Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
За мить до поцілунку Мавки й Лукаша

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

За мить до поцілунку Мавки й Лукаша

Здається, що незвичайне можна побачити у класичній виставі «Лісова пісня»? Тема ж не нова, і постановка не сьогоднішня, та це одна з тих небагатьох вічних драм, які можна дивитися щосезону і щоразу по–новому відкривати. Тим більше у постановці професіоналів

Переглядаючи фото з вистави Волинського академічного обласного українського музично–драматичного театру імені Т. Г. Шевченка, яку ставлять у Лесині дні (режисер–постановник — заслужений діяч мистецтв України Віталій Денисенко), впіймала себе на думці, що на кожному з них зафіксовано емоцію, яку так і хочеться описати своїми словами. Ось, наприклад: «За мить до поцілунку Мавки й Лукаша», а іншу — «Спокуса Перелесника», ще одну — «Роздерли Лукаша надвоє» — це те, що бачу на Лесині слова, і це те у грі акторів, що робить виставу сучасною.

4 і 21 березня – вистава для дорослих і дітей «Камінний господар».

Головних героїв чудово зіграли емоційна Мавка (Людмила Натанчук) та стриманий Лукаш (Сергій Єрмакович), які по–справжньому «вжилися» в ролі. А чого вартий спокусливий Перелесник Вячеслава Погудіна, мудрий дядько Лев Анатолія Романюка і Доля у виконанні Людмили Приходько? Неможливо забути чудові декорації, завдяки яким перебуваєш у казці, містичний хор лісу і голос ниви, Злиднів, котрих зіграли діти. Це просто приголомшливе дійство, у ньому задіяно з півсотні одних лише акторів. І цю феєрію вражень рекомендую всім подивитися, щоб переосмислити значущість творчої спадщини нашої геніальної волинянки. У ці дні творчість Лесі Українки така близька серцю. І навіть якби наша талановита землячка більше нічого не написала, її вже знали б у світі лише за «Лісову пісню».

До речі, з найяскравішими драматичними творами поетеси в професійній постановці майстрів Волинського академічного обласного театру ляльок можна було ознайомитися протягом Лесиної декади.

Тому повідомляємо: 4 і 21 березня – вистава для дорослих і дітей «Камінний господар».

ЛАРИСА ЗАНЮК.

 

Від такого «ізюму» аж плакати хочеться

Чоловік укотре проходив відділом бакалії супермаркету. Очевидно, чогось не міг знайти і тому починав нервувати

Нарешті він звернувся за допомогою до пакувальника. Як виявилося, поважному панові потрібен «ізюм». Працівник магазину люб’язно підказав, де розміщено товар, рукою вказавши на полицю. Чоловік досить сердито, але правильною українською повідомив, що там проходив уже двічі, такого продукту й близько не бачив.

— А ви родзинки пошукайте, а не ізюм. Бо так він правильно називається нашою мовою, — відповідь змусила покупця зніяковіло подякувати і піти.

На висловлене мною здивування пакувальник розповів, що такі ситуації трапляються частенько. І не лише з клієнтами — буває, що навіть працівники керівної ланки не знають українських назв товару.

— Доводиться підказувати їм, — усміхнувся хлопець.

А з моїм сином сталася «дзеркальна» історія, коли він пішов купувати борошно. Не знайшовши його, запитав консультанта. І… не отримав відповіді! Розчаровано передзвонив додому. І вже за підказкою мами перепитав про наявність муки, яку, звичайно ж, швидко знайшов. Подібні ситуації — найкраща демонстрація реального стану речей із рідною мовою. Можемо багато розповідати про державність і носити вишиванки, а виявляється, нам ще вчитися й вчитися.

Олександр ДУРМАНЕНКО.

 

Магнітні бурі у березні:

Незначні: 2, 8, 12, 13, 16, 18, 20, 26 і 29.

Досить сильні: 1, 19, 27 і 28.

 

Хоч їм не можна їсти звичні харчі, але радіти можна й треба!

Сьогодні — Міжнародний день рідкісних (орфанних) захворювань, до яких належить і фенілкетонурія — спадкова генетична недуга, яка вимагає суворого дотримання спеціальної дієти і лікування. На Волині від неї страждає майже півсотні дітей

Минулої суботи ці хлопчики і дівчатка мали чудову нагоду повеселитися, а їхні батьки — познайомитися, поспілкуватися. Організатори свята з Луцького осередку релігійної місії «Карітас–Спес» подбали, щоб зустріч була цікавою, невимушеною, а її учасники отримали спеціальні продуктові набори. За них треба щиро подякувати родині Вілфріда Ензігера з Німеччини, який, до речі, теж має фенілкетонурію, але це не завадило йому стати успішним бізнесменом, гарним сім’янином і щедрим благодійником. Його вже покійна дружина Марта багато років тому запропонувала надавати допомогу українським дітям, а нині цю традицію продовжують дочки пана Вілфріда.

— «Карітас-Спес» із латини перекладаєть­ся

«Любов і Надія». У Луцькій дієце­зії Рим­­сько–Католицької церкви осере­док цієї благодійної організації діє з 1999 року. Надаємо тим, хто потребує, і духовну, і моральну, і матеріальну підтримку, організовуємо літній відпочинок дітей. Восени в нашому таборі, що у Пульмо шацького району, відбувалися змагання спортсменів–візочників. А сьогоднішню зустріч приурочили до Міжнародного дня рідкісних захворювань. Підготувала її пані Ірина Штань. «Діти забавляються, змагаються, вони усміхнені — значить, усе чудово», — сказав директор осередку «Карітас–Спес» отець Роман Бурник. Завітав на свято і єпископ-ординарій Віталій Скомаровський.

Галина СВІТЛІКОВСЬКА.

 

Купе — це як хата без інтернету

У пасажирському поїзді найцікавіше їхати у плацкартному вагоні. Це як величезна комунальна квартира чи студентський гуртожиток. У дорозі люди знайомляться, сваряться, діляться сокровенним, а згодом виходять на своїй зупинці

Нещодавно почув більш сучасне порівняння поїздки у плацкарті зі спілкуванням у соціальній мережі «Фейсбук». Тільки хтось щось сказав — і відразу розпочинаються коменти, репости чи навіть десятки лайків. Зовсім не нудно, та й час ми нає дуже швидко.

Днями повертався з Києва на Волинь московським потягом у купейному вагоні — не було квитків у плацкартний. Скажу щиро: нудно й сумно від моєї мандрівки. Двоє студентів всю дорогу не відривалися від своїх смартфонів, а якийсь відставний полковник поважного віку все намагався завести розмову на тему «Какую страну потеряли». Його зовсім не цікавила моя думка, а хотілося висловитися самому. Тому купе — це як хата без інтернету. Нічого не знаєш, нічого не чуєш і не бачиш — тільки сумний краєвид у вагонному вікні.

Кость ГАРБАРЧУК.

 

1 березня

Сонце (схід — 7.02, захід — 18.01, тривалість дня — 10.44).

Місяць у Козерозі. 24–25 дні Місяця.

Іменинники: Данило, Павло, Юліан.

2 березня

Сонце (схід — 6.57, захід — 18.05, тривалість дня — 11.48).

Місяць у Водолії. 25–26 дні Місяця.

Іменинники: Роман, Федір, Феодосій.

3 березня

Сонце (схід — 6.55, захід — 18.06, тривалість дня — 11.51).

Місяць у Водолії. 26–27 дні Місяця.

Іменинники: Віктор, Кузьма, Василь.

4 березня

Сонце (схід — 6.53, захід — 18.08, тривалість дня — 11.55).

Місяць у Водолії. 27–28 дні Місяця.

Іменинники: Євген, Макар, Максим, Микита.

5 березня

Сонце (схід — 6.51, захід — 18.10, тривалість дня — 11.59).

Місяць у Водолії, Рибах. 28–29 дні Місяця.

Іменинники: Сергій, Тихон, Давид, Леон­тій.

 

«Стільки дощу не вмістить жодна весна»

Ці слова Сергія Жадана характеризують перші весняні дні

А за прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Лесі Пасічник, 1 березня — хмарна погода з проясненням, вночі місцями невеликий сніг та дощ, вдень без опадів. Вітер північно–західний, 7–12, місцями пориви 15–20 метрів за секунду. Температура повітря вночі від мінус 3 до плюс 2 градусів, удень — від 0 до 5 вище нуля. 2–го — мінлива хмарність, без опадів. Вітер північно–західний, 7–12 метрів за секунду. Температура повітря вночі 1–6 градусів морозу, удень — від мінус 2 до плюс 3 градусів. 3–го — хмарна погода з проясненням, вночі без опадів, вдень місцями невеликий дощ. Вітер південно–західний, 7–12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 2–7 градусів морозу, удень — 3–8 градусів тепла. 4–го — хмарна погода, часом дощ. Вітер південно–західний, 7–12, місцями пориви 15–20 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 0–5 градусів тепла, удень — 5–10 градусів вище нуля. 5–го — хмарна погода, часом дощ. Вітер південно–західний, 7–12, місцями пориви 15–20 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 0–5 градусів тепла, удень — 4–9 градусів із позначкою «плюс». За багаторічними спостереженнями, найтепліше 1 березня було 1966 року — плюс 13, найхолодніше — 1963–го — мінус 26 градусів.

У Рівному 1 березня протягом усього дня буде триматися хмарна погода. Без опадів. Температура повітря — від мінус 1 до плюс 2, 2–го — 1–6 градусів морозу, 3–го — від мінус 5 до плюс 5, 4–го — 4–9 градусів тепла, 5–го — 4–7 градусів із позначкою «плюс».

Telegram Channel