Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
За постріли у «сцикунів» — позбавлення волі

Волинь-нова

За постріли у «сцикунів» — позбавлення волі

Підприємець Едуард Патіс (на фото) учинив стрілянину на вулиці Фабричній у Рівному. Стріляв гумовими кулями у двох п’яних рівнян, котрі, як написала поліція, «справляли природні потреби» під його магазином. Серйозних травм чоловіки не отримали, проте правоохоронці збираються притягнути до відповідальності підприємця за строгою статтею Кримінального кодексу України

Сутичка трапилася 16 лю­того біля гастроному ще до обіду. Двоє п’яних мешканців Рівного — 34 та 35 років — знявши штани, прилаштувалися під стіною магазину справляти природні потреби. Це помітив 49–літній власник торгового закладу Едуард Патіс. Він сказав, щоб чоловіки принаймні зайшли за будинок. Коли один із них відмовився, Патіс штовхнув його — так і почалася бійка.

Обох чоловіків доставили до лікарні: у 35–річного діагностували поранення плеча, у 34–літнього напарника — сідниці. В Едуарда Патіса — забої потилиці, вушної раковини, кисті.

Як повідомив відділ комунікації Головного управління Нац­поліції у Рівненській області, бізнесмен, отримавши травми, взяв з автомобіля пістолет та двічі вистрелив у п’яних рівнян. Згодом він пояснював, що цілився в ноги. Обох чоловіків доставили до лікарні: у 35–річного діагностували поранення плеча, у 34–літнього напарника — сідниці. В Едуарда Патіса — забої потилиці, вушної раковини, кисті.

Стріляв Патіс із травматичного пістолета, на який мав дозвіл. Зброю поліція вилучила і відкрила кримінальне провадження за попередньою правовою кваліфікацією частини 4 статті 296 Кримінального кодексу України (хуліганство із застосуванням зброї, за що передбачено покарання — від трьох до семи років позбавлення волі.

— З мого боку була самооборона, — говорить підприємець Едуард Патіс. — Вони нападали на мене, я їх відштовхував, але вони не зупинялися. Зі звинуваченням у хуліганстві не погоджуюся. Але це попередня кваліфікація, потім її можуть змінити. Пістолет маю більше п’яти років, і досі мені застосовувати його не доводилося. Цих чоловіків я не знав і не бачив досі. Подібних інцидентів біля мого магазину також не було. Цих чоловіків планую притягти до суду. Хоча що з них можна взяти?

Тим часом начальник Рівненського міськвідділу поліції Василь Зелінський так коментує цю ситуацію:

— Розглядаємо питання щодо притягнення до відповідальності і тих чоловіків, які нанесли тілесні ушкодження підприємцю, і самого Едуарда Патіса, котрий застосував спецпристрій. Використовувати зброю можна лише у трьох випадках: для подачі сигналу тривоги, для знешкодження тварини та для самооборони, коли є загроза життю. Життю ж підприємця в цьому разі нічого на перший погляд не загрожувало. Проте це питання ще досліджуватимуть слідчі. Якщо Патіс побачив протиправні дії чоловіків, то повинен був повідомити про це правоохоронні органи, зателефонувавши на «102». А він самочинно взявся вирішувати ситуацію, думаючи, очевидно, що пістолет у цьому йому посприяє. Люди, які мають травматичну зброю, не завжди усвідомлюють свою відповідальність, а вона може завдати серйозних ушкоджень, навіть смертельних, іншим людям.

Левко ЗАБРІДНИЙ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel