Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Форд» назвав її «щасливою чарівністю»

У 1978 році пісня Квітки Цісик «Ти осяюєш моє життя» отримала «Оскар» та «Золотий глобус».

Фото: sway.com.

«Форд» назвав її «щасливою чарівністю»

4 квітня 1953 року народилася Квітка Цісик, американська співачка українського походження, виконавиця українських народних та популярних пісень

Вона стала уособленням американської мрії для української діаспори — жінки, яка зробила себе сама. Була найдорожчою виконавицею рекламних джинглів (музики до рекламних роликів).

Відзначають також рідкісний голос співачки — колоратурне сопрано. Проте без наполегливості і величезної праці їй годі було б досягти вершин успіху. Квіткослава, або, як її називали рідні, Квітка, рано втратила батька, тож мусила думати про заробітки. Втім, виступаючи у клубах, вона продовжувала надсилати продюсерам та рекламним агенціям свої записи. Часом місяцями не знала про результати прослуховування. Та врешті–решт це дало бажані плоди.

«Чесно кажучи, я не знала, хто він, — розповідала пізніше Цісик про першу зустріч із президентом компанії «Форд» Дональдом Петерсеном. — Але ми говорили про музику кілька годин. Він був єдиним представником компаній, які я рекламувала, котрий поцікавився, хто та особа, чий голос звучить».

Співачка прагнула популяризувати українську пісню. Вона створила власну студію, де записала два україномовні альбоми.

Так Квітка стала зіркою реклами. Вона співала для корпорацій ABC, NBC, CBS, «Бургер кінг», «Макдональдс», «Американські авіалінії», «Авіалінії «Дельта», «Кока–кола», «Пепсі–кола», рекламувала «Шевроле», «Каділлак» та «Тойота». Але найбільше прислужилася «Форду». Цісик недарма вважають голосом цієї автомобільної корпорації, адже вона співала для них 18 років. Кампанію «Ви керували «Фордом?» за участю Квітки Цісик визнають найвідомішою автомобільною рекламною кампанією в США. Замовники вважали, що голос співачки почули 20 мільярдів разів. У компанії її назвали «щасливою чарівністю».

У 1978 році пісня Квітки «Ти осяюєш моє життя» в однойменному фільмі отримала «Оскар» та «Золотий глобус».

Водночас співачка прагнула популяризувати українську пісню. Вона створила власну студію, де записала два україномовні альбоми: «Квітка» та «Два кольори». На їх створення витратила 200 тисяч доларів із власної кишені. Запросила 40 найкращих студійних інструменталістів Нью–Йорка, чого не могли собі дозволити навіть американські поп–зірки. Партію на роялі виконувала її старша сестра — відома піаністка Марія Цісик. У 1990 році обидва альбоми були номіновані на «Греммі» у категорії «сучасний фольк».

Мрія записати третій альбом — з українськими колисковими — не збулася. Через хворобу Квітка Цісик померла, не доживши кількох днів до 45 літ.

Андрій БОРКОВСЬКИЙ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel