Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
На гігантських писанках  Тетяни Токаревої – видатні українці

На виставку велетенських писанок просто неба пані Тетяна запросила своїх найрідніших чоловіків.

Фото з архіву Тетяни Токаревої.

На гігантських писанках Тетяни Токаревої – видатні українці

Великодні яйця талановитої викладачки Володимир-Волинського педагогічного коледжу імені Агатангела Кримського уже двічі прикрашали Софіївську площу в Києві

«Кажу своїм студентам, що живемо у прекрасний час і маємо стільки можливостей»

Коли красуня Тетяна Токарева змагалася за звання «Княжни Володимира–2001», ведучий запитав, чим хоче займатися у житті. Відповіла, що бачить себе у мистецтві та творчості. Правда, спочатку дівчина закінчила музичну школу по класу духових інструментів, співала у вокальному гуртку. Але у Володимир–Волинському педучилищі за порадою мами обрала образотворчий. І закохалася у професію. Легко вступила до Львівської національної академії мистецтв. Роки навчання вплинули на світобачення. Відчула бажання примножувати національну культурну спадщину. З 2011 року пані Тетяна працює викладачем у педколеджі.

Пасхальні символи Тетяни Токаревої (в другому ряду друга зліва) припали до вподоби і колегам, і відвідувачам виставки у столиці.
Пасхальні символи Тетяни Токаревої (в другому ряду друга зліва) припали до вподоби і колегам, і відвідувачам виставки у столиці.

— Кажу своїм студентам, що живемо у прекрасний час і маємо стільки можливостей, аби навчатися й пізнавати, — розповідає Тетяна Миколаївна.

— І дуже тішуся, коли бачу, з яким завзяттям підлітки беруться до роботи, які чудові результати показують. Своїм найбільшим досягненням як викладача вважаю збірну виставку трьох випускниць, що відбулася в Луцьку.

Участь у Всеукраїнському фестивалі писанок у Києві Тетяна Токарева брала двічі: 2017 року — з авторською роботою «Поети України» та 2018–го — «Князі Рюриковичі». Потрібно було розписати яйце для вуличної експозиції на Софіївській та Михайлівській площах столиці. Пані Тетяна зобразила діячів, яких із легкістю упізнавали перехожі. У 2017–му розписувала дитячу писанку з молодшим сином Андрієм — втілили патріотичну композицію про події на Майдані. Працюючи над проектом, познайомилася з художниками з Києва, Полтави, Вінниці, Закарпаття, Львівщини, Харківщини, Сумщини, Івано–Франківщини. Відтоді обмінюються досвідом, беруть участь у світових челенджах.

Знаю, який дорогоцінний час, і мені шкода втрачати його.

Тетяна Токарева входить до все­українського об’єднання «Мисткині». Художниці з різних куточків країни зображують життя видатних співвітчизниць у форматі коміксу. Минулоріч створювали проект «Анна Ярославна. Мальована стрічка». Кожна показала певний період життя видатної київської княжни, королеви Франції. Текст написала письменниця Дзвінка Матіяш. Володимирчани мали змогу побачити виставку цих робіт. Згодом проект представили нововолинцям та лучанам. Цьогоріч мисткині малювали сцени із життя княгині Ольги — єдиної української жінки–правительки. Планують згодом видати комікси–розмальовки для вивчення української історії Х–ХІІ століть.

«Портрети пишу щодня — і мої рідні мене підтримують»

Коли Тетяна опановувала образотворче мистецтво, її дідусь жартував: «Що ти ото фіглі–міглі робиш?» Та зараз він не був би розчарований в онуці, бо ж хотів, щоб стала Людиною. А дідусів вислів через багато років перетворився у назву виставки — «Фіглі–Міглі». Щодня художниця малює новий портрет — не з примусу, а через завзяття. Давно мріяла створити виставку портретів відомих людей, а тут така нагода: у мережі «Фейсбук» художники організували змагання: кожного дня протягом року малювати новий портрет і розміщувати його у соцмережі. Тетяна вирішила й себе випробувати. А творчим зростом завдячує батькам, чоловікові та синам — вони перші критики і порадники. Цікавлюся у мисткині, чи їй не хочеться бодай день просто побити байдики?

— Знаю, який дорогоцінний час, і мені шкода втрачати його, — каже художниця.

Уже 6 травня у Володимирі–Волинському відкриється виставка робіт «Княгиня Ольга. Мальована стрічка», яка діятиме до 24 травня, а тоді проект поїде у подорож Волинню: Ковель, Нововолинськ та Луцьк. Запрошуємо її відвідати — не пошкодуєте!

Валентина ТИНЕНСЬКА,
mistovechirne.in.ua («Місто вечірнє»),
м. Володимир-Волинський.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel