Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Пан Люпа до нинішніх заметів  ще встиг назбирати грудневих грибів

Ось вони – рядовки!

Фото Валентина ЛЮПИ.

Пан Люпа до нинішніх заметів ще встиг назбирати грудневих грибів

Про те, що давній приятель нашої газети, лучанин Валентин Люпа знаходить їх взимку, знаємо давно. Неодноразово приносив у редакцію зимові лісові екібани. Щороку в грудні пан Валентин вирушає до лісу, як у казці «Дванадцять місяців» дівчина ходила по підсніжники. І щоразу приносить кошик біленьких і тендітних рядовок

— Дівчата вже чоботи через хату кидають, а я гриби збираю, — каже 12 грудня на порозі кабінету Валентин Люпа. І одразу демонструє: — Свіжі, щойно з лісу!

Згадує, як одного разу перед Новим роком завели розмову зі Святославом Крещуком (колись ведучим цієї рубрики. Авт.) про «тихе» полювання:

— Грибів захотілося, — обмовився Святослав. — Завтра назбираю і принесу, — кажу йому, на що той неабияк здивувався. Одне слово, поспорили на пляшку коньяку — та й розійшлися. А наступного дня прийшов я в редакцію з каструлею, пательнею, електроплитою і… торбинкою грибів, — розповідає Валентин Люпа і пояснює: — Рядовки — гриби пізні. — З’являються у вересні й ростуть аж до снігу. Якщо прихопить морозець, то це для них ніби морозильна камера.

— Рядовки — гриби пізні. — З’являються у вересні й ростуть аж до снігу. Якщо прихопить морозець, то це для них ніби морозильна камера.

Свої слова підтверджує світлинами, зробленими у лісі села Струмівка Луцького району. Цифрова камера не дасть збрехати: 12.12.2018. Але гриби на столі пахнуть осінню, хоч подавай їх у Книгу рекордів України. Ось такі дивовижі у волинських лісах.

Лариса ЗАНЮК.

 

У мережі 500 друзів, а буває, що поділитися думками нема з ким.
У мережі 500 друзів, а буває, що поділитися думками нема з ким.

 «Вподобайки» замість компліментів

Раніше, як сказав мені старший чоловік, все було якось «людяніше». Коли хлопець із гарною дівчиною сиділи поруч, то усміхалися одне одному, жартували. А там, дивись, і знайомство зав’язувалося

На світлині, яку я зробив у тролейбусі, вловлено всю суть нашого техносьогодення. Він і вона. Молоді та симпатичні, але, на жаль, повністю «у телефонах». За весь час, поки їхали (а це хвилин 20), навіть не поглянули одне на одного.

За весь час, поки їхали (а це хвилин 20), навіть не поглянули одне на одного.

Дивився на них і пригадав, як знайома переповідала одкровення свого сина. Коли йому сподобалася дівчина, він запитав не ім’я, а як її знайти в інтернеті. Вона, відповідаючи, зробила так само. Подивилися у «Фейсбуці» та «Інстаграмі» фото, почитали профілі, поставили позначку «подобається» (її ще називають «вподобайкою»), а вже потім зустрілися. І що, запитую: дружать чи, може, щось більше? «Ні, — відповідає, — в інтернеті підходили одне одному, а в реальному житті не зійшлися характерами».

 

«Права купив, а їздити не навчився»

Монолог від водія тролейбуса з приводу лихацького маневрування власників автівок на вулицях Луцька

Зазвичай, керманичі електротранспорту, сидячи у своїх кабінах, відгороджених від салону, мовчать (хіба оголосять зупинку). Їх ми не чуємо і не бачимо. Цей же був цілковитим винятком із правил. Він нагадував пасажирам, що треба заздалегідь натискати кнопку, якщо хочеш вийти на зупинці «на вимогу». Коли ж хтось запитав, а чи ця кнопка працює, то водій тут же відповів: «У мене все добре. Якби кнопка була несправна, я б її заклеїв».

Коли ж хтось запитав, а чи ця кнопка працює, то водій тут же відповів: «У мене все добре. Якби кнопка була несправна, я б її заклеїв».

А потім був монолог, який найбільше вразив. Вирушаючи із чергової зупинки й обминаючи припарковані біля тротуару авто–таксі, він говорив: «У яких містах я не працював — ніде такого не бачив. Ну хіба це порядок?» І далі вже можна було зі слів водія здогадуватися, що він бачив перед собою і як оцінював: «Ну що ти робиш (це коли якийсь спритник на джипі ледве не врізався в тролейбус, втискуючись на зустрічній смузі між іншими легковиками. — Авт.)? Права купив, а їздити не навчився… Дебіл…» Дісталося і жінці, яка за кермом не розлучалася з мобілкою.

Додам, що все це було на проспекті Волі. До того ж у той день (7 грудня) засніжило, а ввечері трохи «розвезло». Тож рух був ускладнений не лише значною кількістю транспорту, а й погодними умовами. Вранці в суботу на сторінці патрульної поліції Волині у «Фейсбуці» з’явилося повідомлення з приводу того, що напередодні лише в Луцьку сталося 16 автоаварій. Причина їх — неуважність водіїв, недотримання дистанції та інтервалу, порушення правил дорожнього руху при маневруванні. Видно, таки має рацію водій, який вважає, що багато хто купив права, а їздити не навчився.

Катерина ЗУБЧУК.

 

Календар:

19 грудня

Сонце (схід — 8.17, захід — 16.15, тривалість дня — 7.58).

Місяць у Тельці. 12–13 дні Місяця.

Іменинники: Максим, Микола.

20 грудня

Сонце (схід — 8.18, захід — 16.15, тривалість дня — 7.57).

Місяць у Тельці, Близнятах. 13–14 дні Місяця.

Іменинники: Антон, Григорій, Павло, Сергій.

 

 

На Миколаєві морози вкуталася земля сніговою периною

19 грудня церква вшановує пам’ять святителя Миколая. У народі ставлення до цього свята особливо шанобливе, адже Чудотворець є покровителем бідних, знедолених і дітей. Вважалося, що з цього дня настають другі морози. А за погодою провіщали, яким буде 22 травня (весняного Миколи): «Скільки дає день Миколая снігу, стільки буде трави на Миколу теплого»

А, за прогнозом чергового синоптика обласного гідрометеоцентру Лесі Пасічник, 19 грудня — хмарна погода з проясненнями, без опадів. Місцями туман. На дорогах ожеледиця, снігові замети. Вітер південно–східний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 6—11 градусів морозу, вдень — від 3 до 8 з позначкою «мінус». 20–го — мінлива хмарність, без опадів. Місцями туман. На дорогах ожеледиця. Вітер південно–східний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 9—14 морозу, вдень — 3—8 нижче нуля. За багаторічними спостереженнями, найтепліше 19 грудня було 1989 року — плюс 14, найхолодніше — 1975–го — 23 градуси морозу.

У Рівному 19 грудня похмура погода. Температура повітря — 8—11 градусів морозу. 20–го — хмарно. Температура повітря — від 8 до 12 градусів з позначкою «мінус». Усі дні — без опадів.

Telegram Channel