Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
ЗЕ об’єднав Україну! Чи… Малоросію?

Волинь-нова

ЗЕ об’єднав Україну! Чи… Малоросію?

Після першого туру виборів Президента України шампанське відкорковують у Росії та Ізраїлі

У Кремлі тішаться, бо дуже не хотіли, щоб Україною і далі керував непоступливий Петро Порошенко. А в Тель–Авіві задоволено усміхається олігарх в екзилі Ігор Коломойський — чи то партнер, чи то хазяїн Володимира Зеленського. Цифри для них більш ніж оптимістичні — кандидат ЗЕ набрав у першому турі 30,24 % голосів! Петро Порошенко відстав удвічі — 15,95%.

Причому солідні відсотки Голобородько–Зеленський отримав фактично на всій території України. Коли ще таке було, щоб Запоріжжя та Закарпаття дружно давали одному і тому ж кандидату майже однакову підтримку, а якщо точніше, то 39,94 та 38,55 відсотка відповідно? Рекорд тут поставила Дніпропетровщина, де за коміка «нареготали» аж 45,36% голосів. На Волині Зеленський теж усіх обійшов — 21,52% виборців.

Не піддалася чарам лідера «95 кварталу» хіба що Галичина, зокрема Львівщина, де його підтримало 11,98% тих, хто прийшов на дільниці. Втім, там завжди головним критерієм була державницька позиція кандидатів. А який із Зеленського державотворець? Ніякий. Це класичний малорос — «какая разніца», для якого Томос  — термос, а «в НАТО нас ніхто не чекає», то й не «паримось». А люди втомились від усього і теж не хочуть «паритись». Згідно з опитуваннями, 51% згідні підтримати пропозицію Путіна про автономний статус окупованих територій Донбасу в межах України, — аби тільки більше не чути про війну. А Зеленський заявив, що готовий стати на коліна перед Путіним, лиш би припинили стріляти. І ось маємо такий результат.

Який із Зеленського державотворець? Ніякий. Це класичний малорос — «какая разніца», для якого томос  — термос, а «в НАТО нас ніхто не чекає», то й не «паримось».

Тим часом, поки виборці Володимира Зеленського сподіваються, що їхній кумир так само легко вирішуватиме проблеми, як із них регоче, прихильники Юлії Тимошенко засмучені, адже Леді Ю від омріяного другого місця відділили трохи більше двох відсотків — вона набрала 13,4 % голосів виборців. Третій похід за булавою для Тимошенко закінчився поразкою і, очевидно, був останнім. Щоправда, вона ще може стати прем’єром — нардеп Мустафа Найєм заявив, що представники ЗЕ та Ю ведуть переговори про об’єднання зусиль перед другим туром і що Юля згодом зможе очолити уряд. Обидва штаби заперечили цю інформацію. Але Тимошенко зробила це хитріше — сказала, що не веде переговорів «до завершення підрахунку голосів». Втім, свого слова тут ще не сказав Коломойський — кого він хоче бачити прем’єром. А конкурентом Тимошенко, кажуть, може стати соратник Коломойського і голова Волинської обласної ради Ігор Палиця, який наразі більшість часу проводить у комфортній Швейцарії…

Які прогнози на другий тур? Прихильники відкритих колабораціоністів Бойка та Вілкула явно підтримають не чужого їм Зеленського. До цього, до речі, закликав із Росії сумнозвісний Микола Азаров. Разом це вже приблизно 45 % голосів. Виборці Тимошенко теж масово не перейдуть до Порошенка. Словом, шанс, що через три тижні заснемо в Україні, а прокинемось у Малоросії, — дуже великий.

До речі

Східняки проявили більшу активність

Явка на виборах становила 63,5%. Це більше, ніж було на президентських виборах у 2014 році — 59,5%. Цікаво, що цей ріст відбувся за рахунок насамперед південно–східних областей. Наприклад, якщо у 2014–му на Харківщині прийшло проголосувати 48% виборців, то цього разу — аж 64%! На Одещині минулого разу явка становила 46%, а в першому турі цього року — 58%. Це додало голосів таким кандидатам, як Зеленський та Бойко. Західняки, навпаки, голосували не так активно. Львівщина хоч і показала найвищу явку в Україні — 68,91%, але це все одно суттєво менше, ніж було на минулих президентських виборах — 78,2%. Волинь, яка за активністю займає друге місце, теж понизила свій показник: було 71,82% — стало 68,4%. Тож якщо Порошенко розраховує дати бій своєму опонентові у другому турі, то має значно краще мобілізувати своїх прихильників.

Армія: Порошенко ледь обійшов Зеленського

Згідно з даними Центрвиборчкому, для голосування військовослужбовців ООС були відкриті 79 спеціальних виборчих дільниць поблизу лінії фронту на території Донецької та Луганської областей. Після підрахунку голосів на 73 дільницях результати були такі: Порошенко — 11580, Зеленський — 11255, Гриценко — 1095, Тимошенко — 939, Кошулинський — 922, Смешко — 893, Ляшко — 655, Бойко — 555, Вілкул — 344.

Telegram Channel