Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Вона… «здувається»*

А так обіцяє, так обіцяє...

Фото radiosvoboda.org.

Вона… «здувається»*

Мільярди на підкуп та росіяни — як Юлія Тимошенко рятує свій рейтинг, що падає

СБУ викрила розгалужену мережу купівлі виборців. Нічого подібного за розмахом та за нахабністю в українській історії ще не траплялось. Усі сліди ведуть до лідера партії «Батьківщина»

Наразі йдеться про 13 областей: Київ­сь­ку, Во­лин­ську, Тер­нопіль­ську, Полтавську, Івано-Франківську, Миколаївську, Сумську, Вінницьку, Запорізьку, Хмельницьку, Закарпатську, Чернівецьку, Рівненську. В результаті 44 обшуків правоохоронці виявили розписки, звіти, кошториси, інструкції. Згідно з цими документами формувались так звані піраміди: керівник сектору — старший виборчої дільниці — десятки. Кожному наперед визначалась кількість голосів, які він мав залучити за гроші чи, кажучи прямо, — купити.

Загалом планувалось «придбати» десь із мільйон виборців. Наприклад, під час обшуків виявлено бюджет спецпроекту «Перемога у 1 турі», за яким на підкуп по всій території України виділялось 7 мільярдів 493 мільйони гривень.

Та найцікавіше і найганебніше навіть не це. Як повідомляють деякі ЗМІ, посилаючись на власні джерела, всю цю схему СБУ накрила у рамках контррозвідувальної діяльності. Тобто прослуховували кількох громадян РФ на території України і вийшли на виборчий штаб Тимошенко. На брифінгу заступник глави СБУ Віктор Кононенко назвав двох громадян РФ, які, за інформацією відомства, допомагали будувати піраміду, — Володимира Рябого й Анну Матюхіну. Володимир Рябий у 2012 році був довіреною особою кандидата у президенти Володимира Жириновського, а Анна Матюхіна тоді ж працювала у штабі Володимира Путіна.

З боку правоохоронців не було якихось політичних заяв. Але вже зараз відомо, що слідчі Державного бюро розслідувань викликали на допит народного депутата від «Батьківщини» Валерія Дубіля. Його та ще одного соратника Тимошенко — нардепа Руслана Богдана — у ЗМІ й називають організаторами цієї схеми.

Опитування авторитетних соціологічних компаній показують, що Тимошенко втратила лідерство і не проходить навіть до другого туру. Там без неї зустрінуться ставленик Коломойського Зеленський 
і чинний Президент Порошенко.

Юлія Тимошенко на своєму брифінгу назвала Богдана та Дубіля «чесними людьми», заявивши, що її команда «ніколи не підкуповувала виборців». Це є неправдою, оскільки єдиний наразі в Україні реальний термін за купівлю голосів, а це 5,5 року ув’язнення, отримала мешканка Одещини, яка діяла якраз в інтересах «Батьківщини» під час місцевих виборів у 2018-му.

Відомий український історик та політичний експерт Олександр Палій вважає, що Юлія Тимошенко зараз в розпачі. Опитування авторитетних соціологічних компаній показують, що вона втратила лідерство і не проходить навіть до другого туру, перебуваючи на третьому місці у рейтингах кандидатів. У другому турі без неї зустрінуться ставленик Коломойського Зеленський і Порошенко.

«Я думаю, що вона отримала інформацію про те, що правоохоронці будуть викривати її мережу підкупу. І з цим пов’язано те, що Тимошенко почала багато говорити про це, але звинувачуючи своїх опонентів. Як кажуть, на злодії і шапка горить», — сказав Олександр Палій у коментарі.

«Юлія Тимошенко з першого місця опинилася на третьому. Вона грала у технократа з «Новим курсом», який не зрозумілий людям. Тимошенко не зацікавила виборця, який думає про завтрашній день і втомився від обіцянок», — вважає політичний експерт Валентин Краснопьоров.

Водночас, на думку Олександра Палія, в електоральному плані Тимошенко опинилася між тими, хто підтримує екс–регіоналів, та патріотичними виборцями, які об’єднуються довкола Петра Порошенка.

«Наразі єдиний рейтинг, де Тимошенко продовжує зберігати впевнене лідерство, — рейтинг політиків із найбільшою кількістю неправдивих заяв та обіцянок, який уже другий рік публікує журнал «Новое время», — заявив політолог Віктор Уколов, коментуючи тенденції в соціології.

Додамо, що схильність Юлії Володимирівни говорити неправду відома вже й за кордоном. Німецька газета «Handelsblatt» охрестила її «баронесою брехні».

Додамо, що схильність Юлії Володимирівни говорити неправду відома вже й за кордоном. Німецька газета «Handelsblatt» охрестила її «баронесою брехні».

Одразу в кількох публікаціях, які вийшли у впливових ЗМІ, — журналі «Новое время», на сайті Громадського телебачення вказується, що Тимошенко разом із Володимиром Зеленським є ставкою олігарха Ігоря Коломойського на виборах.

Коломойський втратив на­ціоналізований державою ПриватБанк, позбувся контро­лю над державною Укрнафтою, яку він колись отримав саме завдяки Тимошенко у часи її прем’єрства. І тепер, вочевидь, прагне «відігратися» не тільки у численних судових процесах, але й провівши на найвищу державну посаду когось зі своїх протеже. «Він єдиний з українських олігархів відкрито заявив, що бажає поразки чинному Президенту, натомість симпатизує Зеленському та Тимошенко, і воліє бачити їх у другому турі», — нагадує Громадське телебачення.

У політичних колах побутує впевнена думка, що Тимо­шенко дуже ображена на Коломойського, який просуває Зеленського за допомогою головного свого ресурсу — телеканалу «1+1». «Розрахунок робився на те, що Зеленський, який є прямою маріонеткою Коломойського, так чи інакше передасть свої голоси Тимошенко. Але виходить інакше», — наголосив Олександр Палій.

Справді, наразі Юлія Володимирівна нагадує «збиту льотчицю», яка пролітає повз другий тур виборів.

P.S. У Луцьку за місцем тимчасового перебування координатора діяльності мережі по 21–му ОВО на території Волинської області виявлено списки «старших виборчих дільниць» та розписки про отримання ними коштів за налагодження мережі серед місцевих виборців.

Загалом для підкупу електорату на Волині планувалося виділити 369 мільйонів гривень. Один голос, за розрахунками організаторів схеми, мав би коштувати 1443 гривні. Але «організатори» забули, що волиняни не продаються!

Петро БУЛАВА.

Telegram Channel