З дітьми і для дітей: цікаво, весело, смачно - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 24.89 € 27.69
З дітьми і для дітей:  цікаво, весело, смачно

Фото jobimbosardegna.com.

З дітьми і для дітей: цікаво, весело, смачно

Цієї суботи, 1 червня, у світі відзначається Міжнародний день захисту дітей. Мабуть, запроваджений він недаремно. Бо ж як часто у суєті буднів нам не вистачає часу на спілкування з близькими! Особливо потерпає від цього малеча. Тож нинішня добірка рецептів розрахована саме на спільну кулінарну творчість батьків із синами та доньками — ​готуйте і смакуйте разом, адже це так захопливо!

 

«Русалки»

Інгредієнти: сосиски, спагеті, помідор, огірок.

Приготування. Розріжте сосиски впоперек на різні завдовжки частини. Обережно, щоб не поламати спагеті, повстромлюйте їх у шматки сосиски уздовж. Опустіть заготовки в підсолену киплячу воду і варіть до готовності макаронних виробів. Вийміть шумівкою і викладіть на тарілку. З огірка зробіть «водним красуням» очі, з помідора — ​ротики. Смакуватиме з овочевим салатом або кетчупом.

До речі. За таким же принципом, лише пронизуючи сосиски впоперек, можна створити креативних сороканіжок.

 

 Парові котлети «Їжачки»

Інгредієнти: 300 г м’ясного фаршу, 2 скибочки батона, 3–4 ст. л. рису пропареного, 1 яйце, сіль, перець, молоко (для замочування батона), гвоздика ціла і перець духмяний горошком — ​для оздоблення.

Приготування. Фарш посолити, додати батон, попередньо замочений у молоці, трохи збите яйце, посолити, поперчити, вимішати. Сформувати з фаршу кульки. Щоб фарш не розпадався, його треба відбити, перекидаючи з руки в руку кілька разів. Надати кулькам витягнутої форми «краплини» і трохи притиснути рукою довгасту частину мордочки. Затим добре обваляти тіло їжачка в рисі (попередньо промитому). Зробити очки і носики із гвоздики та запашного перцю. Викласти «їжачків» за допомогою лопатки на пароварку і готувати 40–45 хвилин. Можна скористатися й мультиваркою, увімкнувши на 50 хвилин режим «пар».

 

 

 

 Салат в огіркових «човниках»

Інгредієнти: 4 невеликі огірки, 200 г шинки, 100 г крабових паличок, 2 варені яйця, 2–3 ст. л. майонезу, базилік, 2 ст. л. насіння соняшнику, сіль за смаком.

Приготування. Шинку, крабові палички і яйця нарізати дрібними кубиками і викласти в глибоку ємність. 3 огірки розрізати навпіл уздовж, вибрати серединку, щоб вийшли «човники». Вирізану м’якоть також покраяти дрібними кубиками і всипати до салату. Додати очищене соняшникове насіння, майонез, посолити за смаком і ретельно вимішати всі інгредієнти. «Човники» начинити салатом. Огірок нарізати тонкими пластинками і, настромивши кожну скибочку двічі на шпажку, сформувати вітрило, зверху закріпити трикутничок болгарського перцю — ​«прапор».

 

 

 

 «Зачаровані айстри»

Інгредієнти: сосиски, перепелині яйця, огірки (свіжі або консервовані), зелень кропу.

Приготування. Розріжте сосиски уздовж навпіл. На кожній половинці густо (приблизно через 6–8 мм) зробіть паралельні надрізи з одного боку, відступаючи від краю кілька міліметрів. Згорніть половинки сосисок колом (можна скріпити краї зубочистками) і викладіть квіточки, що утворилися, на розігріту сковорідку з олією. Всередину кожної з них влийте перепелине яйце, присоліть і підсмажте до готовності. Викладіть на тарілку і доповніть страву гілочками кропу та нарізаними соломкою огірками.

 

 

 

 Оригінальні гамбургери

Інгредієнти: для тіста — ​40 г дріжджів, 1 ч. л. солі, 2 ч. л. цукру, борошно, 2–3 ст. л. олії, 1,5 скл. молока, родзинки; для начинки — ​листя салату, сосиски, улюблений соус або гірчиця, твердий сир.

Приготування. Дріжджі розчиніть в невеликій кількості води. До 3–х склянок просіяного борошна всипте сіль та цукор, влийте молоко та розчинені дріжджі й замісіть м’яке еластичне тісто, за потреби підсипаючи ще муки. Накрийте рушником і залиште на 1–1,5 години. Потому відділяйте невеликі шматочки тіста, розплескайте кожен у паляничку, складіть її навпіл і зробіть надрізи з обох боків — ​«вушка». З родзинок зробіть очки і носик. Викладіть булочки на змащене деко, дайте трохи підійти, змажте збитим яйцем і випікайте до готовності. Коли схолонуть, зробіть надріз на місці рота і наповніть начинкою. Поставте в духовку чи мікрохвильовку ще на кілька хвилин, щоб сир розплавився.

До речі. Інший варіант таких булочок — ​із вставленою у якості язика скибочкою копченої ковбаси (ще на етапі формування виробу з тіста).

 

 

 

 Шоколадні млинці з морозивом та фруктами

Інгредієнти: для млинців — ​1 скл. борошна, 1 ст. л. цукру, дрібка солі, 1 яйце, 3 ст. л. какао, 1,5 скл. молока, 2 ст. л. олії; для начинки — ​500 г морозива, 1 банан, 100 г полуниць.

Приготування. Для тіста змішати борошно й какао, додати збите з дрібкою солі та цукром яйце, вимішати. Поступово вливаючи молоко, ретельно розтерти суміш до однорідної консистенції, наприкінці додати олію. На розігрітій сковорідці смажити тоненькі млинці. Для начинки полуниці та банан помити, почистити і нарізати кубиками. На кожен млинець викласти м’яке морозиво (його слід вийняти з морозильної камери заздалегідь), шматочки полуниці та банана і згорнути рулетиком. Готові млинці замотати у фольгу, поставити у морозильну камеру як мінімум на 30 хвилин. Перед подачею викласти на тарілку, за бажанням полити теплим шоколадом та прикрасити фруктами.

 

 

 

 Піца «Леопольд»

Інгредієнти: для тіста — ​10 г дріжджів, 1 скл. теплої води, 1 ст. л. цукру, 2 ст. л. олії, 1 ч. л. солі, 450 г борошна; для начинки — ​1 куряче філе, 100 г копченої ковбаси, 100 г твердого сиру, 1 цибулина, 2 помідори, 100 г моцарели, кілька оливок, кетчуп.

Приготування. Дріжджі і цукор залийте теплою водою, почекайте, поки на поверхні з’явиться «шапочка». Додайте в дріжджову суміш олію, сіль і борошно. Замісіть м’яке тісто. Покладіть у миску, накрийте серветкою і залиште в теплому місці на 30–40 хвилин. Тим часом сир наріжте скибочками, ковбасу й помідори — ​кружальцями, цибулю — ​півкільцями, курятину — ​довільними шматочками.

Тісто розділіть на чотири частини, розкачайте кожну з них у круг, а тоді з одного боку сформуйте вушка, витягнувши два трикутники. Змастіть заготовку кетчупом, посипте цибулею і курятиною. Далі, викладаючи начинку, розподіляйте її так, щоб вийшла симпатична котяча мордочка: очі — ​зі скибочок ковбаси та половинок оливок, брови — ​з листочків петрушки, вуса — ​з моцарели та смужок оливок, язик — ​із ковбаси. Залишити за кімнатної температури на 15–20 хвилин, щоб піца підрухалася, тоді поставити в розігріту духовку і запекти до рум’яної скоринки.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.