Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Вчені дійшли висновку, що на Венері могло існувати життя

Нічого собі!

Фото: NASA

Вчені дійшли висновку, що на Венері могло існувати життя

Дослідники вважають, що клімат цієї планети був іншим і досить помірним у далекому минулому

Сучасну Венеру можна описати як «до біса пекельне місце» з середньою температурою 462 градуси за Цельсієм. Але дослідники вважають, що її клімат був іншим і досить помірним у далекому минулому. Власне, аж до точки в часи приблизно 700 мільйонів років тому Венера могла зберігати воду в рідкому стані.

І якби не ланцюг катастрофічних подій, вона могла б залишатися придатною для життя і сьогодні, — пише УНІАН з посиланням на Newsweek. Перші припущення про те, що Венера в певний період часу могла підтримувати існування рідкої води, з’явилися під час місії NASA «Піонер-Венера» в 1978 році. Дані, зібрані під час місії, вказували на те, що колись у минулому друга планета від Сонця мала мілкий океан на поверхні.

Однак, думка більшості дослідників сьогодні говорить про те, що Венера надто близько до зірки для того, щоб на її поверхні існувала рідка вода. Крім того, вона за межами так званого поясу життя в Сонячній системі. Але нове дослідження ставить під сумнів таке твердження.

Результати вказують на те, що колись планета мала клімат, придатний для існування життя.

Вчені з Europlanet Society представили дослідження на тему історії клімату Венери на EPSC-DPS Joint Meeting 2019. Результати вказують на те, що колись планета мала клімат, придатний для існування життя. Майкл Вей з Goddard Institute for Space Science разом з колегою Ентоні Дель Геніо створили п’ять кліматичних симуляцій, кожна з яких базується різних рівнях покриття водою. Три з п’яти моделей використовували топографію сучасної Венери. В них були враховані зміни в складні атмосфери й рівні сонячної радіації.

Всі п’ять моделей підтвердили, що Венера могла підтримувати температурний максимум на рівні 50 градусів за Цельсієм і мінімум на рівні 20 градусів впродовж трьох мільярдів років. Щоб надати цим даним певний контекст, видання нагадує, що три мільярди років еволюції Землі привели до появи одноклітинних організмів. Ще через 600 мільйонів років з’явилися перші багатоклітинні організми.

«Наша гіпотеза говорить про те, що Венера мала стабільний клімат впродовж мільярдів років. Вірогідно, що певні глобальні події відповідальні за її перехід від подібного до земного клімату до пекельного, який спостерігається сьогодні», - сказав Вей.

«Венера зараз отримує майже вдвічі більше сонячної радіації, ніж Земля. Однак, за всіма сценаріями, які ми змоделювали, вона все одно могла підтримувати температури на поверхні, за яких рідка вода може існувати», - додав вчений.

За даними дослідників, Венера пережила певний період різкого охолодження невдовзі після свого утворення 4,2 мільярда років тому. Тоді її атмосфера була наповнена вуглекислим газом.

Схожим чином, як і на Землі, цей газ був поглинутий кам’яними породами. Тож до подій 715 мільйонів років тому в атмосфері Венери домінував азот. Вуглекислий газ і метан були присутні в помірній кількості, як і на Землі.

На думку Вея і Геніо, такий клімат на планеті міг би зберігатися і сьогодні, якби не низка подій, які спричинили викид вуглекислого газу з кам’яних порід. Врешті, атмосфера планети знову переповнилася парниковими газами приблизно 700-750 мільйонів років тому.

Telegram Channel