Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У здійснення мрії вклала 100 тисяч доларів — ​і ледь не відмовилася від неї

Ольга Череватова врятувала від сирітства більше 100 дітей.

Фото vn.20minut.ua.

У здійснення мрії вклала 100 тисяч доларів — ​і ледь не відмовилася від неї

Про приватний кризовий центр для безпритульних матерів і їхніх дітей, який три роки діє під Вінницею, часто розповідали засоби масової інформації. Адже проект, котрий власним коштом реалізовувала підприємець Ольга Череватова, дає змогу рятувати бідових жінок, що потрапили у складні життєві обставини разом зі своїми малюками. Чому ж добра справа не знайшла підтримки у влади?

«Дім Мама» — ​не просто дах над головою

Ольга Черевaтова з дитинства мріяла допомагати дітям-сиротам. У репортажі із кризового центру, опублікованому не так давно інтернет-виданням «Українська правда», жінка розповідала, що вона, маючи 11 років, лежала в лікарні разом із хлопчиком, від якого відмовилася мама. Допомагала медсестрам доглядати нічиє немовля, і просила своїх рідних усиновити його. Та історія залишила зарубку в серці назавжди.

 

 Коли Ольга виросла, вийшла заміж, народила своїх дітей, вона знову згадала про малюків, позбавлених любові й тепла. Спочатку вмовляла чоловіка взяти у свою родину сироту, але після того, як почула фразу: «Хочеш допомогти дитині — ​спочатку допоможи її мамі», зрозуміла, що діяти треба інакше. Так і виникла ідея створити кризовий центр  ​«Дім Мама».

–На купівлю будинку і його ремонт, на забезпечення меблями та всім необхідним для життя пішло приблизно 100 тис. доларів. Проте це була моя мрія. Коли мрії здійснюються, є стимул працювати далі, – говорила Ольга і навіть будувала плани щодо розширення центру.

Хочеш допомогти дитині — ​спочатку допоможи її мамі.

Перші півроку Ольга сама купувала матусям та дітям одяг, підгузки, винагороджувала роботу волонтерів. Проте зрозуміла, що її сімейний бюджет тріщить по швах. Жінка шукала в соцмережах небайдужих, хто б міг допомогти, і дуже багато людей відгукнулося.

З підопічних не брали жодної копійки ні за проживання, ні за харчування, ні за комунальні послуги. Навіть якщо було потрібне лікування дитині – теж шукали можливість профінансувати. Давали змогу мамам відкласти ті кошти, що вони отримували від держави, на придбання власного житла.

Час перебування у центрі – до півтора року. За такий період мами мали підшукати помешкання та влаштуватися на роботу. Підопічних, які переважно самі колись виховувалися у дитбудинках, навчали правильно розпоряджатися грошима, готувати їжу, доглядати за малюками.

За час існування кризового центру понад 100 дітей не потрапили до сиротинців, а залишилися із мамами. Вдячні жінки розповідали, що цей дім – не просто тимчасовий дах над головою, а порятунок від насилля, відчаю, болю. Тут безпритульні матері з дітьми почуваються захищеними, оточені увагою. Панує домашня атмосфера, лунав дитячий сміх і повсюди був затишок. Поряд ліс, озеро, виспівують птахи. Всі матусі живуть, як одна велика родина: поки хтось працює, інші наглядають за малюками. Але скільки коштує ця ідилія?

Чиновники казали: «На пільги і субсидії не маєте права»

– Основна проблема – це плата за комунальні послуги. Я зверталась до місцевої влади, щоб надали якісь пільги чи субсидію, однак мені відмовили. Люди зазвичай не перераховують на таке кошти, тільки якщо дитині потрібна операція чи мамі, – розповідала Ольга Череватова.

З підопічних не брали жодної копійки ні за проживання, ні за харчування, ні за комунальні послуги.  Давали змогу мамам відкласти ті кошти, що вони отримували від держави, на придбання власного житла.

Будинок має площу 600 квадратних метрів. За нинішніх тарифів утримувати заклад родині Череватових стало не під силу. Про це жінка нещодавно повідомила на своїй сторінці у «Фейсбуці».

«Ми з вами за три роки врятували більше 100 діток від дитячих будинків. Безмежна подяка усім добрим людям, які протягом існування центру були поруч зі мною. Але, на жаль, комунальні послуги весь цей час сплачувала самотужки. Я так сподівалась до останнього, що наша влада, до якої неодноразово зверталася за підтримкою, якось зможе мені допомогти», – пише пані Ольга, підтверджуючи свої слова двома чеками за оплату комунальних послуг від 20 травня 2019 року. Один – на 8 283 гривні, другий – на 34 997 гривень.

Ольга Череватова зуміла об’єднати своїх підопічних у велику родину.
Ольга Череватова зуміла об’єднати своїх підопічних у велику родину.

 Жінка хвилювалася, що підопічні знову можуть залишитися наодинці зі своїми бідами. Вона просила усіх, хто має змогу, підставити їм плече.

«Через два  тижні Дім буде порожнім, без діток та матусь. Усе, що є у центрі, роздамо жінкам, які залишаються без підтримки. Якщо у вас є можливість прихистити хоча б одну родину, я буду вдячна. У центрі проживає 15 матусь та 22 дитини. Кому потрібні меблі, засоби гігієни, одяг та в інші речі, то усе, що є у центрі, я віддам», – зверталася засновниця центру.

P.S. На щастя, через кілька днів Ольга Череватова написала на своїй сторінці у «Фейсбуці», що змінила рішення: «Я навіть і уявити собі не могла, що центр «Дім Мама» став частиною життя для сотень небайдужих. За добу на мою картку надійшло 8000 гривень від людей. І у призначенні платежу було вказано: «Дім Мама», не вмирай, не закривайся, ми тебе любимо, разом ми сила!» За ці два дні я зрозуміла, що тепер «Дім Мама» став мрією для сотень людей, які дали мені надію і віру не здаватись! Рішення змінено! Дякую, друзі! Кризовий центр  1 червня буде святкувати свою третю річницю народження!

«Дім Мама» знаходиться за адресою: Вінницька область, Вінницький район, село Лука-Мелешківська , вул. Верхня-Нагірна, 38. Для матеріальної допомоги центру: ПриватБанк, 5168 7427 0187 5860, Череватова Ольга. Призначення платежу – на утримання «Дім Мама». Тел. 0930066822.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel