Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Школярам у поліській глибинці пощастило з директором

Креативні ідеї не вичерпуються.

Фото з»Фесбук»-сторінки Василя КАМІНСЬКОГО.

Школярам у поліській глибинці пощастило з директором

Керівник навчального закладу в селі Галина Воля Старовижівського району Василь Камінський постійно дбає, щоб учні здобували знання у комфортних умовах. Оригінальний дизайн класних кімнат, упорядкованість шкільного подвір’я вражає гостей, а дітворі поліпшує настрій

Галина СВІТЛІКОВСЬКА

Креативні ідеї директора не вичерпуються. Ось і нещодавно поблизу школи встановили урни для сміття у вигляді чепурних чоловічків, які спонукають дітей дбати про чистоту. Фотографіями оригінальних смітників на своїй сторінці у «Фейсбуці» поділився Василь Камінський, зазначивши: «У ЗОШ І–ІІ ст.

с. Галина Воля три креативних «джентльмени» приступили до виконання своїх обов’язків!»

Власними руками тут виготовили й нові зручні парти. Хоча меблі зробили зі старих парт та дощок, принесених батьками, але вдалий дизайн, регулюючі механізми, природні матеріали вигідно відрізняють їх від стандартних. І ремонти в школі проводять так, щоб приміщення стало затишним, «домашнім». Постійно впроваджують різні цікавинки для дітей, торік, наприклад, змонтували музичний дзвінок, що лунає приємними мелодіями. Тому й кажуть у районі, що школярам у Галиній Волі поталанило з директором.

 

Волинянин виготовив найменшу ножну ступу в світі

Валентин Михайлович добре знає: пристрій нехитрий, а користі багато.
Валентин Михайлович добре знає: пристрій нехитрий, а користі багато.

 Знаний майстер мініатюр із Любешова Валентин Поліщук порадував новим виробом

Сергій НАУМУК

У крихітному механізмі, який уміщається на одному пальцеві, не кожному вдасться розпізнати, що це таке. Якщо придивитися, то можна зрозуміти: це таки ножна ступа. Попри свій мініатюрний розмір вона діє: один кінець піднімається і опускається.

Валентин Михайлович пригадав, як у дитинстві у нього не раз опухали руки від довгого крутіння жорен або товчення звичайною ступою. Коли ж з’явилася ножна — це стало значним полегшенням. «Ти тільки наступаєш ногою і відпускаєш, а з другого боку гупає і дере крупу. На такій працювати було заввиграшки», — розповів майстер, який на згадку про далекі роки дитинства виготовив її мініатюру. Каже, що можна було зробити й меншу, але навряд чи хтось у світі робив саме ножну ступу. Тож цю можна вважати найменшою.

 

24 травня

Сонце (схід — 5.17, захід — 21.14, тривалість дня — 15.57).

Місяць у Водолії. 19–20 дні Місяця.

Іменинники: Кирило, Олександр, Мефодій.

25 травня

Сонце (схід — 5.16, захід — 21.15, тривалість дня — 15.59).

Місяць у Водолії. 20–21 дні Місяця.

Іменинники: Герман, Іван, Петро.

26 травня

Сонце (схід — 5.15, захід — 21.17, тривалість дня — 16.02).

Місяць у Водолії, Рибах. 21—22 дні Місяця.

Іменинники: Ірина, Георгій, Сергій.

27 травня

Сонце (схід — 5.14, захід — 21.18, тривалість дня — 16.04).

Місяць у Рибах. 22–23 дні Місяця.

Іменинники: Леонтій, Максим, Марк.

28 травня

Сонце (схід — 5.13, захід — 21.19, тривалість дня — 16.06).

Місяць у Рибах, Овні. 23-24 дні Місяця.

Іменинники: Анастасія, Дмитро.

 

Погода

Травневе небо обіцяє нам мокрі жнива

24 травня церква вшановує пам’ять святих Кирила та Мефодія. Опади цього дня провіщали, яким буде літо — мокрим чи сухим. Наші предки зауважили: якщо сьогодні багряний схід сонця і дощ — у наступні місяці будуть грози

А за прогнозом чергового синоптика обласного гідрометеоцентру Алли Адамської, 24 травня — мінлива хмарність, уночі місцями невеликий короткочасний дощ. Удень короткочасний дощ, гроза. Вітер північно-західний, 7—12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 9—14 градусів тепла. Вдень — 17—22 градуси вище нуля. 25-го — мінлива хмарність, місцями невеликий короткочасний дощ, гроза. Вітер північно-західний, 7—12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 9—14 градусів тепла. Вдень — від 17 до 22 градусів із позначкою «плюс». 26-го — мінлива хмарність, місцями невеликий короткочасний дощ. Вітер північно–західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 7—12 градусів тепла, вдень — 17—22 градуси вище нуля. 27-го — мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер південно–західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від 7 до 12 градусів із позначкою «плюс», удень — 17—22 градуси тепла. 28-го — мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер північно-західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 8—13 градусів вище нуля, вдень — плюс 18—23. За багаторічними спостереженнями, найтепліше 24 травня було 1983 року — 29 градусів тепла, найхолодніше — 1980-го — 1 градус вище нуля.

У Рівному 24 травня — мінлива хмарність, дощ. Можливі грози. Температура повітря — від 14 до 19 градусів тепла. 25-го — хмарно з проясненнями, дощ. Температура повітря — 14—18 градусів вище нуля. 26-го — мінлива хмарність, дрібний дощ. Температура повітря — від 12 до 18 градусів тепла. 27-го — хмарно. Температура повітря — 12—21 градус із позначкою «плюс». 28-го — похмуро, дрібний дощ. Температура повітря — 17—20 градусів вище нуля.

 

Нічого ті гаджети не варті порівняно... зі звичайними діжками!

Знаний китайський виробник презентував няньку–робота. Розумний пристрій, схожий на маленький м’ячик, і казку розкаже, і в інтернеті інформацію пошукає, і відео на телефони батьків надішле

Олександр ДУРМАНЕНКО

Козир робота — його доступність та простота використання. От ще б вирішити питання, щоб дитина не сунула свого допитливого носика куди не слід. І тут високі технології поки що зайшли у глухий кут.

Коли ж узявся розповідати про цей винахід своїй бабці, яка лише декілька років тому освоїла мобілку, одразу переконався: нам до колишніх методів виховання і догляду ще дуже далеко. Зробили нас лінивими всі ці новації, тож і уява не працює зараз так, як колись. На моє захоплення роботом бабуся мовила: «А нас мама в бочки садили!»

Почав розпитувати — виявилося, коли потрібно було попоратися по господарству, а малих не було з ким лишити, їх справді садовили в маленькі барильця. «Спочатку ми плакали, — каже старенька, — а потім звикали і тихенько сиділи. Мама ще й хліба водою намочить, цукром зверху посипле і в чисту шматку загорне — ось такий смоктунець виходить. Сидимо і тільки губами плямкаємо, а їй спокійно: знає, що і ножа не вхопимо, і хати не спалимо…»

Ось така була педагогіка. І що, скажете, поганих людей виховували? Побачимо ще, яким буде теперішнє покоління, виховане електронікою.

 

Остерігайтеся магнітних бур:

28 травня — сильна.

8 та 9 червня — середні.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel