Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
Юлія Гринчук: «Мусимо розвиватися, але не за рахунок духовного зубожіння»

"Робота в РДА - це пошук можливостей, людей, з якими можна спільно ефективно працювати".

Роман НОВОСАД.

Юлія Гринчук: «Мусимо розвиватися, але не за рахунок духовного зубожіння»

Які напрями розвитку Горохівщини є пріоритетними, скільки невирішених проблем у районі та як складаються справи зі створенням тут ОТГ – наша розмова із головою Горохівської районної державної адміністрації

- Юліє Юріївно, почнімо з найактуальнішого. Відомо, що у Цегові склалася проблемна ситуація з будівництвом полігону побутових відходів. Яка ваша особиста думка щодо цієї справи?

- Вважаю, що полігон потрібний. Це ж не просто сміттєзвалище, а й сортування. З офіційних листів сільських голів бачимо, що у всьому районі є несанкціоновані смітники. І відходи йдуть у воду, грунт, пластмаса не розкладається, це і є екологічна катастрофа. Хочеться це окультурити, щоб воно мало право на переробку пізніше. Завдання влади – зробити усе цивілізовано, не ламати думку людей, а доносити інформацію, якщо ж деякі категорично заявляють, що це ледь не «святе місце», то треба пояснити, де правда, а де обман. Ми не навчені сортувати і переробляти сміття. Запитувала у Цегові людей, як вони позбуваються сміття. Відповідають: «Палимо». По-перше, спалювати сміття незаконно, по-друге, не все сміття згорить.

В Інтернеті повно інформації, скільки після свят у районі люди повикидали всього. Таке враження, що легше задихнутися в смітті, ніж зробити, щоб усе було культурно. Прикро, що інформаційна кампанія не донесла людям правди, що пологон не забруднюватиме ні ґрунтів, ні водойм, що усе буде екологічно чисто.

Цю проблему я виокремила вже на другому тижні роботи головою РДА, коли зрозуміла, що сміття нема куди вивозити. Питання до сільських і міських голів: де вони раніше утилізували відходи? Якщо вивозили, то має бути договір із полігоном. А по факту маємо забруднені обочини доріг, ліси, сільські вулиці. До Європи тут ще далеко.

А от на останній сесії райради в освітньої галузі забрали мільйон гривень, передбачених бюджетом 2019 року. Залишалося просто встати демаршем і вийти з зали.

- Які ще проблеми побачили, коли прийшли на посаду голови РДА?

- Я ніколи не розглядала роботу в райдержадміністрації як пошук проблем. Це пошук можливостей, людей, з якими можна спільно ефективно працювати. Пріоритетним є створення ОТГ. Але не варто робити поспішних висновків. Зараз проводжу зустрічі з сільськими головами, розглядаємо питання і щодо перспективного плану, реагуємо на звернення громад. В одних сільських голів є бажання створення ОТГ, а у інших - немає. Ніхто не казав прямим текстом «Ні», але існує якийсь мовчазний супротив. Частково їх можна зрозуміти: це і боязнь втратити фінансування, роботу. Для себе зрозуміла: штучно ОТГ не можна робити. І опускати руки не варто, треба, щоб люди сприйняли, що за громадами – майбутнє. Але якщо зараз у районі поширена думка, що може бути одна велика «ОТГ – Горохівський район», то переламати це дуже важко.

- Улітку з’явилася ідея щодо створення Звиняченської ОТГ. Вважаєте, це можливо?

- Так, я цікавилася цим питанням. Часто спілкуємося з Тетяною Дмитрівною Панасюк щодо перспектив об’єднання населених пунктів навколо Звинячого. Хочу сказати, що Тетяна Панасюк – одна із тих сільських голів, яким не байдужий розвиток своєї громади. Але є багато причин, що гальмують можливість створення Звиняченської ОТГ. Насамперед через небажання інших сільських голі, багато залежить від тих, хто там має бізнес.

- Оскільки ви працювали в освітній галузі, і ця тема вам близька – які шляхи розвитку освіти району?

- Освіта Горохівщини на дуже високому рівні. Тому показати значний поступ уперед не вдасться, варто втримати планку. Хоча прикро дивитися, як дехто ззовні намагається взяти під свій контроль освітню галузь. До прикладу, перевести директорів на контракт, щоб легше було ними керувати, а школи з одного підпорядкування – в інше. А от на останній сесії райради в освітньої галузі забрали мільйон гривень, передбачених бюджетом 2019 року. Залишалося просто встати демаршем і вийти з зали. Той, хто зараз каже, що педагог «зажерся», хай 45 хвилин проведе урок. Будь-який. Говорять, що освіта багато бере з бюджету. Але вона і найбільше повертає. І це – найкращі інвестиції. Мусимо розвиватися, але не за рахунок духовного зубожіння.

- Які питання, що потребують вирішення, є для вас пріоритетними?

- За потоком щоденної роботи дуже багато рутини. Відвідуємо населені пункти, проводимо прийоми громадян. На контролі – побудова амбулаторій з залученням коштів Світового Банку. Приємно, що район має один із найвищих показників укладення договорів із сімейними лікарями. Нема чогось важливішого. Вирізняти щось одне – це забути про інше.

У планах – форум жінок–лідерок Горохівщини із залученням народних депутатів, адже нещодавно вийшла постанова Кабміну про гендерно-збалансоване бюджетування. Потрібно показувати більше позитиву, бо негатив сам «вилізе». Декому наче зручніше в негативі жити, розповідати як усе погано.

На раді регіонального розвитку району з приємністю відкрила, скільки всього зроблено, відремонтовано доріг, шкіл, лікарень. І для присутніх сільських голів теж багато що було відкриттям. Якщо будемо вірити у наші здобутки і гордитися ними, то місця для негативу не залишиться.

Роман НОВОСАД.

Telegram Channel