Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
То «фігня» – не така і «фігня»?

Волинь-нова

То «фігня» – не така і «фігня»?

Відомий лікар-педіатр Євген Комаровський заявив, що альтернативи медичній реформі Уляни Супрун нема. Він і раніше хвалив окремі дії «американки» і підтримував членів її команди. Але чомусь пішов у медичні експерти саме до Володимира Зеленського, хоч той і називав реформу «фігнею»

Василь УЛІЦЬКИЙ, заступник головного  редактора «Газети Волинь»

Чому так? Мені здається, що питання тут в ідентичності — коли важливо, щоб не просто робились якісь правильні речі, а робились близькою тобі за менталітетом та культурою командою. У цьому випадку її умовно можна назвати «малоросійською». І тоді можна підтримувати реформи не лише на словах, а й брати за них відповідальність, ставати поруч. Що і зробив пан Комаровський. 

Україні в Європі може не знайтись місця, адже його непомітно займе… Малоросія. Україна, звісно, не зникне, але буде десь там, на задвірках – у сценках «95 кварталу» про гуцулів із трембітами і салом із гопаком...

Кажуть, що перемога Зеленського – це поразка України і перемога Малоросії. По суті, Малоросія – це ще одна російська держава, трохи відмінна від самої Московії, але російська. Та справа в тому, що якщо досі Україна асоціювалася з успішною і передовою Європою, а малоросійський проект – із авторитарною Росією, то після агресії Кремля, безвізу, Асоціації з ЄС усе змінилось. Хто сказав, що Малоросія не може йти у Європу? І хто сказав, що Зеленський не може очолити цей процес? Якщо так станеться, ми всі тільки щиро плескатимемо йому і радітимемо, що «Геть від Москви»! 

Нібито «від Москви». Бо іронія в тому, що тоді Україні в Європі може не знайтись місця, адже його непомітно займе… Малоросія. Україна, звісно, не зникне, але буде десь там, на задвірках – у сценках «95 кварталу» про гуцулів із трембітами і салом із гопаком... І Кремль це цілком влаштує.

 Але навряд чи влаштує нас. Саме тому так важливо зберегти всі здобутки українізації останніх років. Саме тому поруч із вимогами «до Європи» та НАТО маємо ставити ще одну вимогу – зберегти українську Україну, яка має зайняти своє місце серед інших європейських народів. Причина проста: у Малоросії за спиною – ціла Росія, а України іншої нема.

І коли представники «руского міра» кажуть «какая разніца», то вони це роблять для нас. Бо для них «разніца» якраз є, і велика. Інакше лікар Комаровський уже давно став би поруч із Супрун, а не чекав на Зеленського.

Telegram Channel