Вирощуємо мікрогріни - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 26.47 € 29.62
Вирощуємо мікрогріни

Вирощувати можна практично всі овочі, які ми вживаємо у їжу.

Фото: uk.etcetera.media.

Вирощуємо мікрогріни

Ой як же навесні хочеться свіжої зелені, адже в цю пору наш організм її дуже потребує

Чому б не влаштувати міні-грядки на підвіконні? Головне, щоб рослинам було достатньо світла і тепла. Для хатнього вирощування підійдуть редис, шпинат, салат, буряки, базилік, кінза, рукола аби піднялися на 2-3 листки — ​в цей період у них найбільша кількість корисних вітамінів та мікроелементів. Такий урожай збирають уже за 2–3 тижні після посіву, коли довжина молодих рослин сягає понад 5 сантиметрів. Щоб збагатити організм вітамінами, достатньо 30 грамів такої зелені на день.

Для вирощування мікрозелені можна пристосувати будь-яку ємність. Процес дуже простий: піддон заповнюють водою до рівня решітки, на поверхні якої кладуть насіння. Усе це накривають напівпрозорою кришкою з маленькими отворами з боків, а контейнер ставлять у тепле світле місце. Після появи паростків кришку періодично знімають для провітрювання і за потреби підливають у піддон воду.

Урожай збирають уже за 2–3 тижні після посіву.

Інший варіант — ​контейнер із прозорою кришкою (згодяться упаковки з тортів), у який щільним шаром укладають ґрунт, висівають насіння і зверху присипають шаром землі. Її також прикривають прозорою кришкою. Підійде і харчова плівка. У цьому випадку потрібно стежити за вологістю ґрунту, обприскувати його, щоб уникнути пересихання.

Що висівати? Практично всі овочі, які ми традиційно вживаємо у їжу. Окрім згаданих, ще можна пророщувати зерна. Для цього скористайтеся звичайними паперовими рушниками або туалетним папером, серветками, складеними у кілька разів. Їх розстеляють на піднос, лоток або широку тарілку. Папір змочують, кладуть на нього насіння, тару загортають у поліетиленовий пакет і ставлять у тепле світле місце. Не забувайте щодня провітрювати паростки, стежити за тим, щоб папір не пересихав. Будь-якого підживлення рослини не потребують.

Окрім зернових, пророщують і соняшник, який містить максимально збалансований рівень амінокислот, залізо, цинк, хлорофіл, антиоксиданти і вітаміни. Бобові — ​також джерело антиоксидантів, білків найвищої якості, вони мають магній, залізо, кальцій, фосфор, що важливі для кісток, та вітаміни А, С, Е, К. Горох багатий на протеїни, фосфор, вітаміни групи В, РР. У паростках гречки є рутин, яким лікують ламкість кровоносних судин.

Тетяна АДАМОВИЧ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.