Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Нова партія Гройсмана:  сильні сторони та перспективи на Волині

Політична сила Гройсмана має хороші шанси пройти в парламент, бо чимало людей цінують те, що йому вже вдалося зробити.

Фото kmu.gov.ua.

Нова партія Гройсмана: сильні сторони та перспективи на Волині

Володимир Гройсман готовий до самостійного політичного плавання. Вже після другого туру президентських виборів він заявив про те, що піде на парламентські на чолі нової політичної партії. І зараз називають прізвища тих, які можуть стати кістяком його команди, та пророкують підтримку виборців

Володимир Гройсман зарекомендував себе як поміркований та розсудливий прем’єр–міністр — він не звинувачував у провальній ситуації в економіці свого попередника, а навпаки — налагодив контакт із Арсенієм Яценюком. Цим, зрештою, гарантував собі часткову впевненість у підтримці урядових ініціатив у парламенті.

Не варто забувати і те, що свою політичну кар’єру Гройсман починав, попередньо здобувши успіх на посаді очільника Вінниці — його двічі обирали мером. На другий термін Гройсман йшов із закликом забезпечити підтримку його команди в міській раді. Отримавши її, політику вдалося пришвидшити позитивні зміни у місті. Управлінець добре усвідомлює, наскільки важливою є злагоджена робота усіх — від регіону до центру.

«У мене мають бути однодумці не тільки в уряді та парламенті, які приймають закони і голосують, але й на місцях, хто точно так само розуміє ідеї реформ. І тому ми зараз збираємо команду по всій країні: на рівні громад, міст, районів і областей. Збираємо тих людей, які мають актуальні думки і знають, як їх впроваджувати. Я вважаю, що команда, яка може генерувати ідеї і застосовувати їх, буде успішною», — так коментує ситуацію сам глава уряду в інтерв’ю агентству «Інтерфакс–Ук­раїна».

Успіхи діяльності уряду на чолі з прем’єр–міністром Гройсманом за останні 3 роки чималі. З’явилися позитивні зрушення в реформах медицини та освіти, проведена чимала робота з монетизацією пільг. Також не можна забувати і про те, що за останній час виділено рекордні кошти на ремонт доріг. Експерти позитивно відгукуються про прем’єра та високо оцінюють його шанси на успіх у майбутніх виборах.

«Гройсман — молодий, він належить до того ж покоління, що й Зеленський. Вони ровесники, як Арсеній Яценюк і багато інших. Зараз починається епоха людей цього віку. У Володимира Борисовича є стартовий рейтинг, який дає змогу боротися за проходження партії в парламент», — коментує політолог Володимир Фесенко.

Прем’єр–міністр демонструє розуміння необхідності компромісів з тими політичними силами, які йдуть у напрямку євроінтеграції, та відповідальність за рівень життя кожного українця.

«Ще в квітні 2018 року соціологи фіксували зростання довіри до Гройсмана й задоволення його роботою серед населення. А на початку 2019–го, згідно з даними всеукраїнського опитування громадської думки, яке проводив КМІС, у рейтингу потенційних прем’єр–міністрів чинний очільник Кабміну набрав найбільшу кількість прихильників — 15,3%», — наголошує політолог Олександр Радчук.

Експертне опитування оцінки роботи Кабміну, проведене «Агентством моделювання ситуацій», показало, що 85,2% з 30–ти опитаних експертів вважають: загальноекономічна ситуація в країні за три роки діяльності уряду Володимира Гройсмана суттєво покращилася.

Про можливі перспективи партії цього політика у Волинській області розповів підприємець Сергій Чуріков.

«Я не знаю всього спектру тих людей, які можуть приєднатися до команди прем’єра, але ті, з якими спілкувався, і ті, хто виявив бажання приєднатися, — це успішні та активні волиняни.

Думаю, що партія Гройсмана має гарні шанси, тому що: а) є люди, які цінять те, що йому вдалось зробити на своєму посту; б) у Гройсмана, як у прем’єр–міністра, є упізнаваність, а це дуже важливо для політика; в)  у нього вже є електоральне ядро. І це базовий регіон — Вінниця. Якщо правильно побудувати кампанію з правильним позиціонуванням, думаю, що є всі шанси.

З огляду на авторитет, упізнаваність та успішність попередніх починань у діючого прем’єра є всі шанси заручитися підтримкою більшості виборців, зокрема Волинського регіону.

З позитивних моментів прем’єрства Гройсмана варто виокремити, в першу чергу, фінансову децентралізацію. У нас зросли бюджети: і Луцька, і волинських громад, які об’єдналися, що допомагає розбудовувати інфраструктуру. Однозначно плюс, коли ресурси йдуть на місця. Друге: дорожнє будівництво. Створений дорожній фонд, який наповнюється незалежно від «хотєлок» депутатів. Це великий фінансовий ресурс для того, щоб у нас будувалися дороги! І третє: відбувається автоматичне відшкодування ПДВ. Завдяки тому, що Гройсман продов­жив починання Яценюка та вперше запровадив механізм автоматичного повернення ПДВ для експортерів, ми маємо зростання експорту та нові робочі місця. Для мене, як для підприємця, це дуже важливо».

З огляду на авторитет, упізнаваність та успішність попередніх починань у Володимира Борисовича є всі шанси заручитися підтримкою більшості виборців, зокрема Волинського регіону. Головним завданням залишається представлення нової політичної команди, учасники якої мають бути зацікавлені в розвитку держави не менше за лідера партії.

З іншої сторони, прихильники діяльності Володимира Гройсмана повинні розуміти, що для продовження уже відчутних реформ, які допомагають покращити рівень життя, політик має сформувати значне депутатське крило в парламенті. Чим більшим воно буде, тим рішучіші перетворення його команда зможе здійснити, бо ж на відміну від президентських виборів, на яких люди обирають президента, на парламентських обирають прем’єр–міністра.

Олег ДАНИЛЮК.

Telegram Channel