матриці, яка формує потрібну текстуру. Цей процес триває лише дві доби.
Just не перші і не єдині, хто вирощує штучне м'ясо, але його вартість, як і раніше залишається досить високою. Якщо ціну на такий продукт вдасться знизити, це допоможе вирішити ряд найважливіших проблем, таких як нестача їжі на тлі зростання населення Землі і забруднення навколишнього середовища за допомогою тваринництва. Крім того, це вирішить етичне питання вбивства тварин.
