Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Мазепа мав коханку на Волині

Так французький художник Орас Верне уявляв Мазепу на коні.

Фото uk.wikipedia.org.

Мазепа мав коханку на Волині

20 березня 1639 року народився гетьман України Іван Мазепа

У 1670–х у варшавській римсько–католицькій консисторії йшов судовий процес: володимирський земський суддя Ян Загоровський хотів розлучитися зі своєю дружиною Оленою (уродженою Ковалевською) через її невірність та спроби Олениних родичів убити його. Або звести зі світу чарами, що в ті часи було рівнозначним…

Загоровські проживали в однойменному селі (нині Старий Загорів Локачинського району). Ковалевські — в Київському воєводстві, а потім переселилися у містечко Кисилин (нинішньому селі Кисилин Локачинського району). Вочевидь, Олена була другою дружиною Яна, бо в документах згадують ще й Софію Корчминську, значно молодшу за свого чоловіка.

Навколо молодої красуні вилося чимало шанувальників жіночої краси. Зокрема, до неї залицявся якийсь Убиш, який для конспірації називався Кемським. Довго приділяв увагу волинській кралі й белзький воєвода Дмитро Вишневецький, брат сумнозвісного князя Єремії.

 Хтозна, що там бачила Щепановська, але «подяки» за мовчання мала непогані: Мазепа подарував їй соболину шапку та кілька червінців.

Втім, значно цікавіше, що, за словами служанки Щепановської, яку допитували під час процесу, до прекрасної Олени був небайдужим й Іван Мазепа. Мовляв, спочатку вони просто зустрічалися й танцювали на балах. Нічого «злого» між ними не примічали. Згодом пара все частіше усамітнювалася в садку чи в лісі. Хтозна, що там бачила Щепановська, але «подяки» за мовчання мала непогані: Мазепа подарував їй соболину шапку та кілька червінців, а Олена — власну сукню. Презенти коханій від майбутнього гетьмана були значно пишнішими: срібна посудина з бальзамом, перстень із діамантом, кілька турецьких хусток.

Врешті Мазепа вирішує звести Загоровського зі світу. Для цього пропонує Олені поїхати з чоловіком в село Реушки (можливо, нинішні Ревушки Турійського району), а вже він подбає про решту. Проте слугу, який віз листа з такою пропозицією, спіймали, тож ревнивий чоловік дізнався про підступний план. Мазепу покарали, хоч достеменно невідомо як. Іноді пишуть, що саме тоді майбутнього гетьмана голим прив’язали до спини коня і пустили галопом. Як відомо, цей сюжет надихав багатьох літераторів зі світовим ім’ям. Досить згадати лише поему Байрона «Мазепа».

Суддя покинув дружину і поїхав жити у Володимир. Олена ж кинулася до ворожок, щоб повернути чоловіка. Та все було намарно. Тоді розлючена жінка пробує за допомогою чарів звести Яна зі світу. Чоловік нібито насправді захворів, але його врятував товариш — князь Станіслав Масальський. Не допомогли і наймані вбивці. Тим часом земський суддя почав процес розлучення. Олена ж, розчарувавшись у марних спробах, повернулася до матері у Кисилин.

Андрій БОРКОВСЬКИЙ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel