Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Волинський кухар створює живописні шедеври

Фото bug.org.ua.

Волинський кухар створює живописні шедеври

Мешканка Нововолинська Любов Вавдічик презентувала власні оригінальні витвори у міському історичному музеї — картини, виконані техніками акварель і пастель, та розписане імбирне печиво

Це перша виставка, яку мисткиня назвала «Моя країна чудес». Люба Вавдічик, за освітою кухар, шість років тому захопилася випіканням печива та його розмальовуванням. Це принесло їй справжнє задоволення. Смачні оригінальні вироби популярні не тільки серед нововолинців. А торік жінка почала писати картини.

Смачні оригінальні вироби популярні не тільки серед нововолинців. А торік жінка почала писати картини.

Осередком натхнення стала творча майстерня «Створимо свято разом», яку вона організувала для талановитих дітей і дорослих. Так мисткиня ділиться ще й з іншими людьми знанням та вмінням. У цій співпраці народжуються неповторні роботи та відкриваються приховані таланти.

«Художниці вдається зупинити мить, щоб незабаром перетворити її на вічність», — так оцінила її творчість директор музею Тетяна Марценюк. А керуюча справами міськвиконкому Вікторія Магдисюк зазначила, що представлені витвори — це новинка для міста, й побажала пані Любові й надалі дивувати оригінальними творами.

Роксолана ВИШНЕВИЧ.

 

Волинські «Янголята» показали свої таланти

2 квітня — Всесвітній день поширення інформації про аутизм. Що ми знаємо про «дітей дощу»?

 

 

У Палаці культури міста Луцька відбувся творчий звіт діяльності громадського об’єднання «Янголята», під час якого діти та дорослі з синдромом аутизму показали, які вони талановиті, скільки всього вміють, можуть і про що мріють.

Особливо захоплюють фотовиставки заходу «Особлива дитина — особлива сім’я» та «Янголята в древньому Лучеську» від матінки Олени Марчук, яка очолює ГО «Вірю! Надіюся! Люблю!» Ці щирі світлини насправді вчать вірити, що любов урятує від усіх негараздів.

Вони незвичайні, їх називають «дітьми дощу»: вони граються не так, як більшість малечі, вони радіють іншому. Для них не існує норм і правил, звичних для нас, їм незрозуміле й нецікаве те, що роблять звичайні дівчатка та хлопчики. У них свій, закритий для сторонніх світ, але їм дуже потрібні наша допомога, підтримка і розуміння.

Лариса ЗАНЮК

 

Чи йде ще дим із бабусиного комина?

Щороку в поліських селах більшає самотніх стареньких людей

Роки беруть своє, і вони продають спочатку корову, потім коня. З кожним роком усе менше садять городу. Їм важко відвідувати церкву, ходити у крамницю, медпункт, навіть до сусідів. Складають гроші на похорон, готують одяг, кажуть родичам, сусідам як їх нарядити, аби було не гірше, як в інших людей. Діти частіше приїжджають, наводять сякий–такий лад, кличуть у місто, а вони воліють померти у своїй хаті. А коли вже хтось залишається на самоті — обов’язково має мобільний телефон. Кілька разів на день спілкується з дітьми. Сусіди щоранку дивляться, чи йде дим із комина хати одиноких дідуся чи бабусі.

А коли у стареньких слабнуть руки чи ноги, на зиму змушені їхати до дітей. Вони вже не тримають навіть курей, а про догляд кота чи пса домовляються з кимось із сусідів. Одяг «для вічного життя» залишають у своїй хаті: хочуть так запобігти, щоб у разі смерті їх не поховали на чужині. Зима таким людям видається відрізаною від реального життя, нескінченною, сумною. Не мають вони можливості спілкуватися з односельцями. Рахують дні та ночі. А коли потепліє, просять дітей відвезти у село. Бо ж як-не-як — інколи все таки хтось провідає.

…Ішов недавно Хабарищем. Дід Михайло і баба Олена проживали у своїх дітей в Білорусі та й не дочекалися весни. Рідні привезли їх востаннє до хати і поховали на рідній землі. Було багато снігу. Труну з тілом діда Михайла на місце вічного спочинку діти доставляли саньми вручну.

Ще із двох коминів перестав іти дим…

Микола ДЕНИСЮК
с. Щитинська Воля Ратнівського району.

 

Не тільки свої обійстя чепурять, а й сусідські

Весняної пори у селі Смідині на Старовижівщині, як і в інших населених пунктах Волині, триває «генеральне» прибирання. Однак тут люди впорядковують не лише власні садиби, а й ті, які давно стоять пустками

Не раз у відрядженнях звертала увагу на спорожнілі хати, яких усе більшає. Їх видно здалеку: обідрані, наче сироти, під вікнами чагарі, в запущених садках — сухі дуплясті дерева й хащі молодої порослі та бур’янів. Старі господарі відійшли у засвіти, а молоді спадкоємці живуть у містах, роками не навідуються. Через такі осиротілі садиби наші села тепер не нагадують писанки. В одному дворі — європейський шик: зелені газони, красивий паркан… Відразу видно, що люди роботящі й за кордоном бували. А поруч, як більмо на оці, заросле й засмічене обійстя. От і вирішили небайдужі смідинці поприбирати і навколо сусідніх хат–пусток, не чекаючи, поки з’явиться хазяїн та викорчує чагарники. І це — гарний приклад для всіх. Щодня на сайті Смідинської громади повідомляють про добрі справи. З ініціативи мешканців кутків «Коршово» та «Заболоття» благоустроюють кладовище, встановлюють нову огорожу. Сільська рада пропонує долучитись і до челенжу «Великдень, Провідна неділя без пластику!», відмовитись від штучних квітів та прибрати не тільки рідні могили, а й ті, до яких ніхто не приходить.

Галина СВІТЛІКОВСЬКА

 

5 квітня

Сонце (схід — 6.44, захід — 19.59, тривалість дня — 13.15).

Місяць у Овні. 29–30–1 дні Місяця.

Іменинники: Лідія, Марія, Василь, Іван, Юрій.

6 квітня

Сонце (схід — 6.42, захід — 20.01, тривалість дня — 13.19).

Місяць в Овні, Тельці. 1–2 дні Місяця.

Іменинники: Артем, Захар, Петро, Яків, Мартин.

7 квітня

Сонце (схід — 6.40, захід — 20.02, тривалість дня — 13.22).

Місяць у Тельці. 2–3 дні Місяця.

Іменинники: Марія, Йосип, Тихін, Сава, Василь.

8 квітня

Сонце (схід — 6.40, захід — 20.02, тривалість дня — 13.22).

Місяць у Тельці. 3–4 дні Місяця.

Іменинники: Марія, Лариса, Гаврило, Василь, Ганна.

9 квітня

Сонце (схід — 6.38, захід — 20.04, тривалість дня — 13.26).

Місяць у Тельці, Близнятах. 4–5 дні Місяця.

Іменинники: Мефодій, Феодосій, Олександр.

 

Вивчаймо весну за поведінкою птахів

5 квітня вшановують пам’ять преподобного Никона, ігумена Києво–Печерського монастиря. Його вважають покровителем гри в шашки. А ще цього дня зяблик прилітає. Пернаті були носіями різних прикмет, у тому числі й погоди, тому селяни заманювали їх на ганок, годували крихтами хліба, зерном, насінням льону. Наші пращури помітили: перелітні птахи летять зграями — на гарну весну

А за прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Світлани Дриганюк, 5 квітня — мінлива хмарність, переважно без опадів. Вітер південно–східний, 7—12 метрів за секунду, місцями пориви 15–20. Температура повітря вночі — 0—5, вдень — 11—16 градусів тепла. 6–го — мінлива хмарність без опадів. Вітер південно–східний, 7—12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 0—5, вдень — 10—15 градусів із позначкою «плюс». 7–го — хмарно з проясненням, часом дощ. Вітер східний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 1—6, вдень — 9—14 градусів тепла. 8–го — мінлива хмарність, місцями невеликий дощ. Вітер східний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 1— 6, вдень — 10—15 з позначкою «плюс».

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 5 квітня було 2016 року — «плюс» 23, найхолодніше — 1963–го — «мінус» 10 градусів.

У Рівному 5 квітня мінлива хмарність, без опадів. Температура повітря 5-го — 2–12 із позначкою «плюс». 6–9-го — дрібний дощ. Температура повітря 6, 7-го — від 2 до 13 градусів тепла, 8-го — 8–19, 9-го — 11–16 градусів тепла.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel